Jelenlegi hely

A kövéreknek gyakrabban fáj valamijük

Az elhízásnak újabb hátulütőjére derült fény – a jelentős túlsúllyal bíró egyének jóval több fájdalommal találják szemben magukat.

p>Az elhízásnak újabb hátulütőjére derült fény. Az Obesity című online szaklapban ismertetett kutatás során ugyanis megállapították, hogy a jelentős túlsúllyal bíró egyének jóval több fájdalommal találják szemben magukat. A kutatást vezető Arthur Stone, a Stony Brook Egyetem munkatársa szerint mostani eredményeik számos korábbi kutatás megállapításait támasztják alá.

A vizsgálatok során egy 2008-2010 között végzett telefonos felmérés eredményeit nézték át, amelyben a válaszadóknak súlyukról, magasságukról és a közelmúltban tapasztalt fájdalmaikról kellett beszámolniuk. Az alanyokat BMI-indexük alapján öt különböző súlycsoportba osztották, így kiderült, hogy míg az enyhén túlsúlyosak közé tartozók 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamiféle fájdalomtól a mindennapjaik során, addig ez az arány a súlyosan elhízottaknál 68 százalékra, a legnagyobb mértékben elhízottaknál pedig már 136, illetve 254 százalékra nőtt. 

Az összefüggés hátterében a szakemberek szerint az állhat, hogy az elhízott emberek zsírtöbblete olyan pszichológiai folyamatokat válthat ki, melyek gyulladást eredményeznek a szervezetben – a gyulladás pedig fájdalommal jár. Egy másik magyarázat szerint a túlsúlyos embereknél gyakran alakul ki depresszió, ami szintén összefüggésbe hozható a fájdalommal. Emellett természetesen környezeti tényezők is szerepet játszhatnak mindebben, hiszen a gyulladásos megbetegedések visszatartják az embert a mozgástól, a mozgás hiánya pedig súlygyarapodással járhat együtt.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.