Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Benczné Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor, Kovács Réka pszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kétségbeesett anyukaként tanácsukat és segítségüket szeretném kérni. Kisfiam 4 és fél éves óvodás.

Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a párommal 3,5 éve együtt vagyunk, nagyon szeretjük egymást, de sajnos mostanában a libidóm nagyon lecsökkent. 21 éves vagyok, a párom 22. A kapcsolatunk elején napi rendszerességű volt az együttlét, de kb.

14 éves koromban diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, amit kezeltek, akkor gyógyszert kaptam illetve terápiára jártam, és úgy nézett ki, hogy sikerult leküzdeni. Azonban 19 évesen

Most voltam nyolcadikos, és barátkozási problémákkal küzdök. 2 éve járok ebbe az osztályba, és először egy rossz társasághoz tartoztam.

Miért utál a világ? Csúnya vagyok, mert egy születési rendellenességgel születtem.
Kövér vagyok.
Elváltak a szüleim.
Meghalt a kutyám.
Az osztálytársaim: a lányok kurvásan viselkednek.

Segítségét, tanácsát szeretném kérni. Van egy nagycsoportos, 6,5 éves kislányom. Apukájával fél éve romlott meg a kapcsolatunk, és 3 hónapja élünk külön.

30 éves vagyok, és tavaly vesztettem el a szüzességem, méghozzá egy 53 éves nős pasival. A munkahelyemen ismerkedtünk meg, barátkoztunk, szórakoztunk, jól elvoltunk egymással.

Én most várandós anyuka vagyok, és az élettársam nagyon gyakran viccelődött azzal a szexuális tartalmú poénnal, hogy ha lánygyermekünk fog születni, akkor az ő "játékszere " lesz.

Kedves Réka! 36 éves nő vagyok, van két fiam, 18 és 15 évesek. Az apukájuk meghalt 10 évvel ezelőtt. Az én életem pici koromtól nem igazán volt szép és jó. Nagyszülők neveltek megbecsülésre, hitre - és minden fontos dolgot tőlük tanultam.

Egy 23 hónapos kislány édesapja vagyok. Otthon beszédes, mindent megért, úgy gondolom, hogy korának megfelelő szellemi képességekkel rendelkezik. Játékos, ismeri a színeket, számol. Nagyon anyás, elég félénk természet.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.