Jelenlegi hely

Alkoholproblémák és alvajárás

Férjemmel 2 és fél éve vagyunk együtt, két gyermeket nevelünk (egy közös, egy 9 éves lányka az én részemről). A problémám kissé összetett. A férjem napi szinten fogyaszt alkoholt, amióta megszületett a kisfiunk (most 9 hónapos), ilyenkor kötekedő, néha agresszív, megaláz gyakran. A kiskamasz lányom a fő céltáblája és problémája, az én nevelésem, illetve a gyerekre fogja, hogy nem jár haza munka után, és őt a gyermek késziti ki idegileg. Az alkoholról lemondani nem hajlandó. A másik gondom, hogy éjjel járja a lakást, nyitott szemmel, elvizel lakásszerte, sokszor nem is fekszik vissza az ágyába, és összevissza beszél. A kérdésem pedig annyi lenne, hogy az éjjeli járkálás összefügg-e az alkohollal, ill. mit tehetnék azért, hogy beismerje az alkoholproblémáját és esetleg orvosi segítséget kérjen?

Kedves Krisztina!

Az említett alkoholprobléma igen súlyos, és veszélyezteti a gyermekek pszichés fejlődését. Ezt Ön látja, de a párja nem. Kérdésem lenne, hogy van-e olyan a környezetben, aki támogatná a párját ebben a felismerésben. Sokszor olyan személyek, vagy olyan történések jelentenek fordulópontot egy függő életében, amire elsőként nem is számítunk. Ön tudna-e neki bármit mondani, vagy jelezni számára, ami közelebb vinné őt ahhoz, hogy felismerje, mekkora a baj?

Az éjszakai problémák lehet, hogy összefüggnek az alkoholfogyasztással, de ettől függetlenül alapos neurológiai vizsgálatra lenne szükség egy ilyen komoly alvás(?)probléma esetén.

Ön azt kérdezte, mit tehet annak érdekében, hogy beismerje az alkoholproblémáját. Erre nem tudok konkrét tanácsot adni, hiszen minden ember más, és minden embert más érint meg. Alapvetően nagyon sok mindennel lehet próbálkozni, a nyugodt beszélgetésen át a durva konfrontációig. Van, akinek az segít, ha nyugodtan elmondják neki, hogy mennyit változott az életük az elmúlt egy évben, van, akinek az, ha felveszik telefonnal, hogy viselkedik ilyenkor, és másnap visszajátsszák neki. Van, akinek az sem, ha elhagyják, elveszíti mindenét. Ön ismeri a párját, érdemes próbálkozni, hiszen mindkét probléma esetén az első lépés, hogy az adott személy belássa, probléma van, csak innen tud elindulni a változás útján. A környezet felelőssége a felismerést támogatni, bár gyakran látjuk, hogy ez agressziót vált ki az adott személyből, ezért nem alakul ki egy érdemi párbeszéd a problémáról.

Addig is javaslom, hogy keressen fel olyan önsegítő csoportot, ami alkoholista hozzátartozókat segít abban, hogyan lehet a helyzeteket a legjobban kezelni, hogyan lehet az alkoholista játszmákat felismerni. A védőnő, a háziorvos, illetve a családsegítő szakemberei fognak tudni segíteni megtalálni a legközelebbi ilyen segítséget.

Sok erőt kívánok,

Kovács Réka

pszichológus
Share