Jelenlegi hely

Jót tesz a vásárolgatás az időseknek

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban ismertetett tajvani kutatás szerint az idősebb korosztályra – főleg a férfiakra – rendkívül jó hatással van egy kis bevásárlókörút. Az eredmények összecsengenek a „tartalmas időskor” elmélettel, amely szerint a korosabbak fizikai, gazdasági, társas és kulturális aktivitása segít az egészség minél tovább tartó megőrzésében.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban ismertetett tajvani kutatás szerint az idősebb korosztályra – főleg a férfiakra – rendkívül jó hatással van egy kis bevásárlókörút. „Vásárolgatás alatt sétálunk, ez a mérsékelt testmozgás pedig egyensúlyban tartja a szívverést és segít megőrizni a koordinációs készséget. A vásárlás kellemes kikapcsolódás, és közösségi élményhez juttatja az idős embereket. A könnyed testmozgás hatására a legtöbben egészségesebben is kezdenek étkezni.” – véli Kelly D. Horton, a washingtoni Idősek Egészségügyi Központjának kutatója. A tajvani Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása még azt is hozzáteszi, hogy a bevásárlókörút alatt sokan odafigyelnek arra, hogy vitamindús ételeket szerezzenek be.
Az eredmények összecsengenek a „tartalmas időskor” elmélettel, amely szerint a korosabbak fizikai, gazdasági, társas és kulturális aktivitása segít az egészség minél tovább tartó megőrzésében.
A kutatók először kielemezték az idős korosztály táplálkozásával és egészségével kapcsolatos 1999 és 2000 közötti felméréseket. A kérdőívek – amelyeket majdnem 2000 hatvanöt évnél idősebb ember töltött ki – az egészségi állapot, az anyagi helyzet és egyéb szempontok mellett a vásárlási szokásokra is kitértek. Az eredményeket utána összevetették az 1998-2008 közötti hivatalos halálozási statisztikával.
A megkérdezettek fele szinte soha nem járt vásárolni, 22 százalékuk heti 2-4 alkalommal, 17 százalék pedig minden nap szakított erre időt. Az alanyok kétharmada 75 év alatti volt, többségük egészséges életmódot folytatott. A többet vásárlók körét leginkább a viszonylag fiatalabb férfiak alkották. Annak ellenére, hogy nagy arányban fogyasztottak alkoholt és dohányoztak, az átlagosnál jobb egészségnek örvendtek, ami akár annak is betudható, hogy sokat mozogtak, és gyakran jártak össze a barátaikkal.
A napi szinten vásárló férfiak 28, a nők 23 százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a vizsgált időszakban – akkor is, ha fizikailag vagy szellemileg le is épültek.
A kutatók szerint a vásárolgatás közbeni testmozgás sokak számára vonzóbb a szervezett edzésnél, és jobban ki tudnak közben kapcsolódni. Attól azonban óvnak, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítsunk az ilyen elfoglaltságnak. „Érdekes az eredmény, de ettől még nem mondhatjuk, hogy a vásárlás a hosszú élet titka. Inkább az aktivitásra hajlamos természet segíthet hozzá a jó egészséghez. Vásárlás közben mozgunk, pénzt kezelünk, döntéseket hozunk, és ezek mind fontosak a testi-szellemi egészség megtartásában” – véli S. Jay Olshansky, az Illinoisi Egyetem tanára, aki a saját édesapját hozta fel példaként: az öregúr ugyanis még 95 évesen is hetente többször járt zöldségeshez, közben pedig nagyokat sétált – pusztán szórakozásból.
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.