Jelenlegi hely

Másképp látják magukat?

A generalizált szociális fóbiában szenvedő betegek agya másképpen reagál az őket ért negatív megjegyzésekre. Az ilyen emberekre az általános szorongás és az elkerülő magatartás a jellemző; szinte minden esetben félnek attól, hogy mások esetleg negatívan közelednek hozzájuk. Ez az egyik leggyakoribb szorongásos megbetegedés.

A generalizált szociális fóbiában szenvedő betegek agya másképpen reagál az őket ért negatív megjegyzésekre. Az ilyen emberekre az általános szorongás és az elkerülő magatartás a jellemző; szinte minden esetben félnek attól, hogy mások esetleg negatívan közelednek hozzájuk. Ez az egyik leggyakoribb szorongásos megbetegedés, amely az amerikai lakosság mintegy 13,3 százalékát érinti, s szoros összefüggésbe hozható a depresszió, az alkoholizmus és a drogfüggőség kialakulásával. Egyes extrém esetekben akár öngyilkossághoz is vezethet – állítják a kutatók az Archives of General Psychiatry cikkében. Dr. Karina Blair és kollégái kutatásuk során 17 egészséges és 17 kezeletlen beteg agyát vizsgálták meg funkcionális mágneses képalkotó eljárással (fMRI). Az egészséges kontrollcsoport tagjai hasonló korúak és neműek voltak, s azonos intelligenciahányadossal rendelkeztek, mint a betegek. A vizsgálatok alatt a résztvevőknek pozitív (pl.: szép vagy), negatív (pl.: csúnya vagy) és semleges (pl.: ember vagy) tartalmú állításokat kellett olvasniuk saját magukról és másokról (pl.: ő szép, ő csúnya). A megfigyelések szerint a betegek esetében a róluk szóló negatív állítások olvasása jelentősen megnövelte a véráramlást a mediális prefrontális kéregben és az amygdalában. (Ezek az agyi területek felelősek a saját magunkról kialakított képért, valamint a félelem-, érzelem- és stresszkezelésért.) A másokról szóló negatív és a semleges állítások olvasása közben semmilyen különbség nem mutatkozott a két csoport tagjainak agyműködésében.

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.