Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Dr. Bárdos Kata gyermek ifjúsági szakpszichológus és Standovár Sára klinikai és mentálhigiénés gyermekpszichológus, integratív gyermekterapeuta várja a kérdéseket. A beérkezett kérdések és a válaszok a címekre kattintva olvashatók. Kérdezni az oldal alján lévő űrlap kitöltésével tud, illetve ugyanezt az űrlapot a http://mipszi.hu/pszichologus-valaszol/kerdezek címen is megtalálja.

Share

Másfél hónapja szakított velem a volt párom, eljöttem külföldre, amit ő úgy élt meg, hogy elhagyom, emiatt szakított velem, mert én nem odahaza próbáltam meg.

Létezik olyan, hogy valakinek egyszerűen nincs orgazmusa? 21 éves lány vagyok, 5 éve vagyok együtt a párommal. Igazi tiniszerelem volt ez, vele veszítettem el a szüzességem.

Legidősebb unokám (16 éves elmúlt), 2 éves korában súlyos rákos beteg lett, amikor is a mi családi házunkban élt szüleivel együtt. Teljes haj- és szemöldökhullás, kemoterápia, amerikai táplálékkiegészítők, ma teljesen egészséges, élsportoló. Kb.

Abban kérem segítségét, hogy a lehető legkevésbé fájdalmas megoldást találjam meg 13 éves lányom számára.

A párom rengetegszer hazudott nekem abban, hogy nem néz pornót. Volt fent egy társkereső oldalon, amiről elég nehezen szedte le magát. 5 éve vagyunk együtt, többször szakítottunk már, és szinte minden alkalommal társkereső oldalakra jelentkezett.

Sajnos az én meglátásaim szerint borzasztóan rossz kapcsolatban élek. Van egy párom, akivel 9 hónapja vagyok együtt, 3 hónap után össze is bútoroztunk (tudom, hülyeség volt), és  azóta együtt élünk, de szerintem már csak lakótársak vagyunk.

20 éves lány vagyok, 17 éves koromban vesztettem el a szüzességemet az első barátommal, akivel 2 évig voltunk együtt. Sosem volt vele orgazmusom, de neki soha nem tudtam erről beszélni.

Egy fiatal végzős egyetemista vagyok, távkapcsolatban, és egyszerűen már alig bírom. Hiába van egy menyasszonyom a világ másik felén, mégis magányos vagyok.

Főiskolás lányom kollégiumban él egy tőlünk távoli városban, az utóbbi időben rengeteget fogyott, előfordult, hogy elájult, bőrpanaszai vannak. Visszagondolva, azóta jelentek meg fenti problémák, mióta jelenlegi barátjával együtt vannak.

Pszichiátriai betegségekben azok szenvednek, akiknek hajlamuk van rá. Minél erősebb a hajlam, annál fontosabb a jó szülői háttér. Ha a szülő elhanyagolja a gyermekét, esély van rá, hogy felnőttkorában pszichiátriai beteg lesz.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.