Jelenlegi hely

Kövérebbek a stresszes gyerekek

Minél nagyobb nyomásnak van kitéve egy gyerek, annál valószínűbb, hogy kamaszkorára elhízott lesz.

Minél nagyobb nyomásnak van kitéve egy gyerek, annál valószínűbb, hogy kamaszkorára elhízott lesz – olvasható a Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmányban.
Azok a gyerekek, akik kilencéves korukban olyan nehéz helyzeteket élnek át, mint a szegénység, a túlzsúfolt otthon vagy a nehezen követhető családi viszonyok, 13 éves korukra gyakrabban lesznek túlsúlyosak, mint a normális körülmények között élő társaik. A kutatás vezetője, Gary Evans szerint ez azzal magyarázható, hogy a folyamatos stresszben élő gyerekek nehezebben tanulják meg kontrollálni a viselkedésüket és érzelmeiket.
„Ezek a gyerekek nehezebbek, és ahogy nőnek, egyre több súlyt szednek magukra. Az egészséges életmódra való hajlandóság főleg attól függ, mekkora önuralommal rendelkezik az illető, ez pedig gyermekkorban alakul ki” – mondta Evans. A kutatásba 244 vidéki kilencévest vontak be. Megmérték a súlyukat s felmérték az életkörülményeiket olyan szempontból, hogy mennyire vannak kitéve erőszaknak, milyen környezetben élnek, találhatók-e könyvek a lakásukban. Emellett arra is kíváncsiak voltak, mennyire képesek szabályozni a vágyaikat – például hogy most kérnek-e egy kis tál cukorkát, vagy ha várnak egy kicsit, kapnak egy nagyobbat. A vizsgálatot négy év múlva ismételték meg ugyanezen gyerekek körében.
Noha a kutatás nem igazolta a várakozásra való képtelenség és az elhízás közti kapcsolatot, az eredmények szerint van ilyen összefüggés. Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a krónikus stressznek kitett gyerekek többet nyomnak a társaiknál, a feszült tinik több zsíros és cukros élelmiszert fogyasztanak.
Emellett idegrendszeri alapja is van a felvetésnek: „Bizonyítékok vannak arra, hogy fiatal korban az agy egyes területei sérülékenyebbek és érzékenyebbek, és ezek azok, amelyek az önuralmat is befolyásolják. Ez éppúgy hatással van az evési szokásokra, mint az osztályzatokra és az iskolai előmenetelre” – magyarázta Evans.
 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.