Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor és Kovács Réka pszichológus várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Kedves Sarolta! Kislányom most lett 4 éves, kisfiam 4 hónapos. Kislányommal vannak problémák: hisztis és agresszív, nem beszél és gondok vannak a pelus elhagyásával is...

Mit jelent az, hogy korai anya-kisgyermek kapcsolat sérülése? Gyermek hospitalizácios tünetek? Érzelmi bántalmazás? A gyermek, akiről szó van, 19 hónapos. Ez a szakértői bizottság véleménye.

23 éve vagyok nős. Három egészséges, csodaszép gyermekünk van. Mégis boldogtalanok vagyunk. Az utóbbi időben az agyagi gondjaink is megoldódtak. De előtte is elég szépen éltünk (anyagiakat nézve). Mindketten a családért gürcölünk...

Augusztusban "szakítottam" férjemmel, az indok jelen kérdés esetén irreleváns. 3 gyermekünk van (egy 6,5 éves és két 5 éves), miattuk, illetve anyagi problémák miatt egyelőre egy házban élünk, külön szobában.

Az utóbbi időszakban rá kellett jönnöm, hogy az érzelmi "mufurcságom" és eltávolodásom több ennyinél.

Van egy 15 éves lányom, aki az idén fog ballagni. Hatodikban elkezdett felvágott arcú, kifolyt szemű embereket és gyilkossággal kapcsolatos képeket rajzolni, de mára szerencsére már abbahagyta.

A párommal fél éve vagyunk együtt. Ez idő alatt nem sokat szórakoztunk társaságban, mert a probléma az, hogy a párom nem tudja, hol a határ az alkohollal kapcsolatban. Ez azzal társul, hogy valószínűleg féltékenységből agresszívvé válik.

22 éves vagyok. Régebben átlagos fiú voltam, aki hiányban mem szenvedett, megvolt minden, ami kellett. A középiskola beálltával nagy igényű és anyagias lettem, így a saját környezetemben lévő emberek számomra kevésnek bizonyulnak.

Gyermekem 26 hónapos, 1 hónapja jàr bölcsődébe. Làtszólag zökkenőmentesen beszokott, abszolút nem sírt, szívesen is jàr. Viszont durva-agresszív-verekedős a tàrsaival. A gondozónők szerint talàn így vezeti le a benne levő feszültséget és

Kedves Sarolta! Van egy 4 éves kislányom, akit mostanában nem tudom, hogy kezeljek. Pár hónapja olyan dührohamai vannak, ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, csapkod, dobálózik, visít. Mindenért fél órát kell neki könyörögni...

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.