Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

35 éves nő vagyok gyermekvállalás előtt. Az első kérdésem a tünetekkel kapcsolatos, konkrétabban a repetitív mozgásokkal.

A fiam 3 éves, és olyan helyzet állt elő, hogyha csak egy felnőttel van otthon például, akkor többnyire minden rendben. Ha párommal (óvodaledagógus) van, akkor mindig minden rendben.

Kislányom, aki 2 éves és 3 hónapos, pár hete elkezdett félni, ami egyre csak fokozódik.

Lassan 7 éves fiamat napi rendszerességgel foglalkoztatja a halál kérdése. Legtöbbször sírásig hergeli magát..."Félek a haláltól!" - mondja. Ez körülbelül egy éve kezdődött, és időközben egy-egy hónapra csillapodott nála a téma.

Kislányom szeptemberben kezdte az óvodát, októberben megpróbálkoztunk az ott alvással, ami nem sikerült, mert sokat sírt utánam. Akkor az óvónő megkért, ha tudom, hozzam el őt ebéd után még pár hétig, egészen novemberig el is hoztam.

Mit tegyek? Átvittem már másik iskolába a gyerekem, próbáltam a volt osztálytársakat figyelem kívül hagyni, de még mindig üzengetnek a volt osztálytársak csúnya szavakat a gyerekemnek, sőt nekem is. Jeleztem a

Kedves Dr. Bárdos Kata! A párommal 13 éve vagyunk együtt, ebből 4 éve vagyunk házasok. Gyermekünk nincs, én nem is nagyon szeretnék (szeretem őket, de nem érzek magamban erőt ehhez), de a páromnak még nem mondtam. Kb.

5 éve élek a párommal egy kapcsolatban. Minden nagyon szuperül működött, viszont az utóbbi egy évben a szexuális életünk nagyon mélyponton van.

Előző házasságomból van egy 12 éves fiam, a mostaniból egy 3 hónapos kisfiam. A férjem nagyon rosszul bánik a nagyobbik fiammal. Gyakorlatilag még levegőt se tud venni anélkül, hogy belé ne kötne, pedig egy jól tanuló, aranyos, csendes gyerek.

Gyermekem 2.5 éves. Tavaly májusban különköltöztünk az apukájával, szeptemberben elkezdte a bölcsit, én dolgozom, új lakásban lakunk. Minden fantasztikus volt.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.