Jelenlegi hely

Rémálmok

30 éves nő vagyok. A párommal 5 éve vagyok együtt, de még nem költöztünk össze! Mikor megismertem, elmondta, hogy szokott lenni nála olyan, hogy épp aludna el, de hirtelen lemered, nem tud mozdulni, sem beszélni, úgy hozza ki magát ebből a helyzetből, hogy megpróbálja rázni a lábát, és így előbb-utóbb magához tér! Amikor vele vagyok és ez előfordul, próbálom rázni, hogy magához térjen. Úgy 1 éve bizonyos időközönként rémálmok gyötrik, amik az utóbbi időben egyre sűrűbbek. A lemerevedés az szinte megszűnt! De nem egyszerű rémálmokról van szó! Eleinte állandóan arra ébredtem, hogy befogja a számat és beszél, hogy legyek csendben, nehogy meghalljanak minket! Épp azt álmodta, hogy gyilkosok üldöznek minket, akik ha észrevesznek, megölnek! Volt olyan is,hogy kipattant az ágyból és kukucskált kifele az ajtón, mert azt álmodta, betörő van a házban és kereste, hogy leüsse! Nagyon sokszor ébredtem arra, hogy kipattan az ágyból és ordibál, én meg, mint mindig, próbáltam felébreszteni. Amikor felébred, elmondja mindig, mit álmodott! Amikor kiabált, azt álmodta, neki akarok menni és meg akarom ütni! Legutóbb, miután kipattant az ágyból, a falat ütötte! Mint kiderült, így próbált meg engem megkeresni, hogy megöljön, mivel azt álmodta, meg akarom ölni! Minden egyes álom után leizzad, a rajta lévő ruhából facsarni lehet a vizet. A kapcsolatunk egyébként harmonikus, mindent meg tudunk beszélni, nincsenek egymás előtt titkaink! Nagyon sokat beszélgetünk és még mind a mai napig szerelmesek vagyunk egymásba! Ezért is furcsa számomra, hogy velem álmodik ilyen szörnyűséget! Pláne úgy,hogy nem vagyok egy agresszív típus. Féltem a páromat és magamat is! Főleg, hogy most már ellenem irányulnak az álmai. Félek, hogy egyszer álmában megöl vagy magában tesz kárt. Mit csináljunk, mit tehetünk, hogy ezek megszűnjenek?

Kedves Kérdező!

Az alvászavarok számos formáját ismerjük. Ami a párját is sújtja, azt a paraszomniák, tehát az alvás során bekövetkező rendellenességek közé soroljuk. Az ilyen jellegű problémák mögött természetesen jelentős lelki okok is állhatnak - mint pl. a fokozott stressz -, ám érdemes kizárni az organikus eredetű tényezőket.

Szerencsére ma már több olyan központ is létezik, amelyek kimondottan az alvásproblémák megfigyelésére, a háttérben megbújó okok feltárására és a szükséges terápiák alkalmazására szakosodtak.

Tekintettel arra, hogy párja problémája valóban elég fenyegető - mindkettejükre nézve -, azt javaslom, az interneten keressen rá az Önökhöz legközelebbi alváscentrum elérhetőségeire és keressék fel azt. Itt felkészült szakemberek várják Önöket, akik minden bizonnyal hatékony segítséget tudnak nyújtani.

Üdvözlettel:
Herceg Attila drs.

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.