Jelenlegi hely

Könyvbe feledkezve romlik a hallás

Bizonyára már mindannyian tapasztaltuk, hogy ha nagyon belemerülünk olvasmányunkba, sokszor észre sem vesszük, ha szólnak hozzánk. Egy jó könyvbe vagy keresztrejtvénybe belefeledkezve valóban romlik az ember hallása, állítja a Psychological Science tanulmánya.

Bizonyára már mindannyian tapasztaltuk, hogy ha nagyon belemerülünk olvasmányunkba, sokszor észre sem vesszük, ha szólnak hozzánk. Egy jó könyvbe vagy keresztrejtvénybe belefeledkezve valóban romlik az ember hallása, állítja a Psychological Science tanulmánya. Ennek bizony agyi háttere van. A tudósok megállapították, hogy mikor valaki a teljes figyelmét egyetlen dologra koncentrálja, szinte süketté válik az egyébként jól hallható hangokra. Mindez amiatt történhet, hogy ilyenkor az agy korlátozott kapacitását próbálja többfelé osztani. Ez az úgynevezett figyelmetlenségi süketség. Ez a teljesen hétköznapi jelenség komoly következményekkel járhat, mondta Nilli Lavie, a Londoni University College Kognitív Ideggyógyászati Intézetének vezető professzora. Ez a fajta halláskorlátozódás ugyanis rendkívül veszélyessé válhat, például mikor az utcán sétálva, sms-írás közben nem halljuk meg a közeledő autó hangját. A kutatás során 100 önkéntes, miközben fejhallgatót viselt, logikai feladatokat oldott meg számítógépen. Néhány feladat nagyon egyszerű volt, néhány viszont komoly koncentrációt igényelt. A feladatok megoldása közben a kutatók időnként halk hangokat játszottak le a fejhallgatón keresztül. A teszt értékelésénél kiderült, hogy míg a könnyebb feladatok megoldása közben a résztvevőknek csak 20 százaléka nem hallotta, addig a nehezebb, komoly odafigyelést igénylő feladatok közben már a résztvevők 80 százaléka vált „süketté” a hangra.
 
 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Ha egy feladat nagy mentális erőfeszítést igényel, akkor csak arra az egyre tudunk fókuszálni, másra nem.

Amikor az emberi agyról írnak, szinte mindig elhangzik valami szuperlatívusz, miszerint a világegyetem legbonyolultab

Hogyan is állunk a „valósággal”? Miért szeretünk néha olyasmiben hinni, aminek kétes a valóságtartalma?

„Repül a babaaaa!” Legtöbbünk látott már e felkiáltással magasba emelt, meglepett arcú babát boldog kispapáv

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján indult impulzivitás-kutatáshoz 18-35 éves fiatalok j

Most megjelent tanulmányuk újabb kutatási irányokat nyithat a demenciák, köztük az Alzheimer-kór megértésében és keze