Jelenlegi hely

Jobb alvás - kevesebb fájdalom

Egy nemrégiben publikált tanulmányban a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az alvásminőséget javító kognitív viselkedésterápia segít a krónikus fájdalom elviselésében, mint ami például a csont- és ízületi gyulladással jár együtt. A kutatás 23 idősebb csont- és ízületi gyulladásos beteget vizsgált, akiket kognitív viselkedésterápiának vetettek alá, hogy megtanítsák őket arra, hogyan alhatnak jobban.

Egy nemrégiben publikált tanulmányban a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az alvásminőséget javító kognitív viselkedésterápia segít a krónikus fájdalom elviselésében, mint ami például a csont- és ízületi gyulladással jár együtt. A kutatás 23 idősebb csont- és ízületi gyulladásos beteget vizsgált, akiket kognitív viselkedésterápiának vetettek alá, hogy megtanítsák őket arra, hogyan alhatnak jobban. Huszonnyolc másik beteg stresszoldó kezelésben és wellness-programban részesült. A kutatók a fájdalomszintjüket mérték a kezelés előtt, után, valamint egy évvel később. Azok, akik a viselkedésterápiában vettek részt, alvásminőségük javulásáról számoltak be, a viselkedésterápiában részt nem vevő csoportban nem volt szignifikáns javulás sem az alvást, sem a fájdalmat illetően. „A kognitív viselkedésterápia eredménye, mely javítja az alvást, számos tanulmány szerint egy évig, vagy akár hosszabb ideig tart. A jobb alvás az egyidejűleg fennálló orvosi és pszichiátriai betegségek állapotában is javulást hoz.” „Az alvás minősége a csont- és ízületi gyulladásos betegek fő gondja: 60 százalékuk éjszakai fájdalomról számol be. Hogy az alvászavar megelőzi, vagy követi a fájdalom kialakulását, jelenleg nem ismert, azonban a két tünet együtt változik. A krónikus fájdalom bevezetheti vagy felerősíthet az alvászavart, azonban a kutatók szerint a relatív fájdalomérzet a jól alvó embereknél csökkenhet.” – nyilatkozta Michael V. Vitiello, a Seattle-i Washington Egyetem kandidátusa.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.