Jelenlegi hely

Mostanában nagyon nehéznek érzem az életemet

Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert mostanában nagyon nehéznek érzem az életemet. Előre is elnézést a rossz fogalmazásomért. 18 éves (fiú) leszek idén, a gyerekkoromat nem mondanám rossznak, de a legjobbnak sem. Szüleim elváltak már 10 éve, ami hatással volt a gyerekkoromra. Attól kezdve romlott a tanulmányi átlagom. Mai napig az iskolában nem tudok úgy teljesíteni, ahogyan azt elvárják tőlem, a digitális oktatás következtében meg úgy érzem, hogy minden motivációmat elveszítettem az iskola felé. Félek a  felnőttkoromtól, nincs semmilyen elképzelésem, hogy mi szeretnék lenni, félek, hogy nem fogok tudni normális kapcsolatban élni, hiszen a 17 évem alatt egy kapcsolatom volt, ami nem tartott tovább 2 hónapnál. Az iskolában központi embernek számítok, de nem jó értelemben. Sajnos számomra idegen emberek előszeretettel szólogatnak be nekem és így élek már 11 éve. Mindig mindenhol én voltam az iskolai zaklatások áldozata. Elég érdekes személyiség vagyok, valószínűleg hülyén fog hangzani, de én egyszerre extro- és introvertált is vagyok, ami alatt azt értem, hogy miközben igénylem a társaságot és a figyelmet, nagyon nehezen tudok megnyílni. Nehezen tudok új kapcsolatokat kialakítani, ami nagyon-nagyon rossz, és ezen sajnos nem tudok változtatni, hiszen ilyen típusú ember
vagyok. Voltak nagyon jó barátaim, akikhez nagyon ragaszkodtam, de mindegyik hazudott nekem és egyedül hagytak, mai napig hiányoznak és nem tudok rajtuk túllépni és ez nagyon nyomja mai napig a szívem. Megaláztak, az interneten rágalmaztak mindenféle kitalált dologgal.
Mostanában anyukámmal nagyon megromlott a kapcsolatunk, nem is lakom már otthon egy hónapja, még ha napi szinten tartjuk is a kapcsolatot illetve találkozunk minden héten, attól még érzem, hogy nem 100%-os az anya-fia kapcsolat. Nagyon bánt ez az egész, meg a többi dolog is, nem igazán mertem eddig senkitől segítséget kérni, nem szerettem volna gyengének tűnni, mert azt valószínűleg kihasználnák az iskolai zaklatóim, de most, hogy elég érettnek érzem magam és felismertem a helyzetet, szeretnék megkérdezni egy szakembert, hogy mi a véleménye és mit tanácsol?

Kedves Kérdező!

Fiatal kora ellenére jól ismeri magát, jól látja, hogy mi a legnehezebb az életében. Korán magára maradt a problémáival, visszahúzódóvá, sérülékennyé vélt, amit kihasználtak azok az emberek, akik ebben örömet találtak. Érdemes lenne végiggondolni, miért romlott meg a kapcsolata édesanyjával. Semmit nem ír édesapjáról, és a vele való kapcsolatról. Összegezve úgy érzem, elég nagy bajban van, amit a visszavonultság, online oktatás csak nehezít.

Javaslom, hogy forduljon pszichológushoz, akitől segítséget kaphat abban, hogyan védhetné meg magát a zaklatásokkal szemben, hogyan kezelje szülei válását, és édesanyjával megromló kapcsolatát. Sok pszichológus dolgozik online. Első körben akár az iskola pszichológusát is megkereshetné, vagy a gyermekjóléti szolgálat szakemberét, mert a velük való munka ingyenes. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share