Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kedves Réka! Ahogy olvastam egy cikket, az én problémám általános. 5 éve vagyok a párommal, össze is házasodtunk, van egy szép közös gyerekünk.

Nagyon szeretnék rájönni arra, hogyan szabadulhatnék fel végre, és lehetnék önmagam? A szüleim 2 éves koromban elváltak, apukám egy ideig foglalkozott velem, aztán tini koromtól már nem is beszélünk (néha egy-egy szót maximum félévente).

Eléggé fiatal voltam, amikor megismertem azt a férfit, akit teljesen más megvilágításban láttam. Amikor először megláttam, már akkor nagyon tetszett. Amolyan szerelem első látásra.

Párommal gyermeket várunk és a névválasztással gondok vannak. Vagyis lett, miután hosszas mérlegelés és egy majdnem 100%-os döntés után az anyósom és a sógornőm ki nem jelentette, hogy nem tetszik nekik ez a név, 'szappanoperás'.

10-11 éves koromban kezdődött, hogy édesapám fogdosni, molesztálni kezdett. Nem volt mindennapos a dolog, de aztán egyre sűrűbbé vált.

A páromat 10 éves koráig lányruhában járatták, női néven szólították és sminkelte a nővére!! Ezt elmesélte - kicsit furcsáltam, de csak egy "az durva" félmondattal letudtam. Viszont furcsa dolgokat vettem észre.

Az a gondom, hogy van egy nem egészen 12 éves kamasz lányom, akinek az érdeklődését egyszerűen semmivel nem lehet megragadni.

Az új barátnőm és én 38 évesek vagyunk, osztálytársak voltunk anno, ő orvosnő lett. Anyagilag is jól van eleresztve.

57 éves férfi vagyok. Feleségem egy éve agyvérzést kapott, már valamennyire felépült belőle - de azóta nem volt köztünk szexuális kapcsolat. A nyáron elmentem egy fiatal prostituálthoz, és sajnos csődöt mondtam.

29 éves nő vagyok, problémám sokrétű és összetett. Párommal élek közös lakásunkban, 3 éve. A munkám más városba köt azóta is. A szüleimmel nem olyan jó most a viszonyom.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.