Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Van egy 10 éves elmúlt lánygyermek. Adott az iskola. Gyermekem a jó tanulók között szerepel. Valahol pedig sokszor úgy érzem az osztályfőnöki beszélgetések során, hogy egyfajta magatartásbeli probléma merül fel esetében.

20 éves fiú vagyok. A szexuális abúzustól  kezdve a legnagyobb önbizalomhiány, önértékelési, önbecsülési problémák, depreszió és falászavar, tanult tehetetlenség, szorongás, a legnagyobb önutálat, a rossz minták - és még sorolhatnám.

24 éves nő vagyok, 6 hónapja házasságban élek, de 4 éve vagyunk együtt. Van egy gyönyörű gyermekem. Probléma adódott a házasságban, amit nem tudok segítség nélkül megoldani. Jelenleg a párom szüleinél élünk, de ez sem volt így.

Kétségbeesetten írok most, tanácstalanná váltam... Fiatal hölgy vagyok és a családommal élek (anyukámmal és apukámmal). 2 hónappal ezelőtt találkoztam Zsoltival, a mostani barátommal.

Kérem, erősítsen meg, hogy természetes, hogy a mesekönyvekben nem lehet felismerni az állatokat, hogy pl.

22 éves fiú vagyok, és az alábbi párkapcsolati problémával fordulok Önhöz: barátnőmmel egy kicsit kevesebb, mint 4 éve vagyunk együtt.

Most jöttem új osztályba. 9.-es vagyok, fiú. Nagyon barátkozós típus vagyok, de amikor egy olyan emberrel találkozom, akivel tényleg barátkoznék, megtorpanok, amikor beszélgetnék vele. Nagyon rosszul érzem utána magam.

18 éves vagyok. 6 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, de pszichoterápiával másfél év alatt kijöttem belőle.

19 éves nagyfiam élete  zavaros, iskolába nem jár, munkahelyet nem keres, nem érdeklődik új dolgok iránt. Napközben alszik, éjszaka a számítógépes játékok, elhanyagolja magát, a környezetét, szemkontaktust megtartja.

Kisfiam 7 éves lesz hamarosan. A problémám az, hogy a fiam nagyon sokat kötekedik velem és az édesapjával. Van, hogy felkelés után egyből beleköt mindenbe, ezzel tönkretéve a hétvégéket is. Ez már több éve így van.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.