Jelenlegi hely

Mutasd a kutyádat, megmondom, ki vagy!

Lance Workman angol pszichológus szerint ahogy a párválasztásnál többnyire magunkhoz hasonló személyiséget választunk, ugyanez a helyzet a kutyák kiválasztásánál is – kedvencünk fajtája személyiségünkről árulkodik.

Az ölebek tulajdonosai például – mint Paris Hilton vagy meglepő módon Isaac Newton – rendkívül nyitott személyiségek, akik minden új élményre fogékonyak, a labradorok gazdái pedig minden bizonnyal a legszeretetreméltóbb személyiségek a földön. Workman és munkatársai a Kennel Clubbal együttműködve ezer fajtatiszta kutya tulajdonosával töltettek ki egy online kérdőívet, melyben az öt fő személyiségvonásra összpontosítottak, nevezetesen a nyíltságra, a lelkiismeretességre, a zárkózottságra, a szeretetreméltóságra, valamint a neurotikusságra. Hogy egyszerűbbé tegyék a dolgukat, a kutyafajtákat hét kategóriába osztották: vadászkutyákra, kopókra, pásztorkutyákra, terrierekre, ölebekre, haszonkutyákra és végül a valamilyen munkára, emberi segítésre befoghatókra. A kérdőívek eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a kutyák és tulajdonosaik személyisége közt rengeteg a hasonlóság, a pásztor- és haszonkutyák gazdái a legextravertáltabb típusúak, a vadászkutyák és ölebek gazdái a legszeretetreméltóbbak, míg a lelkileg legstabilabbnak a kopótulajdonosok bizonyultak. Workman szerint a friss felfedezések segíthetnek a kutyára vágyóknak abban, hogy a hozzájuk legjobban illő fajta mellett döntsenek, és így talán kevesebb megunt kutya kóborol majd az utcákon.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.