Hirdetés
Mipszi

Idősebb a szívünk, mint hinnénk?

Négyből három amerikai felnőtt szíve idősebbnek számít a tényleges biológiai koránál, ami növeli a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.

Idősebb a szívünk, mint hinnénk?

A szív korát a tudósok egy speciális kockázati profil alapján mérik, amely a vérnyomástól, a dohányzáshoz való viszonytól, a diabétesztől és a testtömeg-indextől függ. A skála lényege, hogy a szakemberek felmérjék a különféle szívbetegségek kockázatát, és meg tudják előzni a problémákat.

„Az amerikai férfiak fele, az amerikai nőknek pedig csaknem fele ez alapján idősebb szívvel rendelkezik, mint ahány éves a valóságban ő maga… Ha egy 53 éves nő megtudja, hogy a szíve 75 éves, annak általában az az oka, hogy láncdohányos, és nem veszi komolyan a túl magas vérnyomást. De akár egy 45 éves férfinak is lehet 30 évvel idősebb szíve, mivel dohányzik és diabétesszel küzd. Ilyen esetben mindennél fontosabb, hogy ezek a páciensek életmódváltáson essenek át, megfelelően táplálkozzanak és rendszeresen mozogjanak” – fogalmazott dr. Tom Frieden, a U.S. Centers for Disease Control and Prevention elnöke a 2015-ös kutatás tapasztalatairól. A szakember azt is hozzátette: szerencsére a szívünk képes arra, hogy velünk ellentétben fiatalodjon, ha életmódot váltunk. A kulcs ehhez az egészséges vérnyomás, a normális koleszterinszint, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokás, a mindennapi stressz csökkentése – mindez segít visszafordítani az idő kerekét. Frieden azt is kiemelte, hogy soha nem késő: egy 50 éves dohányos például akár 14 évvel is meghosszabbíthatja az életét, ha leteszi a cigarettát.

Hirdetés
Hirdetés