Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Nem merem leírni a problémámat ugyanis lehet gyerekes dolog mégsem hagy nyugodni.

Bence vagyok, 20 éves. Elég rosszul állok az életben, szüleim válófélben vannak, apámmal élek borzasztó körülmények között, a házban kupi van (pokháló, penész, büdös van, és káosz).

Három gyerek anyukája vagyok. A nagyobbik fiam 5,5 éves, a középső októberben tőlti a 3 évet és van egy 6 hónapos kislányom. A probléma a középső kisfiammal van. Elkezdtük az ovit. Minden reggel sír, hogy nem akar menni.

22 éves lány vagyok. Egyedül élek kint külföldön, szerencsére barátaim vannak. De májusban szakitottunk a vőlegényemmel. Azóta vagyok egyedül. Előtte is egyedül éreztem magam. Anya elhagyott, apa pedig sokat bántott kiskoromban.

36 éves nő vagyok, 2 gyermek édesanyja. 15 éve élek a párommal, ő 43 éves. A kapcsolatunk már nem az igazi. Megismerkedtem valakivel, akinek szintén családja van. Eleinte barátságnak indult, de elég erős vonzalom volt köztünk már az elején is.

Most szültem és ideiglenes hatállyal elvették az újszülöttet és pszichológiai szakértőhöz küld minket a párommal a gyámhivatal. A kérdésem, hogy mi is beszélhetünk a pszichológusnál vagy csak amit kérdez, arra lehet válaszolni?

4 èves kisfiamról szeretnèk kèrdezni. Okos, èrtelmes gyerek, a koràhoz kèpest nagyon is.

8 éves lányom alvási gondjaival fordulok Önhöz. Kb. 3 hónapja áll fent, hogy elalszik szépen, de éjféltájban felébred, és átjön azzal, hogy nem tud aludni.

19 éves a legkisebb lányom. 13 éve váltam el, azóta egyedül nevelem őket, van még két nővére. A gond többrétű. Van egy testképzavara, lefogyott, de most is. Azóta lettek barátai. Innentől, ahogy betöltötte a 18. évét, megy, csavarog.

Többéves problémám kapcsán vettem a bátorságot írni, miután mindig csak gondoltam/gondolok rá, hogy segítséget kéne kérnem, mert egyedül gyenge vagyok. 25 éves vagyok, régóta rágom a körmöm és a mellette lévő bőrt, rendszerint véresre.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.