Jelenlegi hely

„Beépített” számolási képesség

Az emberekben még akkor is megvannak a matematikai képességek, ha a nyelvükből hiányoznak az ehhez kapcsolódó kifejezések, állítja egy kutatócsoport a  Proceedings of the US National Academy of Sciencesben megjelent tanulmányban. Felfedezték, hogy az ausztrál bennszülött gyerekek, akiknek anyanyelvében nem szerepelnek számfogalmak, ugyanolyan jól teljesítenek a számolási feladatokban, mint angol anyanyelvű társaik.

Az emberekben még akkor is megvannak a matematikai képességek, ha a nyelvükből hiányoznak az ehhez kapcsolódó kifejezések, állítja egy kutatócsoport a  Proceedings of the US National Academy of Sciencesben megjelent tanulmányban. Felfedezték, hogy az ausztrál bennszülött gyerekek, akiknek anyanyelvében nem szerepelnek számfogalmak, ugyanolyan jól teljesítenek a számolási feladatokban, mint angol anyanyelvű társaik. Az eredmény megcáfolja a korábbi feltételezéseket, miszerint a számfogalmak adják a számolási készségek kiépülésének kulcsát. A tanulmányt készítő brit és ausztrál tudósok 45 négy és hét év közötti bennszülött gyermeket vizsgáltak meg. Az eldugott területen élő és csak törzsi nyelveken beszélőket összehasonlították azokkal, akik Melbourne-ben laknak, és beszélnek angolul. A gyerekeket megkérték, hogy „másolják le” az eléjük helyezett tárgyak számát. Megismételték a feladatot úgy is, hogy ezeket letakarták, és ki kellett találniuk, hány tárgy van előttük. A legbonyolultabb feladat során annyi játékpénzt kellett kirakniuk, ahányszor a kísérletvezető összeütött két pálcát. A numerikus képességek terén nem mutatkozott különbség a gyerekek között. A kutatás vezetője szerint  az amazóniai törzsek körében végzett korábbi kísérletek azt mutatták, hogy a szavak fontosak a pontos számolást igénylő feladatoknál, ezt azonban megcáfolta a mostani kutatás. „Az a képesség, hogy numerikusan lássuk a világot, velünk születik, ugyanúgy, mint a színlátás.” Hozzátette, hogy néhány emberből ez a képesség hiányozhat, például a diszkalkuliásoknál (egyfajta matematikai részképesség-zavaresetén). Szerinte ez magyarázatot adhat arra, hogy a „számoló népek körében a diszkalkuliások számára miért olyan nehéz a matematika elsajátítása. Habár számos hivatalos és nem hivatalos lehetőségük nyílik arra, hogy megtanuljanak szóban számolni és számításokat végezni, az ehhez szükséges belső mechanizmusuk eltérően fejlődhet ki."

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.