Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kérdésem elég összetett, tinédzser fiamra vonatkozik. Most 13 éves, és eléggé kezelhetetlenné vált, de ez nálunk nem most kezdődött, inkább most csak fokozódott, szinte tűréshatárom végéhez értem. Kb.

Egy pár éve eléggé megromlott a házasságom, és megismertem egy férfit. Eleinte csak beszélgettünk, majd egymásba szerettünk. Tudtuk, hogy nem szabad, de nem bírtunk tenni ellene.

22 éves lány vagyok, lassan egy éve élek boldog párkapcsolatban. Mióta az eszemet tudom, hangulatingadozásaim vannak, amit a környezetem is észrevesz.

19 éves egyetemista lányomért aggódom. Budapesten élünk, ő egy neves egyetem hallgatója. Elvált szülőként egyedül nevelem Annát 7 éves kora óta. Egy szem gyermek, így az összes figyelmemet ő kapja.

11 éve szétváltak a szüleim, van egy 18 éves és egy 8 éves fiútestvérem, egyedüli lány vagyok, 15 éves ... Vagyis hát igazából édesanyám 10 éve összeköltözött egy férfival és lelkileg gyilkolnak.

Olyan problémával küzdök, hogy nem tudom eldönteni néha, mit érez a párom irántam. Amikor megkérdezem, nem nagyon válaszol. Hümmög, nem egyértelmű. Lassan egy éve vált el.

Tisztelettel érdeklődöm, hogy létezik-e olyan lelki vagy elméhez kapcsolódó betegség, hogy egy felnőtt ember rendszerint, időszakosan elveszíti a realitásérzékét?

Úgy éreztem hogy ezt valakinek el kell mondanom, aki... megért. Introvertált vagyok, 14 éves, lány. Suliban kevés barátom van, összesen egy.

15 éves lány vagyok, és azt kezdtem el érezni, hogy talán vonzódom a legjobb barátnőmhöz.

Hogyan tudnék diagnózist kapni antiszociális személyiségzavarra interneten? Személyesen nem tudok semmiféleképpen pszichológussal kapcsolatba lépni - sem a pénztárcám nem engedi. Nem lehet online beszélgetni pszichológussal?

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.