Jelenlegi hely

Konfliktusok gyakorisága a párkapcsolatokban

Mindenki gondolja át, mennyi és milyen intenzitású konfliktusok jellemzik a párkapcsolatát! Változott-e ez ahhoz képest, ahogyan régen volt és vajon változik-e a jövőben? Egy új vizsgálat szerint bizony nem fog változni: a konfliktusok jelenlegi szintje nagy valószínűséggel állandó is marad, hiába telik az idő.

Mindenki gondolja át, mennyi és milyen intenzitású konfliktusok jellemzik a párkapcsolatát! Változott-e ez ahhoz képest, ahogyan régen volt és vajon változik-e a jövőben? Egy új vizsgálat szerint bizony nem fog változni: a konfliktusok jelenlegi szintje nagy valószínűséggel állandó is marad, hiába telik az idő. Az USA-ban a párok 16 százaléka minimális, 6o százalék közepes és 22 százalékuk sok kettejük közötti konfliktusról számol be. Úgy tűnik, hogy bármelyik csoportba is tartozzunk, ez nem változik.
A vizsgálatban közel ezer párt követtek nyomon húsz éven keresztül, ötévente interjút készítve velük kapcsolatuk minőségéről, jellemzőiről, arról, hogy milyen gyakran nem értenek egyet. Az utolsó évben minimálisan ugyan csökkent a konfliktus a párok között, de tulajdonképpen nem volt tapasztalható változás.
A kevés konfliktusról beszámoló párokra az volt jellemző, hogy közösen döntenek a különféle kérdésekben – ezen meglepődtek a kutatók, mert azt várták, hogy a döntéshozatal maga alkalmas a konfliktusok generálására. De úgy tűnik, ha mindkét félnek van szava egy döntés meghozatalakor, akkor elégedettebbnek tűnnek a kapcsolatukkal. Ezek a párok egyébként sokkal inkább hisznek a tradicionális, egész életre szóló házasságban.
A kutatók négyféle házasságtípust különböztettek meg: lobbanékony, ellenséges, elkerülő, támogató. Az alacsony konfliktusú párok, akik magas boldogságszinttel és maximum közepes szintű vitákkal jellemezhetők, az utóbbi kategóriába tartoznak, és ez az összes pár 54 százaléka, közöttük a válás is ritka. Az alacsony konfliktusú párok másik csoportja (6%) viszont az elkerülő kategóriába sorolható. Ezek a házasságok jellemzően igen tradicionálisak, hagyományos nemi szerepek jellemzik, a férj általában nincs bevonódva a háztartás vezetésébe – itt is ritka a válás. Ezek a házastársak kevésbé elkötelezettek a partnerükkel és nem invesztálnak a kapcsolatba, inkább csak a tradicionális „szerepiránytűk” tartják őket együtt.
A házasságok 2o százaléka bizonyult lobbanékonynak, magas konfliktus- és közepes vagy magas boldogságszinttel, a maradék 2o százalék pedig az ellenséges kategóriába esett, ahol nagyon valószínű volt a válás – foglalta össze a Journal of Family Issues-ban közölt tanulmány.
 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Kimaradt éveket, meg nem élt érzelmi évtizedeket nem lehet instant módon pótolni...

A szexuális zavarok ritkán jelentkeznek önálló problémaként. Jellemzően valamilyen pszichés vagy testi megbetegedés kísérő tünetei, akár gyógyszer-mellékhatás részjelenségei is...

Hogyan birkózzunk meg a koronavírussal, a karanténnal, a korlátozásokkal és az ezek miatt bekövetkező változásokkal az életünkben? Összeállításunk tömören, táblázatba foglalva...

Ki ne ült volna már hullámvasúton? Ki ne érezte volna a repülés és a zuhanás borzongató, mégis boldogító érzését?

Ha több ember hosszú időn keresztül össze van zárva, akkor ott elkerülhetetlenek a feszültségek.

Törvényszerű, hogy partnereinket saját belső rendezettségünknek, integráltságunk fokának megfelelően választjuk – nincs ezzel másképp a nárcisztikus ember sem.