Jelenlegi hely

Javítja a koffein a pozitív szavak felismerését

Ugyancsak a PLoS ONE oldalain jelent meg a Ruhr Egyetem kutatását ismertető tanulmány, mely most fényt derített arra, hogy egy kis adag koffein növeli a pozitív vonatkozású a szavak felismerési sebességét és pontosságát.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a koffein növeli a központi idegrendszer aktivitását, és a normál dózisú koffein javítja egyszerű feladatok megoldása során a kognitív képességeket és viselkedési válaszokat. Az is bebizonyosodott, hogy egyes emlékek erőteljesebbé válnak, amikor pozitív vagy negatív érzelmek kapcsolódnak tárgyakhoz. A koffeinfogyasztás és az érzelmi előítéletek közötti kapcsolat azonban eddig ismeretlen volt. Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy 200 mg koffein (ez 2-3 csésze kávénak felel meg) fél órával a feladat megoldása előtt történő elfogyasztása javíthatja a pozitív szavak felismerését, ugyanakkor semmilyen hatással nincs a semleges vagy negatív kifejezések felismerésére. A kutatók úgy vélik, hogy ez egyfajta erős, a koffein által okozott dopaminerg hatás, ami az agy nyelvi központjában keletkezik.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.