Jelenlegi hely

Ne leskelődj az exed után!

Miközben a Facebook-oldallal kapcsolatos kutatások többsége elsősorban a társadalmi kötődés előnyeivel foglalkozik, keveset tudunk arról, hogyan komplikálhatják a közösségi oldalak a romantikus kapcsolatok lezárását. 

Az Information, Communication & Society szaklapban ismertetett kutatásból az derül ki, hogy a Facebook három aspektusa járul hozzá a szakítással kapcsolatos distressz kialakulásához, és ezt az internetes elektronikus megfigyelésben gyakrabban részt vevő fiatalok tapasztalják meg leginkább.

A leggyakoribb negatív stresszt okozó tényező az expartner Facebook-profilja. A kanadai Western Egyetem kutatásának résztvevői közül 88 százalék számolt be arról, hogy szakítás után nézegették volt partnerük profilját. „Még azok is, akik készakarva nem nézték meg ex profilját, akaratlanul megpillantották volt párjukat, amikor az feltöltött valamilyen tartalmat, vagy megjelent a hozzászólásokban” – mondta Quan-Haase, az egyetem szociológia tanszékének professzora.

A második legfőbb distressz-forrás a Facebook híres „kapcsolati állapot” adata. A résztvevők közül sokan nyilatkoztak úgy, hogy jelentős nehézségeket okozott számukra a „kapcsolatban” státusz „egyedülállóra” való változtatása, illetve teljes törlése. A válaszadók 62 százaléka állította azt, hogy a kapcsolati állapotuk módosítása után kérdezgették őket a szakításukról, ami jelentős negatív stressz forrása lett.

A harmadik, és talán legsúlyosabb distressz-forrás az expartner által a Facebookra feltöltött közös tartalom. A felmérés résztvevői közül mindenki rendelkezett régi partnerével közös digitális előzményekkel a Facebookon, és ezek egyesekben volt kapcsolatuk pozitív emlékeit hozták fel, ami összezavarta őket a szakítással kapcsolatban.

A kutatás résztvevőinek 64  százaléka számolt be arról, hogy újraolvasta vagy újra kielemezte a régi üzeneteket vagy posztolásokat, 51 százalék pedig törölte az ex partnerrel közös fényképeket a Facebookon.

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Nincs pardon, hisztizek, ha nem kapok azonnal csokit, macit, ölelést.

A cuki állatokat bemutató videók és fényképek egyik legnagyobb jótéteménye, hogy megnevettetnek, de legalábbis mosoly

Nem jön se elbocsátó szép üzenet, sem elköszönés, sem magyarázat...

Tudományos publikációban mutattak rá a Michigan State University kutatói a közösségi oldalak mértéktelen használatána

Az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

A különböző interaktív alkalmazások között is a videojátékok a legvonzóbbak, s egyre több szülő fél attól, hogy gyermeke függővé válhat, vagy esetleg már azzá is vált.