Jelenlegi hely

Ne este nassoljunk!

Az ezerszer hallott tanácshoz – egyél kevesebbet és mozogj többet – egy friss kutatás alapján újabb társul: egyél a megfelelő napszakban! A Northwestern Egyetem kutatói azt találták, hogy befolyásolja a testsúly-gyarapodást, ha az ételt nem a megfelelő időben fogyasztjuk, hanem akkor, amikor a szervezet inkább aludna.

Az ezerszer hallott tanácshoz – egyél kevesebbet és mozogj többet – egy friss kutatás alapján újabb társul: egyél a megfelelő napszakban! A Northwestern Egyetem kutatói azt találták, hogy befolyásolja a testsúly-gyarapodást, ha az ételt nem a megfelelő időben fogyasztjuk, hanem akkor, amikor a szervezet inkább aludna. Fred Turek neurobiológia- és élettan-professzor szerint „nagyon összetett kérdés, hogyan és miért hízik valaki, de az már világos, hogy nem pusztán a kalória-bevitel és kalória-leadás számít. Számos működésünk cirkadián irányítás alatt áll; az étkezések megfelelő időzítése ezért komoly fegyver lehetne az elhízás elleni harcban.” Pusztán az étkezés idejének megváltoztatása is nagyban befolyásolhatja a súlygyarapodást: a kísérlet során azok az egerek, amelyeket zsírban gazdag táplálékkal etettek az alvásidejükben, szignifikánsan többet híztak, mint amelyek ugyanolyan minőségű élelmet kaptak, de a természetes ébrenléti idejük alatt. A két csoport között egyébként nem volt szignifikáns eltérés a kalória-bevitel és a fizikális aktivitás tekintetében.  A cirkadián óránk vagy biológiai időzítő rendszerünk irányítja az étkezések, alvás és ébrenlét napi ciklusát a külső világosság és sötétség váltakozásának megfelelően. A legújabb kutatások szerint ez a belső óra az energiafelhasználást is szabályozza, ami arra enged következtetni, hogy az étkezések megfelelő időzítése komolyan beleszólhat az energia-bevitel és -felhasználás egyensúlyába.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.