Jelenlegi hely

Fél a víztől?

2 éves gyermekem szinte már őrjöngve sír, kiabál, ha fürdetem. Apával is. Mindegy, hogy tusolás vagy vizet engedünk. Beremeg a lába. Nálam nem esett el a kádban. Apánál sem. Ez hiszti, vagy baj van? Idegileg felőröl.

Kedves Édesanya!

Valami oka biztosan van a gyereknek, hogy ezt teszi. Egy 2 éves pedig nem tudja még elmesélni, hogy mitől ijedt meg. Nem írja, hogy mióta van ez a viselkedése, általában milyen gyerek, volt-e valami változás a családban, van-e már strandolós vagy más vízzel kapcsolatos élménye? – és így nehéz találgatni.

De a legelső, amit fontos lenne saját magukban tisztázni, hogy ez a dolog feltehetőleg nem Önökről szól, és akkor eleve alacsonyabb feszültségszinttel indulnak neki a fürdetésnek.

Egyelőre álljanak úgy hozzá, mint egy szükséges rosszhoz, amin túl kell esni. Tudják le 2 perc alatt, a tisztálkodás része ennyi idő alatt megvan, aztán nyugtassák meg a gyermeküket. Ha nem várják el, hogy ez egy idilli, könnyed családi együttlét legyen, akkor Önök sem lesznek annyira frusztráltak. Mert valószínűleg az tovább gerjeszti a feszültségszintet mindenkiben.

És ha így állnak hozzá, akkor könnyebben fel lehet talán deríteni az okot is, mert nem feszülnek be annyira a fürdetéstől.

Ha emellett a lazább hozzáállás mellett sem változik a helyzet, akkor érdemes lenne azért egy szakemberrel átbeszélniük részletesen a problémát szeptemberben. Sajnos most nagyon röviden írt, erre csak így tudtam reagálni.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.