Jelenlegi hely

Örömközpontunk hibája az elhízás?

A súlyosan elhízottak agyában kevesebb örömérző receptor van, ezért kénytelenek több élvezetet nyújtó dologgal, például étellel vagy drogokkal jutalmazni önmagukat, hogy másokhoz hasonló örömöt érezzenek – állítja a Science-ben megjelent tanulmányban Eric Stice pszichológus. 

A súlyosan elhízottak agyában kevesebb örömérző receptor van, ezért kénytelenek több élvezetet nyújtó dologgal, például étellel vagy drogokkal jutalmazni önmagukat, hogy másokhoz hasonló örömöt érezzenek – állítja a Science-ben megjelent tanulmányban Eric Stice pszichológus. Az evolúció korábbi szakaszából maradt vissza, hogy az élethez nélkülözhetetlen táplálék elfogyasztásáért cserébe az emberi agy örömmolekulával, dopaminnal jutalmazta a szervezetet. A kutatók szerint a gyenge agyi önjutalmazó központ az oka annak, hogy a kövér emberek többet esznek. A vizsgálati eredmények alapján Stice – aki már csaknem két évtizede tanulmányozza a táplálkozási betegségeket és az obezitást, vagyis a kóros elhízást, – úgy véli, hogy a kövér embereknek kevesebb dopaminreceptoruk lehet, ezért túl sokat esznek, hogy kompenzálják a jutalmazás hiányát. Bár korábbi kutatások már kimutatták, hogy a biológiai tényezők alapvető szerepet játszanak a kövérség kialakulásában, a mostani elsőként azonosított olyan tényezőket, melyek növelik a jövőbeni elhízás rizikóját. A Texasi Egyetem kutatói az Oregon Kutatóintézet tudósaival, valamint a connecticuti Yale Egyetem agykutatóival közösen dolgoztak: funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével azt vizsgálták, milyen mértékben aktiválja az agy örömreceptorait egy csokoládéturmix, illetve egy ízetlen oldat. Ezek után felmérték, hogy kik rendelkeznek alacsony dopaminreceptor-számot eredményező génállománnyal, majd egy éven keresztül nyomon követték a résztvevők testtömegindexét. Stice szerint eredményeik nélkülözhetetlenek az elhízás megértéséhez, s a rizikócsoportba tartozók segítéséhez. „Bár az önjutalmazó rendszer csökkent érzékenysége fokozza az egészségtelen elhízás kockázatát, a magatartásváltozások azonosításával, illetve gyógyszeres lehetőségekkel korrigálható a jutalmazáshiány a kövérség megelőzése és kezelése érdekében” – állítja a kutató.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.