Jelenlegi hely

Rettegek, hogy elveszítem

Néhány napja negatív gondolataim vannak. Szorongok és rettegek attól, hogy elveszítem a Páromat. Az előzmények: Apósom hirtelen elhunyt januárban, senki nem tudta, hogy nagyon beteg. Esküvőre készülünk, babát szeretnénk, ami nem jött össze eddig sajnos. Ha nem vagyok a Párommal, egyfolytában arra gondolok, nehogy baja legyen, ha velem van, akkor érzem biztonságban. Ez felőrli a mindennapokat. Mitől lehet ez és hogy tudom ezt megoldani?

Köszönettel, Andrea

Kedves Andrea!

Azt gondolom, hogy bizonyos fokig ez egy természetes reakció. Ha nagyon hirtelen elveszítünk valakit, akinek korábban semmi baja nem volt, semmi nem utalt arra, hogy meg fog halni, akkor fokozottan elkezdünk félni attól, hogy nehogy megismétlődjön ez az esemény.

De ha úgy érzi, hogy ez a szorongása nem csökkent az eltelt idő alatt, hanem csak erősödött, akkor érdemes lenne elbeszélgetnie egy szakemberrel erről. Mert a túlzott szorongás a kapcsolatát is megterheli, nem támasza lesz a párjának az átélt veszteségében, hanem az Ön szorongását is neki kell enyhítenie.

Azt gyanítom, hogy Ön általában is szorongóbb. Ahhoz azonban, hogy ennek a hátterét megértse, és megtanulja, hogyan tudja csillapítani ezt, el kellene mennie pszichológushoz, és hosszabban beszélgetni erről.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.