Hirdetés
Mipszi
Mipszi.hu

Újabb szintre lépett az Azonnali fizetés

Baráti összejövetelek esetén előfordul, hogy egy étteremben elköltött közös vacsora után a társaság egyik tagja kifizeti a fogyasztást, majd a többiekkel közösen szétosztják a költségeket. Ez gyakran körülményes, azonban az áprilistól életbe lépett fizetési kérelem szolgáltatással mindez leegyszerűsödik.

Ez egy PR cikk, amely a Magyar Nemzeti Bank támogatásával született.

Újabb szintre lépett az Azonnali fizetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 tavaszán indította el az Azonnali Fizetési Rendszert (AFR), amelynek köszönhetően az év minden napján, hétvégén és munkaszüneti napokon is a nap 24 órájában indíthatunk és fogadhatunk fizetési megbízásokat belföldön, 20 millió forintig. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy bármikor egyszerűen utalhassunk egymásnak, az átfutási idő pedig minden esetben maximum 5 másodperc.

A hazai Azonnali Fizetési Rendszer bevezetése nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek mondható, amely egyrészt annak a magyar sajátosságnak köszönhető, hogy a szolgáltatást minden belföldi bank kötelezően biztosítja. A rendszer indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint 5 másodperc alatt.

Mivel a rendszer már három éve hibamentesen és biztonságosan működik, az MNB úgy döntött, hogy továbbfejleszti ezt, és egy új, kényelmes fizetési alternatívát teremt a bolti, a személyek közötti és a számlafizetésekre is. Az AFR-re épülő fizetési kérelem 2024. áprilisától minden pénzforgalmi szolgáltatónál elérhető. Az új fizetési megoldás olcsó és egyszerű elektronikus elfogadást biztosít a kereskedőknek, és teljesen ingyenes a vásárlóknak. Használata biztonságos, mert jóváhagyáshoz kötött, és rendkívül gyors is, mivel a tranzakcióról másodpercek alatt visszajelzést kap mindkét fél.

A fizetési kérelem működése a gyakorlatban

Az áprilistól minden hazai bank között működő fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amelyet a fizetés kedvezményezettje küld a fizető félnek. Így megsürgethetjük és kényelmesebbé is tehetjük a feladó számára az utalást azzal, hogy előre összekészítjük az utaláshoz szükséges adatokat, amelyet neki már csak jóvá kell hagynia. Az üzenet tartalmazza az azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges valamennyi adatot, amelynek segítségével a fizetés automatizáltan meg tud történni. Az új fizetési alternatívának köszönhetően a barátokkal, ismerősökkel eltöltött közös program, mint például egy vacsora vagy utazás során egyszerűen és kényelmesen szétoszthatjuk a költségeket.

A fizetési kérelem benyújtása nem jelent automatikus fizetési kötelezettséget a fizető fél számára, ugyanis ő eldöntheti, hogy teljesíti, visszautasítja vagy figyelmen kívül hagyja a kérelmet. A fizetési kérelem esetén kötelezően meg kell adni a fizetési határidőt és az érvényességi időt is. Ugyanakkor a kedvezményezett nem csak magánszemély lehet, hanem közüzemi szolgáltató vagy akár vállalkozás is.

Kényelmesebb számlabefizetések és vásárlások

A fizetési kérelem használható lesz közüzemi és egyéb számlák befizetésénél, internetes vagy bolti kiskereskedelmi vásárlásoknál is. A számlafizetéseket illetően minden számlakibocsátó biztos lehet benne, hogy a fogyasztói – legyenek azok bármely hazai bank ügyfelei –, képesek lesznek a számlakibocsátó által küldött fizetési kérelmek alapján Azonnali fizetéssel kiegyenlíteni a számlájukat. Az új szolgáltatással a számlakibocsátók jelentősen csökkenthetik költségeiket a jelenleg alkalmazott megoldásokhoz képest.

A fizetési kérelem használata kiskereskedelmi fizetési helyzetekben is kényelmes és olcsó megoldást jelenthet. A szolgáltatást nagyban támogathatja az is, ha a fogyasztók regisztrálják másodlagos számlaazonosítójukat (pl. telefonszámukat, e-mail címüket) a számlavezető bankjuknál, ugyanis ebben az esetben lehetőség van ezekre az azonosítókra is fizetési kérelmet küldeni. Azaz például egy webáruház a vásárlás végén a korábban regisztrált e-mail címünkre tud fizetési kérelmet küldeni, amit jóváhagyva kényelmesen és teljesen ingyenesen történhet meg a rendelés kifizetése.

Biztonságos fizetési alternatíva

Az AFR-re épülő fizetési kérelem mögött álló rendszer tervezésekor és megvalósításakor az MNB kiemelt hangsúlyt fektetett az elérhető legmagasabb szintű biztonságra. Ennek eredményeképpen egy új központi hitelesítési megoldást is bevezetett, amely magas szintű, kriptográfián alapuló titkosítási megoldással biztosítja a tranzakciók hitelességét és sértetlenségét. Ez garantálja, hogy a fizetéshez kapcsolódó adatokhoz ne férhessenek hozzá illetéktelenek.

Az MNB célja, hogy megteremtse az Azonnali Fizetési Rendszerre épülő új típusú szolgáltatások lefedettségét annak érdekében, hogy ezek teljes értékű fizetési megoldást kínáljanak.

További információkért látogasson el a Magyar Nemzeti Bank által működtetett Azonnali Fizetés felületre.