Jelenlegi hely

Több feladatot egyszerre?

Mai rohanó világunkban egyre nagyobb értéke van annak, ha egyszerre több feladatot is végre tudunk hajtani. Sajnos ennek az ára gyakran az, hogy bár több feladatot oldunk meg, de nem olyan precízen és pontosan, mint ha csak egyre koncentrálnánk.

Mai rohanó világunkban egyre nagyobb értéke van annak, ha egyszerre több feladatot is végre tudunk hajtani. Sajnos ennek az ára gyakran az, hogy bár több feladatot oldunk meg, de nem olyan precízen és pontosan, mint ha csak egyre koncentrálnánk. A New Hampshire Egyetem kutatásai szerint azonban vannak olyan időszakok, amelyek alkalmasabbak a többfeladatos problémák megoldására.

 Andrew Leber professzor szerint az agy kristálygömbként képes megjósolni, hogy az ember mikor alkalmas több feladat egy időben történő elvégzésére. "Amikor sok feladatot kell egyszerre elvégeznünk, általában feláldozzuk a precizitást a cél érdekében. Ugyanakkor megfigyelhetjük, hogy vannak olyan időszakok, amikor még több feladat esetén is képesek vagyunk teljesen pontosan és precízen elvégezni a munkánkat. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy pontosan meg lehet jósolni, mikorra esnek ezek az időszakok."

A kutatók a mostani kísérlet során funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) figyelték meg az önkéntesek agyműködését, miközben azok több feladat egyidejű elvégzésére koncentráltak. A vizsgálat bebizonyította, hogy általánosságban, ha több dolgot csinálunk egyszerre, az nem olyan hatékony, mint ha egyszerre csak egyre összpontosítanánk. Ugyanakkor a vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy vannak olyan időszakok, amikor az ember alkalmas a többfeladatos munkára, és vannak olyanok, amikor nem.

Elsősorban bizonyos agyi területek – központi ganglia, elülső cinguláris kéreg, elülső kéreg és fali kéreg – aktivitásától függ, hogy az ember mennyire alkalmas a többfeladatos munkára.  "Persze az ember nem cipelhet állandóan egy fMRI készüléket magával a munkahelyre, hogy mindig megmérje, mikor aktívak ezek az agyi területek, de további kutatások során talán rájöhetünk, hogyan alkalmazzuk a mostani eredményeket a mindennapokban" - nyilatkozta Leber professzor.

 

 

 

A hírek összeállításában médiapartnerünk a MediPress

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.