Jelenlegi hely

Kegyes halál?

A kérdés egyszerű: gyógyítható-e a beteg, enyhíthető-e a szenvedés? Ha nem, akkor a betegnek lehessen saját joga az önrendelkezés. A vitákban, „társadalmi párbeszédekben” megfogalmazott álláspontok általánosságban próbálnak képletet találni az élet bevégzésének etikai, lélektani, szociológiai, stb. aspektusainak megoldására. Összességében – hasonlóan az abortusz-vitához – teljesen figyelmen kívül hagyva a „főszereplőt”, a szenvedő embert.

Meglepett és különleges izgalommal töltött el, hogy a közelemben él egy idős rokonom, akiről nem tudtam. A Zeneakadémia professzora volt, tehetsége révén különösebb kompromisszumok nélkül jól élt mindenféle rendszerben. Egy közös ismerősünk hívta fel rá a figyelmemet, én pedig addig halasztgattam a látogatását, míg az öregúr meghalt. Semmi különleges nem volt ebben a halálban. Nagyon egyszerű, puritán és öreges dolog volt. Egy dolog, aminek meg kell történnie, amit „el kell végezni”. A film címét, amiről szólok, nehezen írom le: Dr. Halál. Ez a cím, amit – mint nevet – az életben is viselt Dr. Jack Kevorkian, az eutanázia amerikai apostola, a legkevésbé sem illik a megformázott karakterre. Kevorkian nem több, mint egy öregember, a legöregesebb szokások rabja. Az örmény holocaust második generációs túlélője nem volt gáláns jellem: a nőkkel szót nem értő, puritán, egyszerű, takarékos ember, aki akár a Fény utcai piacon is szembejöhetne velünk… A halál nagyon szimpla apostola ő. Azaz a nagyon szimpla halál apostola. Semmi fényűzés és misztikum nincs sem abban, ahogy él, sem abban, ahogyan meghalnak a páciensei. Összesen 130 asszisztált öngyilkosság és néhány aktív eutanázia, amit végül is gyilkosságnak minősít a michigani bíróság…

