Jelenlegi hely

Túlbecsüljük mások fizetési hajlandóságát

Az emberek többsége hajlamos túlbecsülni, mások mennyit költenének egy termékre – és abban is biztosak, hogy náluk biztosan többet, derül ki egy kutatásból, ami a Journal of Consumer Researchben nemrég látott napvilágot.

Az emberek többsége hajlamos túlbecsülni, mások mennyit költenének egy termékre – és abban biztosak, hogy náluk biztosan többet, derül ki egy kutatásból, ami a Journal of Consumer Researchben nemrég látott napvilágot.
Az emberek nem csupán úgy általánosságban becsülik túl mások fizetési hajlandóságát, mintegy látatlanban, hanem akkor is, ha a melletük ülőről kell megsaccolniuk, hogy mennyit adnának ki. A Yale Egyetem professzora, Shane Frederick kutatásában azt találta, hogy egy átlagos amerikai egyetemi hallgató páldául a Maffiózók első négy évadáért DVD-n 27 dollárt lenne hajlandó fizetni, miközben becslésük szerint az emberek átlagban 40 dollárt adnának ki érte. 
Egy másik kísérletben Frederick véletlenszerűen rakta párba a diákokat, akiknek külön-külön ajánlatot kellett tenniük egy-egy termékre és megbecsülni, hogy a partnerük mennyit fizetne ugyanazért. 21 diák ból 17 azt saccolta, hogy a másik személy többet fog az áruért kínálni, mint ők. A kutatásból kiderült, hogy ez nemcsak a DVD-kkel van így, hanem tulajdonképpen mindenfajta dologra áll, legyen az csokoládé, könyvek, mackók, sportszerek, iPhone, műalkotások, sőt még a fantázia termékeire is igaz, mint az utazás a Holdra, vagy egy olyan varázslatos pirula, amely képessé teszi az embert arra, hogy franciául beszéljen. Ezek az eredmények megmagyarázhatják, hogy a profitszerzésen túl miért kérnek egyes eladók irreálisan magas árat a termékeikért, és segíthet a vásárlók és vevők közötti attitűdkülönbségek tisztázásában is.
 
 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Adatközlőink a szakítás indokaként egy igen prózai okot neveztek meg; azt, hogy szerelmüktől nem kaptak kódot okostelefonja képernyőzárjának feloldásához.

A tökéletességre törekvés az élet több területén, így a sportban is hasznosnak bizonyulhat.

Van, akinek sikerül megtalálni élete párját (vagy hosszabb időre szóló partnerét), mások azonban bolyonganak az útvesztőben...

Amikor hűséges olvasóink kezükbe veszik októberi számunkat, a Főszerkesztő előszava mellett egy új – sokak számára ta

A tökéletességre törekvés lehet motíváló hatású, amíg megmarad a törekvések szintjén.

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v