Jelenlegi hely

Hogyan mondjam el, hogy elválok az apukájától?

Hogyan mondjam el 3,5 éves kislányomnak, hogy elválok az apukájától? Sajnos az egész életünk egy hazugság. Férjem 2 éve nem dolgozik, én tartom el a családot. Ez sok feszültséget hozott magával, és így is vannak a kislányomnak dühkitörései. Mivel én teremtettem meg a mindennapokat és apával volt itthon, így elég apás. Félek, hogy nagyon haragudni fog rám.

Kedves Kolibri!

Ahhoz, hogy dolgozni tudjon, és „eltarthassa a családot” az kellett, hogy férje otthon maradjon kislányukkal, aki így nyugalomban és biztonságban volt eddig. Sok családban aszerint döntik el a szülők, hogy ki marad otthon a gyerekkel, hogy melyiküknek vannak jobb lehetőségei a munka területén. Ez egy megállapodás mentén is történhet, ahol az otthon maradónak az a munkája, hogy biztosítsa, hogy párja nyugodtan dolgozhasson. Ennek az időszaknak akkor van vége, amikor a kicsit el kezdik gyermekintézménybe hordani, így a másik szülő is felszabadul az otthoni feladatok egy része alól, és munkát vállalhat. Ebben a folyamatban hasonló a helyzet akkor, ha az apa marad otthon a gyerekkel, és akkor is, ha az anya. Hasonló érzések jelenhetnek meg egyes apákban is, hogy ők dolgoznak reggeltől estig, feleségük pedig csak babázik. Ez mindkét esetben igazságtalan, hiszen az otthoni feladatok is kitöltik a napot, néha még az estéket is.

Ha mégis válás lesz a vége, akkor fontos tudni, hogy egymástól és nem a gyerektől válnak el. Gyereke számára az apja a biztonságos háttér, az lehet akkor is, ha Önök elválnak. Sok olyan gyermekelhelyezési mód van, ahol a szülők együtt gondozzák a gyereküket a válás után is. Az Ön esetében – úgy érzem – sok feldolgozatlan keserűség van a férje ellen, melyeket felerősített, hogy a férje volt otthon a kicsivel. Érdemes lenne dolgozni ezekkel az érzésekkel, melyek akár pozitív megítélést is nyerhetnének.

Javaslom, hogy vegyenek igénybe párterápiát. Ha ezután mégis a válás mellett döntenek, akkor a terápiás folyamatban a gyerekkel kapcsolatos kérdéseket is megbeszélhetik, a pszichológus segítségével. Terápiát online formában is igénybe vehetnek. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhatnak.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share