Jelenlegi hely

Fontos a sztárok iránti rajongás?

A szülőknek nem kell kétségbeesniük, lányuk ugyanúgy kigyógyul ebből is, mint a többi gyerekbetegségből.

A bárányhimlőhöz hasonlóan a legtöbb kamaszlánynak azon az időszakon is át kell esnie, amikor egy sztárba lesz szerelmes. Ezt állítják Kansas Állami Egyetem családdal kapcsolatos vizsgálatokat végző kutatói. A szülőknek nem kell kétségbeesniük, lányuk ugyanúgy kigyógyul ebből is, mint a többi gyerekbetegségből.

Amint arról Karen Myers-Bowman, a Humán Ökológiai Iskola Kollégiumának munkatársa beszámolt, kamaszlányok esetében az idősebb férfi sztárok iránti féktelen rajongás nem is annyira a fizikai vonzalomról szól, sokkal inkább a saját identitásuk kereséséről, valamint a környezetükben betöltött helyükről. A tinilányok legfőbb problémája általában az, hogy kitalálják, kik is ők maguk, mindezt pedig a kapcsolataikon keresztül tudják megtenni. A kortárs barátságok egyik fontos ismérve az is, hogy a barátok ugyanazok iránt a megközelíthetetlen sztárok iránt rajonganak – ám, ha éppen mégsem, akkor pedig azt tanulják meg ebből, miként lehet elfogadni a sajátjuktól eltérő véleményeket.

Természetesen mindez a fiúknál is jelen van, ám ők jóval kisebb mértékben szeretik megosztani egy-egy sztár iránti rajongásukat, így náluk ez a jelenség kevésbé feltűnő. Amint azt Myers-Bowman kifejtette, a sztárok iránti rajongás nem új keletű dolog, hiszen ez a „divat” az 1950-es, 60-as években indult, a televízió, a popzene és a mozifilmek elterjedésével együtt. Az internet és az okostelefonok révén mindez csupán még jobban felerősödött, mivel ezekkel már bárhol, a nap bármely szakában nyomon követhetjük kedvenceinket.

A rajongás csak abban az esetben válhat kórossá, ha a rajongó személy már nem tudja elválasztani a fantáziát a valóságtól. Ennek jele lehet, ha valaki már több időt tölt el imádott sztárja weboldala előtt, mint a barátaival, ha azt hiszi, hogy a sztár viszonozza érzelmeit, ha a rajongás hatására korához nem illően kezd el viselkedni, valamint, ha a fantáziáját kivetíti egy valós személyre, aki iránt igazából nem érez semmit. Természetesen mindez csak ritkán fordul elő, a legtöbb tini esetében csupán ártatlan dologról van szó, és még ha azt is vallják, hogy szerelmesek valamelyik sztárba, ezen nem azt értik, amit mi, felnőttek. Nem kell tehát a szülőknek sem megijedniük, ilyen esetben inkább ragadják meg a lehetőséget, és beszélgessenek el lányukkal a helyes önértékelésről, a saját magukkal szembeni tiszteletről, valamint a korukhoz illő viselkedésről, öltözködésről.

Végezetül a szakember elmondta, valójában addig lehet nyugodt a szülő, amíg lánya csupán egy elérhetetlen sztár iránt rajong, nem pedig a helyes szomszéd fiú után, előbbivel ugyanis nem tud összejönni, így nem fog vele szexuális kapcsolatot létesíteni...

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.