Öreg rokonom romantikus életet élt és egyszerűen halt meg. A kérdés: van-e másfajta halál egyáltalán? Maga a halál az élethez tartozó, egyszerű, mondhatni szimpla dolog. A „meghívott halál” is az: jön egy orvos, aki teljes emberségével jelen van, majd elenged – ott, ahol szeretnénk. Ha kell, egy furgonban, egy lakásban a megszokott, kedves dolgaink között, egy raktárban. A doktor vigyáz ránk, elmondja, mi az ábra – aztán meghúzzuk a zsíros, kopott fémkart, elindul a gáz, jön a kóma, majd az orvos megállítja a szívet. Ennyi. Olyan, mint az elsősegély, „fordított” születés – de ellentétben a születéssel, nincs gyengéd változata. A halál napja semmivel sem lesz különlegesebb, mint bármelyik másik. Be lehet iktatni egy heti programba, és muszáj megtenni, ha szükséges. Elmulasztani ugyanakkora bűn, mint az elsősegélyt – mind a résztvevő, mind az orvosok részéről… Az eutanázia-vita is fölösleges, kár(os) filozofálni az élet és halál szentségéről. Szimpla szükségszerűségről van szó, ami olyan egyszerű, mint egy falusi templom, vagy mint egy öreg rádió.
A kérdés egyszerű: gyógyítható-e a beteg, enyhíthető-e a szenvedés? Ha nem, akkor a betegnek lehessen saját joga az önrendelkezés. A vitákban, „társadalmi párbeszédekben” megfogalmazott álláspontok általánosságban próbálnak képletet találni az élet bevégzésének etikai, lélektani, szociológiai, stb. aspektusainak megoldására. Összességében – hasonlóan az abortusz-vitához – teljesen figyelmen kívül hagyva a „főszereplőt”, a szenvedő embert. A filmben zajló eutanázia-perben a bíróság nem hallgatja meg a betegek hozzátartozóit, véleményükre, tapasztalataikra nem kíváncsi, a jogi megoldáshoz rájuk nincs szükség. Kevorkian „ténykedését” végül egyszerű emberölésnek minősítik. A bíróság feltételezi, hogy aki véget akar vetni életének, az (akár éppen a szenvedés miatt) nem képes az önrendelkezésre. Kevorkian azonban kategorikusan elutasította az asszisztenciát olyan pácienseknél, akiknél felmerült a depresszió gyanúja – még akkor is, ha ezzel egy időben szenvedésük hatalmas volt, s ezért fordultak segítségért hozzá. (Tudni kell egyébként, hogy a szenvedés nem okoz depressziót, sőt, az egészen extrém mértékű szenvedés sem vezet szükségszerűen depresszióhoz. Aki szenved, az az esetek túlnyomó többségében épelméjű: megvan és meg kell, hogy maradjon a joga az önrendelkezéshez.)
Az eutanázia-félelem a társadalom félelme a halállal s a szenvedéssel szemben – Kevorkian pedig tényleg olyan, mintha a halál lenne maga: szikár, nem túl izgalmas, s ahogy említettük már: végtelenül egyszerű. Szinte naiv, de kérlelhetetlen, makacs, minden ambíció híján van, ám vevő a kis figyelmességekre, a szép környezetre, Bach és Händel zenéjére, egy jó beszélgetésre.
Michael Ende egyik regényében egy Momo nevű kislány találkozik az öreg, szikár Hora mesterrel, aki az idő mestere.
„- Te a halál vagy?
Hora mester mosolygott, hallgatott egy darabig, aztán így felelt:
- Ha az emberek tudnák, mi a halál, nem félnének tőle. S ha többé nem félnének tőle, senki sem lophatná el az életidejüket.
- Akkor csak meg kell nekik mondani – javasolta Momo.
- Gondolod? - vélte Hora mester. Minden órával, amit nekik juttatok, figyelmeztetem őket. De félek, nem is akarják meghallani. Inkább azoknak hisznek, akik rémisztgetik őket.”
Ami azt illeti, én még hiszek a csodákban – és igen, talán az életem már eddig is több csodát adott, mint Kevorkian meglehetősen puritán élete. Én megengedtem magamnak, hogy átéljem mindazt a varázst, amit az élet adhat. Kevorkian gyermekkori holokauszt-élményei miatt, akár egy józanságra ítélt szenvedélybeteg, száraz volt és ridegen tényszerű. A sors, amit a film bemutat, mégis tiszteletet ébreszt. Megijeszt a józansága és bátorsága megélni a valóság rideg, mégis szükségszerű és megnyugtató biztonságát…
 
Az HBO filmjét április 17-én 13:25 órakor láthatjuk a HBO2 csatornán

 

Kepgaleria: 

A Mindennapi Pszichológia
2019. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2019 október–november

 • Mi kell ahhoz, hogy szépen írjon egy fiú?

  Ötezer ismétlést is igényelhet egy helytelenül elsajátított mozdulatsor kijavítása a kutatások szerint. Ennek ellenére alap-mozgásformákat egyáltalán nem, vagy nem szakértőktől tanulnak a gyerekek, illetve gyakran nincs elég idejük a tökéletesítésre. Serdülőkről szóló cikksorozatunkban most a finommozgások fejlődésével kapcsolatos praktikus tudnivalókat mutatjuk be: kiderül például, hogy miért írnak szebben a lányok, miként érdemes felkészülni egy zeneórára és mit ér egy edzés, ha fejben végezzük.

 • Éljünk az élet napos oldalán! Az életközépi válság újragondolása – 1.

