Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Van egy párom 33 éves, az édesanyjával él. Apukáját 12 évesen elvesztette, anyukája egyedül nevelte egy ideig, majd lett egy párja, aki nem bánt vele jól. Féltékeny volt, nem túlzottan szerette a fiát.

Nekem az a problémám hogy a párom nem kívánja a szexet. Már 1.5 éve hiába közelítek hozzá, csak az a reakció, hogy elfordul tőlem. Pedig jól megvagyunk minden más téren. Nincs

Visszatérő depressziós szakaszai vannak az életemnek, egyre nehezebben viselem. Előre félek a nyártól, mert akkor eszmélek rá, hogy senkinek sem hiányzom és mindenki boldogabb nélkülem.

7 éves kisfiam állandóan a melleimbe teszi az arcát, fogdosná azokat. Hátulról vagy elölről dugdossa az az ujját a

16 éves lányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Már kicsi kora óta agresszív, néha kedves, néha pedig mint a pokróc, olyan. Megkérdeztem, hogy mi bántja, és csak kizavart, mondván, hogy neki semmi baja nincs.

Engem Tamásnak hívnak, 33 éves vagyok és nős. Olyan szinten van problémám az alkohollal, hogy nem iszom pl. 1,5 hónapig szinte semmit, és aztán pedig durván 1 hétig folyamatosan. Olyan akkor, mintha elveszteném az önkontrollomat teljes mértékben!

Férjemmel 13  éve vagyunk együtt, és kb. úgy augusztus óta (mintegy 8-9 hónapja) szépen, lassan, fokozatosan azt vettük észre, hogy elzárta magát tőlünk.

30 éves egyedülálló nő vagyok. Tavaly megismertem egy srácot a Badoo-n. Végül beleszerettem, úgy volt, hogy tavasszal hozzám költözik. Külföldön élek, van egzisztenciám, ő erdélyi.

Családtagom egy nagyon indulatos agresszív ember, sokszor változik a kedve, egyszer nagyon aranyos, kedves - általában így mutatja magát a kívülállók felé is.

Először 3 éve történt velem egy furcsa dolog, érzet...

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.