Jelenlegi hely

Éjszakai problémák

Hatéves a kislányom, és az éjszakai bepisiléssel vannak problémák. Születése óta ritkán fordul elő, hogy száraz volt az éjszaka. Egészségi oka nincsen, több vizsgálaton is voltam vele. Nyugodt családban nevelkedik, az óvodában is minden rendben vele. Szeretnék megoldást a problémára...

 

Kedves Veronika!

Az éjszakai ágybavizelésnél sokszor találkozunk valamilyen szervi, hormonális, fertőzéses vagy neurológiai háttérrel. Amennyiben kislányánál mindent rendben találtak (de csakis akkor!), több lehetőség létezik a helyzeten változtatni. 

Először is fontos, hogy az este felé közeledve ne igyon sokat a gyermek. Ha bírja, lefekvés előtt egy órával már egyáltalán ne. Emellett lehet próbálni az úgynevezett hólyag-tréninget. Ennek az a lényege, hogy a vizelési inger megjelenése után a gyermek megpróbálja 2-3 perccel növelni azt az időt, míg elmegy WC-re. Így várhatóan a késleltetés éjszaka is jobban fog menni.

Vannak, akik javasolják, hogy amennyiben tudjuk, körülbelül mikor szokott a gyermek éjjel bepisilni, előtte ébresszük fel. Ezzel kapcsolatban olvastam ellenvéleményt is, de amennyiben Önöknél ez sikerrel jár, megéri kipróbálni. Illetve léteznek az úgynevezett csepp-csengők, melyek azon az elven működnek, hogy a gyermek alsóneműjére helyezve jeleznek, amikor folyadék éri. Így a gyermek felébred. Ezáltal megtanulja éjszaka is észlelni a vizelési inert, és vagy felébred majd rá, vagy visszatartja reggelig.

Érdemes minden száraz reggelen valamivel jutalmazni a gyermeket. Ilyen például egy sikernapló a hűtő falán, amire reggel egy matricát ragaszthat. Nem javasolt túl nagy ajándékot bevetni, de valahány matricát be lehet váltani egy előre megbeszélt apró meglepetésre.

Sok sikert kívánok,

Kovács Réka 

Problémakör: 
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.