Jelenlegi hely

Az anyai kötődés hatása a kamaszok szexualitására

Vajon mi gyakorol nagyobb hatást a kamaszokra: a szüleik vagy a tévé? A leuveni egyetemen azt vizsgálták a kutatók, hogy a tizenéveseket megvédi-e az anyjukkal való jó kapcsolat azoktól a negatív hatásoktól, amelyeket a televízió gyakorol szexuális attitűdjeikre? Az eredmények azt mutatták, hogy ez nagyban függ a tinédzser nemétől.

Vajon mi gyakorol nagyobb hatást a kamaszokra: a szüleik vagy a tévé? A leuveni egyetemen azt vizsgálták a kutatók, hogy a tizenéveseket megvédi-e az anyjukkal való jó kapcsolat azoktól a negatív hatásoktól, amelyeket a televízió gyakorol szexuális attitűdjeikre? Az eredmények azt mutatták, hogy ez nagyban függ a tinédzser nemétől. A lányoknál a jó kapcsolat mindenképpen védőfaktor, azonban a fiúknál ez korántsem egyértelmű.
A vizsgálatban 1026 (16 éves) diák vett részt Belgium kilenc iskolájából. Rákérdeztek a szexhez mint puszta szórakozáshoz való attitűdjükre, az elköteleződéshez és az alkalmi szexhez való viszonyukra, hozzáállásukra a hagyományos nemi szerepek elvárásaihoz, a tévénézési szokásaikra, (hogy egy héten mennyi időt töltenek a készülék előtt), és arra, hogy mennyire kötődnek anyjukhoz.
Az derült ki, hogy a tinédzserek hetenként átlagosan több mint 23 órát néznek tévét, azaz több mint napi 3 órát. Összességében elégedettek az anyjukkal való kapcsolatukkal. A fiúk esetében arra derült fény, hogy minél többet néznek tévét, annál valószínűbben tekintették a szexet játéknak illetve szórakozásnak, és annál inkább értettek egyet azokkal a sztereotípiákkal, amelyek a férfiak szexuális dominanciájára, azaz a hagyományos nemi szerepekre vonatkoznak.
Az is kiderült, hogy az anyával való pozitív kapcsolat pozitív hatással van a serdülők szexuális attitűdjeire, legalábbis a lányok esetében. Minél jobb a kapcsolat az anyával, annál kevésbé tekintik a szexet puszta szórakozásnak és annál kevésbé ragaszkodnak a szexualitáshoz kapcsolódó káros sztereotípiákhoz. Azonban a fiúknál és a lányoknál eltérő eredményeket találtak. Ha a lányok biztonságosan kötődnek az anyjukhoz, akkor kevésbé vannak kitéve a tévé által közvetített sztereotípiáknak, kevésbé hajlamosak könnyed szexuális kapcsolatokra és kevésbé hisznek a férfiak szexuális megszállottságát közvetítő sztereotípiákban. A fiúk viszont, minél jobb a viszonyuk az anyjukkal, annál inkább ki vannak téve ezeknek. A kutatók egyelőre keresik a magyarázatot ezekre a meglepő eredményekre.
 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.