Jelenlegi hely

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) jellegzetességei és terápiás megközelítése

Elsődleges fülek

Időpont: 
2020. október 10. 09:00 - 16:00 szombat
Helyszín: 
ONLINE!

A Vadaskert Alapítvány konferenciája 

Médiatámogató: Mindennapi Pszichológia

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) jellegzetességei és terápiás megközelítése

Mini-konferencia az ADHD-val közvetlenül vagy közvetetten foglalkozó szakemberek (pedagógusok, pszichológusok, gyógypedagógusok, mozgásterapeuták), valamint szülők és érdeklődők számára.

Előadások

Az ADHD tünetei: Figyelemzavar? Hiperaktivitás? Mindkettő? 

Dr. Baji Ildikó –  gyermekpszichiáter

Gyakran hangzik el a kérdés, létezik-e egyáltalán ADHD? Régen is voltak túl mozgékony, csintalan gyerekek, mégsem kaptak diagnózist. Erre a kérdésre ad választ az előadás, bemutatva a gyermekpszichiátriai diagnosztika sajátságait, az ADHD jellegzetes tüneteit, történetét és a felmerülő problémákat mind a családi, mind a kortárskapcsolati környezetben.


A diagnózis és a diagnózishoz vezető út, ADHD egy életen át

Dr. Baji Ildikó – gyermekpszichiáter

A diagnózis sok esetben könnyen jön, még több esetben rögös út vezet a felismeréshez és a hatékony megoldásokhoz, pedig ezek nemcsak a gyermek számára, hanem szűkebb és tágabb környezete számára is segítséget jelentenek és hosszú távon szükségesek. A korai felismerés, korrekt diagnózis a hathatós segítség előszobája, mely meghatározó a sikeres felnőtté váláshoz, hiszen az ADHD a gyermekkorral nem ér véget.


Az ADHD nem jár egyedül. Tanulási zavar, tik, magatartási problémák

Dr. Tárnok Zsanett – klinikai szakpszichológus, neuropszichológus

Az ADHD mellett gyakran látunk más problémákat is, melyek azonosítása elengedhetetlen a terápiás terv felállításához. Legtöbbször tanulási zavar, tik, kényszeres vagy autisztikus jellegű tünetek azok, melyek miatt még összetettebb képpel találkozhatunk az ADHD diagnosztikája során. Az előadásban ezek bemutatása mellett kitérünk arra is, hogy milyen módszerekkel érdemes az ADHD-val együtt járó fejlődési sajátosságokat feltérképezni.


Az ADHD terápiájának első lépcsőfoka: pszichoedukáció (szülők, pedagógusok tréningje)

Dr. Oláh Szabina –  gyermekpszichiáter

Mi történik azt követően, hogy beigazolódik: a gyermek nehézségeinek hátterében az ADHD áll? Az ADHD kezelésében kulcsfontosságú, hogy a gyermek és a környezetében lévő emberek tisztában legyenek a probléma okával, annak sajátosságaival, a kezelés lehetőségeivel és legfőképpen azzal, hogy személyesen milyen eszköztár áll a rendelkezésükre, amennyiben segíteni szeretnék a gyermeket. Az előadás során azt tekintjük át, hogy a gyermek, a szülők és a pedagógusok tájékoztatása hogyan történjen, és milyen elemeket tartalmazzon ahhoz, hogy megalapozza a további terápiák sikerességét.


A magatartás zavarainak hatékony megoldási stratégiái, viselkedésrendezés, motiváció kérdései

Martsa Zsuzsanna – klinikai szakpszichológus

Jelentős kihívás elé állíthatja a gyermek közvetlen környezetét az időként dacos, ellenszegülő, esetleg bizonyos mértékig indulatos gyermekekkel a hangvétel megtalálása, a konfliktusok megfelelő kezelése. Melyek azok a nehézségek, amelyekkel érdemes szakemberhez fordulni segítségért? Miért csinálja a gyermek azokat a dolgokat, amelyekről tudja, hogy nem szabad? Hogyan válik valami szokássá? A viselkedésterápiás eszköztár elemeinek használata jelenleg bizonyítottan a leghatékonyabb módszer magatartásbeli nehézségek kezelésére, kb. 10 éves korig. A megoldás kulcsa a megelőzés: az általánosítás és bűnbakképzés elkerülése, meleg-elfogadó légkör biztosítása, empátián alapuló érzelemszabályozási technikák tanítása, pozitív visszajelzésekre épülő motiváló-kerettartó struktúra kialakítása.


Az ADHD kezelésének természetes módszerei: táplálkozás (vitaminok, nyomelemek, étrend-kiegészítők), jóga és mindfulness hatékonyságának áttekintése

Dr. Oláh Szabina – gyermekpszichiáter

Az ADHD-val diagnosztizált gyereket nevelő szülők gyakori kérdése, hogy a viselkedésterápia és a gyógyszeres terápia lehetősége mellett van-e még olyan kiegészítő lehetőség, amely bizonyítottan, hatékonyan csökkenti az ADHD tüneteit. Az elmúlt évek legfrissebb kutatásai alapján arra keressük a választ, hogy a táplálkozásban alkalmazott változtatások, a jóga és a mindfulness-tréningek mennyire eredményesek az ADHD-ban.


Gyógyszeres terápia és ADHD

Dr. Nagy Péter – gyermekpszichiáter

A gyerekek általában nem szednek gyógyszert; ha mégis, akkor legtöbbször rövid ideig. Amikor az orvosok az ADHD gyógyszeres kezelését javasolják, hónapokig vagy akár évekig tartó terápiáról beszélnek. Tényleg szükség van erre? Nem veszélyesek ezek a készítmények? Honnan tudjuk, hogy hatékonyak-e egyáltalán? Milyen gyógyszerek léteznek és ezek mire hatnak? Nem lesznek ettől drogfüggők a gyerekek? Ezeken és rengeteg más kérdésen minden szülő sokat gondolkozik, de sokszor nem kapnak kielégítő választ. Dr. Nagy Péter ezen szeretne változtatni.


Az ADHD-s gyermekek szenzomotoros integrációja, mozgásterápiája, gyakorlati tanácsok. Az idegrendszer fejlődése és a mozgás kapcsolata. 

Hendrich Barbara – családterapeuta MA, TSMT terapeuta

A hiperaktív gyermekek központi idegrendszere alulműködik, vesztibuláris rendszere éretlen, igy bizonyos ingerlések aktivitást eredményezhetnek. Az előadás bemutatja, hogy az ontogenetikus fejlődés során mikor találkozhatunk az éretlenségre utaló korai jelekkel és hogyan fejleszthetők már csecsemőkortól. Mi hat károsan a gyermek mozgásfejlődésére? Mely életkorokban a leghatékonyabb a fejlesztés?  Eligazodás a mozgásterápiák között. 

***

Gyakorlati példák, kérdések

 

Mészáros Lőrinc László

az Egy Másik Út Alapítvány szakmai vezetője, tapasztalati szakértő

Ára: 10 500 Ft

Jegyek elővételben a tixa.hu weboldalon vásárolhatók

Kattints ide a jegyrendeléshez!

 

 

A konferencián részt vevők 10% kedvezményt kapnak a mipszi előfizetésekből, valamint egy összeállítást a Mindennapi Pszichológia ADHD-cikkeiből.

A kedvezmény érvényesítéséhez a megrendelő megjegyzés-rovatában kérjük feltüntetni: ADHD.

Megrendelem!

Programajánló kategória: 
Share