Jelenlegi hely

Rettegés az iskolától

Az én kislányom most első osztályos tanuló. Január közepe óta olyan félelembe van a gyerek, hogy nem tudjuk felvinni iskolába úgy, hogy ne lenne rosszul (hányás, remegés, tiltakozás). Ha fel is megyünk, kapaszkodik erősen a ruhámba, mert ott hagyom. Saját magát képes megbetegíteni - hasfájás, fejfájás, fáradékonyság. Már kivizsgáltattuk, a vizsgálatokból kiderült, a szorongástól van mindez. Szeretnék Öntöl tanácsot kérni, mit tegyünk, hogy segitsünk rajta.

Kedves Mónika!

Az első kérdés, ami felmerült bennem, hogy mi történt januárban. A tanév már egy ideje tart, mégis most csúcsosodott a helyzet. Ha korábban nem volt jelen ez a nehézség, akkor próbálják meg körüljárni, hogy mi történhetett: volt-e valamilyen esemény az iskolában, órán, felelés/dolgozat kapcsán, szünetben, mosdóban, stb. Ha az iskolában nem, akkor otthon van-e bármilyen nagyobb változás: betegség, valaki elvesztése, testvér, költözés, távollét. Ha ennyire egyik pillanatról a másikra jelenik meg egy tünet, akkor valami olyan történésre érdemes gyanakodni, ami a közelmúltban történt. (Ehhez őt is megkérdezve, akár burkoltan, történeteken keresztül, de az osztályfőnökkel, vagy más fontos felnőttel, vagy akár gyerekkel beszélgetve egyaránt).

Ha az elválás eddig is nehéz volt, az óvodai beilleszkedés is nehezen ment, mindig sírdogálós volt, ha egyedül kellett új helyzetben megjelenni, akkor kicsit más a helyzet, mert nem biztos, hogy konkrét eseményhez kötődik, csak mondjuk a szünetben újra megszokta, hogy együtt a család, és megint nehezebb a leválás.

Bármelyik eset is áll fenn, érdemes benne pszichológus támogatását kérni, főleg, ha ennyire intenzív testi tüneteket produkál a kislány. Egyrészt neki sem jó benne lenni, másrészt idővel hiányzásokkal, túl sok hiányzással járhat. Biztonságérzetét kell megtalálni az iskolában, olyan bátorító személyekkel, akikhez fordulhat, bármi történik. Közben minél több helyen megéli az önállóságát, saját erősségeit, képességeit, annál magabiztosabbá válhat. Ehhez olyan különóra, vagy olyan tantárgy, amiben kiemelkedik, és megerősítést kap, segítheti. Emellett szorongásoldásra is szükség van: autogén tréning, vagy művészetterápiás, pszichodráma foglalkozás. Nézzenek körbe, hogy van-e ilyen a közelükben (pedagógiai szakszolgálatnál, iskolapszichológusnál).

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share