Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Benczné Simon Sarolta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus, mediátor, Kovács Réka pszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

10 éves kisfiam mindig máshoz hasonlítja magát tanulásban, ügyességben. Mindenben ő szeretne a legjobb lenni, de ez nem sikerül. Sírásig fajul a dolog. Ezt már nehezen viseljük a férjemmel. Sokat dicsérjük, mégsem tud örülni sajáz sikereinek.

Teljesen kétségbe vagyok esve...  A lányom 2,5 éves. Kb.

3 éves kisfiunk esetében azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt 2-3 hétben a hisztik rohamokká alakultak, intenzitásuk és időtartamuk nőtt, agressziv-autoagresszív (fejét csapkodja) megnyilvánulások jelentkeztek, rugdos, csapkod (minket is), játékait do

Tisztelettel kérdezem, hogy mi állhat emögött? Nem tudom, hogy miért van, de 30 éves férfi létemre egyre gyakrabban érdekel, hogy milyen lehet az ágyban egy másik férfival. Milyen lehet a passzív szerep?

Nagyon-nagyon aggódom. Tavaly étkezési zavarom volt (sikerult kikecmeregni belole). Még mindig nem barátkoztam meg a testemmel. Van egy nagyon jó és komoly párkapcsolatom, de

Van egy 13 és egy 11 éves lányom. Egyedül nevelem őket, 8 éve váltunk el az édesanyjukkal. A problémám az, hogy a nagyobbik lányom szerelmes lett, nem fogad szót, s engedély nélkül elmegy itthonról.

Nyolcéves kisfiam problémájával fordulok Önhöz. Gyermekemmel, Mártonnal már az óvodában is voltak viselkedési problémák, elkezdtem pszichológushoz hordani, de komolyabb problémát nem állapítottak meg nála.

Egy 17 éves lányhoz szeretnék tanácsot kérni. A párom lányáról van szó, aki 2 hónappal ezelőtt hozzânk költözött.

A szüleim és a férjem között álltam 12 évig, és mindig a szüleimet pártoltam, s egy nap már nem bírtam és beadtam a válópert. A válás alatt a szüleim még húztak a férjem ellen, úgy

32 éves párommal 13 éve együtt vagyunk, szinte gyerekķént kezdtük és váltunk felnőtté, számomra ő a No1.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.