Jelenlegi hely

A pszichológus válaszol

Az alábbi rovatunkban pszichológusaink válaszolnak az Önök által feltett majdnem ezer kérdésre a gyermeknevelés, párkapcsolati problémák, önismeret és számos más nehézség tematikáját érintve. A beérkezett kérdések és válaszok a címekre kattintva olvashatók.

Share

Szeretem fejtegetni, értelmezni magam - a reakcióim, érzelmeim, döntéseim okait firtatni; és van bennem egy érzet, amit nem tudok hova tenni, olyan, mintha nem az enyém lenne, nem tudok hozzá kapcsolódni, "csak van".

Tisztelt pszichológus! Sajnos nagyon rossz családi körülmények közé születtem, és azt hiszem, ennek is lehet némi köze a jelenlegi problémáimhoz.

Azért fordulok Önhöz, mert tanácstalan vagyok a 21 hónapos ikerfiaimat illetően. Két teljesen más személyiség, egyikük nyugodt vérmérsékletű gyermek, a másik fiam viszont pont az ellenkezője. Ő a domináns, és nagyon agresszív a tesóval.

Párom nyolc éve elvált. Van két gyermeke, akiket az édesanyjuk nevel élettársával. Hozzánk kéthetente hétvégén jönnek a gyerekek, illetve tanszünetekben. A gyerekek elmondása alapján jól megvannak otthon, nincs semmi gond.

Két éve, hogy a bátyám hirtelen autóbalesetben elhunyt. Hátrahagyott egy most kilencéves kisfiút. Én vagyok a keresztmama. Születésnapja lesz. Arra gondoltam, mivel most új lehetőség van nálunk, küldeni neki egy édesség-boxot.

Úgy éreztem hogy ezt valakinek el kell mondanom, aki... megért. Introvertált vagyok, 14 éves, lány. Suliban kevés barátom van, összesen egy.

12 éves lányom sok mindenen keresztülment az utóbbi pár évben.

Gondolom gyakran találkozik ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, viszont a párterápia számunkra nem lehetséges több okból, így hálás lennék pár biztató szóért. Egy 20 éves lány vagyok, a barátom 30.

Nemrég lett vége egy 7 éves kapcsolatomnak. Nagyon szerettem és mindent megtettem azért, hogy boldoggá tegyem, de ő megcsalt, megalázott és tiszteletlen volt. Szétköltöztünk, ő egy másik városba, hogy majd egy kis távolság jót tesz nekünk.

Olyan problémám lenne, hogy van egy barátnőm, a kapcsolatunk 4 éve tart, és az első 3 évben minden simán ment a szexuális kapcsolat terén, de az utolsó évben már nem akarja, vagyis csak majdnem minden 2 hónapban egyszer.

Oldalak

Pszichológus válaszol – kiemelt

  • Miért akar az ember szívből élni ahelyett, hogy gondolkodna? Én úgy látom, hogy manapság az emberek próbálnak szívből élni. Évszázadok óta próbálnak betartani bizonyos erkölcsi szabályokat, melyeket saját maguknak állítanak fel, és amiket természetesen újra és újra megszegnek, ha érzéseik másfelé vezetik őket - gondolok itt pl. házasságtörés, vallási szabályok vagy munkahelyi etikett megszegése stb. Miért állítanak fel olyan szabályokat az emberek, amiket utóbb nem képesek betartani, avagy miért állítanak fel olyan szabályokat, amiket be tudnak tartani?

  • Az lenne a kérdésem, mi okozhatja a 3 éves kisfiamnál, hogy sír, ha énekelünk neki, vagy ha magas hangú, lassú éneket hall. 2 éves kora körül kezdődött, akkor csak 3 konkrét dalt nem bírt.

  • Van egy közel 16 éves lányom, túlsúlyos, bár naponta sportol. Étkezési szokásait sem ő, sem mi nem tudjuk kontrollálni.

  • Az óvónők nem találják meg vele a közös hangot, 3 hét után senkinek sem fogad szót. Alvás közben az ágyon dobálja magát, forgolódik, ugrál. Ha segítenének neki, ellöki a kezüket, az ágyon fekve rugdalja őket. Velünk ilyet sosem csinál. Gyakran fogdossa a kukiját (itthon csak elvétve), szerintem ez valamiféle frusztrációra utalhat. Olyan dolgokat mesélnek róla, amiket elképzelni ugyan el tudok képzelni, de ezeket itthon sosem csinálja.

  • 17 éves lány vagyok, anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk. Sokszor összeveszünk és kiabálunk egymással.

  • Szeptemberben elkezdtük kislányommal a bölcsődét, ahová nagyon könnyen beszokott, szeretettel ment mindig. Hetente háromszor járt, csak délelőtt, hogy legyen gyermek társaságban. A kéthetes karácsonyi szünet óta minden megváltozott. Azóta nem szeret járni a bölcsibe, két hét próbálkozás után ma már inkább nem is vittem.

  • 4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja.

  • 15 éves lány vagyok, és kezdek aggódni a tesóm miatt. Ő 12 éves, elég rossz a viszonyunk, én mindent megteszek, hogy jobb legyen, de semmi...

  • Kislányom áprilisban lesz 15 éves.