  „Mi az életem értelme?”, „Mitől vagyok én hasznos ebben a világban?”, „Mit tettem le eddig az asztalra?” A választól függően akár 180 fokos fordulatot is vehet az életünk... A magunknak adott válaszok alapján vagy azt a következtetést vonjuk le, hogy úgy alakult az életünk, ahogy elvártuk, megálmodtuk vagy szerettük volna, vagy éppen nem. Ha a végső következtetés nem kedvező, akkor elégedetlenséget, elkeseredettséget, céltalanságot érezhetünk, melyek mentális, de akár fizikai problémákat is okozhatnak.

 • Elektromágneses túlérzékenység

  Az utóbbi időben növekszik az aggodalom a különféle technológiai újításokkal és az újabbnál újabb mesterséges anyagokkal kapcsolatban. Valószínűleg mindannyian jó pár ilyen aggályt fel tudnánk sorolni: az élelmiszeradalékok, a növényvédőszerek túlzott használata, vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenése. Ezek közé tartoznak az elektromágneses terekkel (vagy konkrétabban a mobiltelefonokkal, bázisállomásaikkal, a magasfeszültségű távvezetékekkel vagy a közeljövőben bevezetésre kerülő 5G hálózatokkal stb.) kapcsolatos félelmek.

 • A meggyőzés kiskapui

  A sématerápia célja az egészséges felnőtt mód megerősítése. Az ilyen felnőtt készségei: képes felismerni, elismerni, érvényesíteni, adaptívan kielégíteni alap érzelmi szükségleteit; képes mások szükségleteit is figyelembe venni, illetve saját szükségleteinek kielégítését hosszú távú céljai – vagy a másikkal való kölcsönösség fenntartása – érdekében késleltetni; önmagával, élményeivel szemben elfogadó, nehézségeit a közös emberi természet részének és nem másoktól elkülönítő vonásnak tartja. Kedvesen és együttérzéssel képes önmaga felé fordulni.

 • Ha eljön Damoklész...

  A gyógyult kifejezést csak azoknál a pácienseknél használják, akik elérkeztek az ötéves remisszió, azaz a betegség tünetmentességének mérföldkövéhez. Ha arról kérdeznénk őket, mi volt a legnehezebb számukra az elmúlt 5 év alatt, akkor szinte kivétel nélkül a kontrollvizsgálatokat kísérő szorongást említenék, vagy a daganat esetleges kiújulásával kapcsolatos rettegést.

ÉS MÉG: Polihisztor születik – A főszerkesztő előszava • A pszichológia világa • Komoly kapcsolatra férfi kerestetik...Isten rabságbanMiért nehéz megváltozni?Megbocsássunk-e az ellenünk vétkezőknek? • A tik, a jéghegy csúcsa – Tik-zavarok és társuló problémák gyermekkorban • „Együtt dolgozunk a családtagokkal” – A családterápia • A gyengék ereje – A kisebbségi befolyásolás pszichológiája • A magzat létrejötte és megmaradása: a természet csodájaMit mutat a pupilla? – avagy hogyan segíthet megérteni az emberi döntéshozatal sajátosságait? • „A fizetésemelésnek szaga van” – Beszélgetés Zólyomi Zsolttal • Kongresszusok, konferenciák • A pszichológus válaszol

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Életünk során rengeteg szócsatát vívunk - s a vita igenis produktív tud lenni, nemcsak a feszültség levezetése céljából. 

Akár tudatos, akár spontán a szocializáció folyamata, mindig a munkahelyi beilleszkedést szolgálja

Egy férfitól – mióta világ a világ – azt várjuk el, hogy legyen olyan, akire támaszkodni lehet, aki szeretni tud, aki bátor és határozott.

A későbbi karrierre és az érzelmi életre egyaránt kihatással van – figyelmeztetett Dr. Pulay Attila.

Akkoriban a dolgoknak még magától értetődő módon volt tétje, súlya, jelentése.

A mozgáskorlátozottak életét megnehezítő akadályoknak csak egy része fizikai jellegű, nagyon sokszor a többi ember hozzáállása jelenti az igazán súlyos problémát.