Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Benczné Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor, Kovács Réka pszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

A férjemmel 8 éve vagyunk házasok, és valami nem működik. Mikor megismerkedtünk, akkor szerette és kívánta a szexet, aztán ahogy teltek az évek, minha nyűggé vált volna, vagy teher.

11 éves fiam miatt fordulok Önhöz, két kérdésem lenne. Az egyik, hogy közel egy éve cicaszerepet játszik, hogy ő az én cicám, teljesen úgy viselkedik. Egyedül nevelem, apja félévente megjelenik, amikor neki tetszik.

Kamasz fiam miatt kérdezek. Ábel 15 éves, elég zárkózott gyerek, de kitűnő tanuló. Minden osztálytársa szerette az általánosban, de a felnőttekkel mindig szűkszavú volt.

Nem tudom, hogyan kezeljem édesanyám problémáit. Ő szorongó, gátlásos, talán depressziós is.

Kiskoromban mindig vidám voltam, nem telt el úgy nap, hogy ne csaltam volna a környezetemben élő emberek arcára mosolyt.

A párommal több mint 3 éve ismerkedtünk meg. Ő 37, én 36 éves voltam. Akkoriban ő külföldön dolgozott, és amíg nem voltam biztos sem a kapcsolatban, sem abban, hogy haza fog költözni, addig sajnos találkozgattam néha az előző párommal. Kb.

15 és fél éve élek együtt a párommal. Azóta sok mindenen mentünk keresztül, de valahogy mégis mindig megújultunk. Ám jó ideje már rendszeresek az összeveszések, s ugyanazon a két témán "rugózunk" mindig.

Áprilisban voltak 3 évesek az ikerfiaim, illetve szeptemberben kezdték meg az óvodát. Nyáron kezdtük meg a szobatisztaságot, és az egyik kisfiam valamiért teljesen elzárkózik az elől, hogy a nagy dolgot a wc-be vagy bilibe végezze.

A párommal fél évig voltunk együtt. Ő külföldön dolgozott és 1 hónapot itthon tartózkodott, ekkor kezdődött el a kapcsolatunk.

6,5 éves fiammal kapcsolatban írok. Már tavaly is feltűnt az óvodában, hogy nagyon becsmérli magát. Nem tetszik neki, ahogy megoldja a dolgokat, legyen szó rajzról, bármiről. Ezért van, hogy neki se áll, mert úgyse fog sikerülni.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.