Jelenlegi hely

Zavar, hogy egyedül az én kislányom nem figyel

3 éves kislányommal elkezdtünk táncórára járni, minden szombaton 45 perc. Körülbelül 10 kislány van még az órán a szülievel együtt. Ami zavar engem, hogy egyedül az én kislányom nem figyel. Csak szaladgál körbe-körbe, elvan magának meg szeretne ismerkedni, de a mozdulatok egyáltalán nem kötik le. Nagyon barátkozós egyébként. 1,5 éves kora óta bölcsibe jár. Nem tudom, hogy hogy viselkedjek. Legyek szigorú és mondjam, hogy de azt kell csinálni, vagy hagyjam és majd átveszi a többiektől (vagy nem) !?

Kedves Anyuka!

A 3 évesek figyelme még csak ideiglenesen fenntartható, és az is csak akkor, ha motivált, érdekli, amiről szó van, és a vezető is bevonja. Az egyik kérdés, ami bennem felmerült, hogy mennyire érdekli őt a tánc. Elképzelhető, hogy nem ez a tevékenység a neki legmegfelelőbb. A többiek figyelme adódhat abból, hogy eleve ők választották, vagy legalábbis az érdeklődési körük mentén lett választva a közös program. A másik kérdés számomra a vezető. Ha ez egy csoportos foglalkozás, akkor a vezetőnek is dolga lenne, hogy bevonja a gyerekeket. Akár kihasználva a képességeit, jellegzetességeit. Kislányánál a barátkozást. Vajon a többi gyerekkel való ismerkedésért nem lenne-e motiváltabb a közös táncolásban? Ha nem Önnel, hanem a tánctanárral, vagy másik gyerekkel együtt tenné?

Egyébként az óvodai csoportos foglalkozásokon is úgy gondolom, hogy a középső-nagycsoportig a kisebbek részvétele sokkal opcionálisabb. Nem dolga egy ekkora gyerekenk ennyi ideig másokkal együtt kötött programot csinálni. Érdemes lehet azt is megfigyelni, hogy az órán kívül emleget-e zenét-táncot-bármit az óráról, mert ha igen, akkor az jelzi, hogy egyébként figyelt, csak nem akarja ott, akkor ugyanazt csinálni.

Ha motiválás, vagy mintaadás - Ön is és a többi gyerek is táncol - mellett nem figyel oda, akkor döntsék el, hogy szükséges-e ez a tánc. Ha szeret menni, akkor érdemes lehet anélkül is, hogy a táncokat épp megtanulná, de ha van jobb közös elfoglaltság, akkor az még jobb lehet. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share