Jelenlegi hely

Örökölhető az abszolút hallás?

 Az abszolút hallással megáldott emberek mindenféle hangszeres segítség nélkül képesek a megfelelő magasságban énekelni a hangokat.

Az abszolút hallással megáldott emberek mindenféle hangszeres segítség nélkül képesek a megfelelő magasságban énekelni a hangokat. Sokáig ezt a képességet a gyerekkorban elkezdett és mindenre kiterjedő zenei oktatással hozták összefüggésbe.

A legújabb kutatások szerint azonban az abszolút hallás kialakulásában legalább akkora szerepet játszanak a gének, mint a korai és alapos zenei oktatás. A mostani kutatásban 27 angol anyanyelvű felnőtt vett részt, akik közül hétnek abszolút hallása volt és mind hatéves koruk előtt kezdték zenei tanulmányaikat. A résztvevők memóriáját egy olyan teszt segítségével vizsgálták, amelyben számokat kellett a megfelelő sorrendben megjegyezni majd visszaidézni. A tesztet először egy számítógép képernyőjén vizuálisan kellett megoldani, majd egy fejhallgató segítségével hallás útján is meg kellett ismételni. Az abszolút hallással élő emberek sokkal jobban szerepeltek a hallás utáni teszten, a vizuális tesztet azonban mind a két csoport tagjai hasonló eredménnyel oldották meg. Ez azért lényeges, mert a korábbi kutatási eredmények alapján a szakértők úgy gondolták, hogy csak a genetikai jellemzőkön múlik, hogyan teljesítenek az emberek a hallás utáni teszteken. A vizsgálatok szerint az angol és más, nem-tonális anyanyelvűeknél sokkal ritkábban alakul ki abszolút hallás, mint a tonális anyanyelvűeknél (pl. mandarin).

„Úgy tűnik, az abszolút hallás kialakulásához elengedhetetlenül szükséges az a memória, aminek segítségével a beszédhangokat is megjegyezzük. Ez segíti a hangmagasságok és beszélt nyelvi megfelelőik közti összefüggések felismerését” – mondta Diana Deutsch, a Kalifornia Egyetem pszichológiaprofesszora.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.