Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Az alábbi rovatunkban pszichológusaink válaszolnak az Önök által feltett majdnem ezer kérdésre a gyermeknevelés, párkapcsolati problémák, önismeret és számos más nehézség tematikáját érintve. A beérkezett kérdések és válaszok a címekre kattintva olvashatók.

Share

A kisfiam 3 éves múlt, külföldön élünk, és szinte csak mi magunk vagyunk egymásnak hárman.

6,5 éves ikreim az óvodai bezárás alatt 3 hétig vidéken voltak a nagyszülőknél. Imádnak ott lenni, ott semmi trauma nem érte őket. Az utolsó napokban érkezett olyan jelzés a kisfiamtól és a nagyszülőktől, hogy kislányom étkezése megváltozott.

Segítséget szeretnék kérni. A lányom a minap előállt azzal, hogy az öcsém kb. 4 éve fogdossa. Volt mikor tovább is ment volna. A lányom 12 éves, az öcsém 14. Sokszor aludt eddig is nálunk, olyan, mintha a saját gyerekem lenne.

20 hónapos kisfiamat 3 hete  beadtam bölcsibe, nagyon rosszul viseli, reggel már induláskor sír, nem megy a babákhoz. Délben megyek érte, 9-re viszem. Délután csak vele töltöm az időm.

Egy évvel ezelőtt teljesen megváltozott az életem,a szüleim elváltak 5 éve, és apukám nevelt bennünket.

Másfél éves kisfiam nyomkodja az apja szemét. Először arra gondoltam, hogy azért csinálja, mert nem figyel rá, de akkor is előfordul, ha játszanak. Körülbelül egy hónapja csinálja, minden előjel nélkül.

Huszonévesek vagyunk a barátommal, 1 éve vagyunk együtt. Sajnos egyre több dolog kezd szó szerint halálra rémiszteni, olyan érzésem van, mintha fulladoznék, mintha egy súly agyonnyomna.

Miért van az, hogy valaki sorozatosan rossz emberekkel találkozik a kapcsolataiban? Anélkül, hogy bármi ráhatása lenne? A semmiből olyan személy bukkan elő, akit kerülni kéne... Ez tényleg a vonzás törvénye vagy van erre racionális magyarázat?

4 éves kislányunk van, és a szomszédban lakik egy 7 éves kisfiú. Sokat szoktak együtt játszani.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.