Jelenlegi hely

Tempós sétával csökkenthető a stroke kockázata?

A rendszeres séta jelentősen csökkenti a stroke kockázatát a nők esetében – derült ki egy új kutatásból. A vizsgálatban 39 315 amerikai nő vett részt, mindannyian az egészségügyben dolgoztak, átlagéletkoruk 54 év volt.  A szabadidejüket aktívan töltő nőknél 17 százalékkal kisebb volt bármilyen stroke bekövetkezésének esélye, mint a legkevésbé aktívak körében. 

A rendszeres séta jelentősen csökkenti a stroke kockázatát a nők esetében – derült ki egy új kutatásból. A vizsgálatban 39 315 amerikai nő vett részt, mindannyian az egészségügyben dolgoztak, átlagéletkoruk 54 év volt. A 11,9 éves nyomon követési idő alatt 473 nőnél lépett fel ischémiás (vérrög okozta), míg 102-nél vérzéses stroke. A szabadidejüket aktívan töltő nőknél 17 százalékkal kisebb volt bármilyen stroke bekövetkezésének esélye, mint a legkevésbé aktívak körében. A Stroke folyóirat április 6-i számában megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a tempósan gyaloglók 37 százalékkal ritkábban szenvednek el ischémiás és 68 százalékkal ritkábban vérzéses stroke-ot. Akik hetente legalább két órát gyalogoltak, azoknál a csökkenés 30, illetve 57 százalékos volt. „A testmozgás, beleértve a rendszeres gyaloglást is, nagyon fontos eszköz lehet a stroke megelőzésében. A fizikai aktivitás kulcsszerepet játszik a szív-érrendszer egészségének megőrzésében és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, a gyaloglás pedig a fizikai aktivitás egyik formája.” – állítja Jacob R. Sattelmair, a Harvard Egyetem epidemiológus doktorandusza, a tanulmány vezető szerzője. Korábbi kutatások szerint az aktív embereknél 25-30 százalékkal csökken a stroke kockázata az inaktívakhoz képest. „A különböző típusú testmozgások és a stroke különböző fajtái közötti pontos összefüggés továbbra sem ismert, azonban az eredmények azt mutatják, hogy a gyaloglás csökkenti a stroke kockázatát” – tette hozzá Sattelmair. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) a felnőttek számára legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív aerob testmozgást javasol.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.