Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kedves Sarolta! Párom (nem feleségem) édesanyja a kislányunk születése után 3 héttel hunyt el. Ez eléggé rányomta bélyegét a kapcsolatunkra onnan kezdve, hogy a párom nem hozzám jött haza a baba születését követően.

Kedves Réka! Szeretnék segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet rávenni arra valakit, hogy neki  segítségre lenne szüksége. Egy ismerősöm gyermeke leukémiában szenved, a transzplantáció is megtörtént decemberben.

35 éves nő vagyok, 10 éve vagyok férjnél, 2 gyönyörű gyerekünk van. Alapvetően kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban élünk, sok közös érdeklődési körrel, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy az utóbbi időben nem volt néhány igen komoly vitánk.

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 21 hónapos kislányom miért nem hajlandó este egyedül a kiságyában aludni? Jó ideje nincs már rács rajta, nem esik le róla, gond nélkül fel-le mászik róla, azonban 2 hete nem akar egyedül megmaradni benne.

Kisfiam 9 éves, 3. osztályos tanuló. Az osztály egyik legjobb tanulója, versenyekre jár es nagyon aktív. Sajnos már az oviban is szinte minden csínyben benne volt.

Kedves Pszichológus! Szinte állandóan súlyosan meg akarom magam sérteni vagy öngyilkos lenni -  de félek,hogy nem halnék meg, hanem a zárton kötnék ki. Eléggé ingerlékeny, feszült, ideges vagyok, a hangulatom nagyon változékony, de

3,5 éves kislányom viselkedésével kapcsolatban kérném segítségét.

A párom korábbi elhatározásából már négy éve nem ivott alkoholt.

12 éves öcsémmel kapcsolatban szeretném a tanácsát, segítségét kérni. Nagyjából egy éve minden jel arra mutat, hogy számítógépfüggő lett. Szabadidejének nagy részét a számítógép előtt, a mobilját vagy tabletjét nyomkodva tölti el.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.