Jelenlegi hely

testvérproblémák

Mindenkit elutasít, csak én csinálhatok mindent

Kisfiam 2,5 éves, kislányom lassan 5 hónapos. Fiam korábban is nagyon anyás volt. Csak nagyon indokolt esetben hagytuk őt nagyszülőkre 1-2 órára, de azt is inkább egyéves kora után. Nekem volt egy csúnya kéztörésem, ami két műtétet igényelt, és ekkor töltöttem először egy-egy éjszakát nélküle. Majdnem 20 hónapos koráig szoptattam, ekkor már a kislányom pocakban volt, így leválasztottam őt. Viszonylag hamar sikerült is, de azóta is nagyon ragaszkodik hozzá, sokat puszilgatja, simogatja.

Share

Hiszti és testvérféltékenység

Van egy 2 éves és egy 3 hónapos kisfiam. A nagyobbik fiam eddig is rettenetesen hisztis volt, de a terhességem utolsó 2 hetétöl kezdve szinte már elviselhetetlen. Veszélyeztetett terhes voltam, így nem emelhettem fel, persze így is sokat játszottunk, de inkabb az apukája felé húzott akkor. Azóta viszont csak apával akar lenni. Ha eltűnik egy pillanatra a szeme elől apa, akkor hatalmas ordításba kezd és kétségbeesetten szólongatja, hogy apa. Senki nem tudja megnyugtatni. Éjszaka is eddig átaludta az éjszakát egyedül, most már csak apával alszik.

Share

Testvérféltékenység?

Előző kapcsolatomból van egy 13 éves fiam. A mostani párommal 3 éve lakunk együtt, és most babát várunk. A napokban avattam be a fiamat, aki a vártnál is rosszabbul fogadta a dolgot. Közölte velem, hogy elköltözik – bár nem tudja, hova, mert az apjánál se akar lenni. Próbáltam vele beszélgetni, hogy konkrétan mi a baja a kicsivel, de nem értem el semmit. Szerintem egyszerűen fél, hogy neki ezentúl kevesebb anyagi dolog jut. Próbáltam pozitív dolgokat felhozni az új helyzet mellett, pl. nem kell majd dolgoznom, többet leszek itthon vele is stb. De semmire se jutottam.

Share

Mindennapos hisztik, dühkitörések

3 gyermeket nevelünk párommal, a nagyobbik 5 éves kisfiú,a középső kislány 4 éves és a család legfiatalabb tagja 6 hónapos kisfiú. 5 éves kisfiam viselkedése felől szeretnék kérdezni, ami nem hiszem, hogy természetes lenne ennyi idős korban. Ugyanis olyan szintű dühkitörések jönnek rá,hogy azzal nagyon megijeszt minket. Tépi magát, a fejét ütögeti a földbe, beleharap (minap csinálta ezt először), sikongat, ha kell az utcán is. De ezek csak akkor jelentkeznek, ha valahova nem viszem el egyből, ahova el szeretne menni. Vagy ha apukája elmegy valahova, de őt nem hívja el magával.

Share

A kishúgán vezeti le a feszültséget

Kislányom  szeptemberben  lesz 2 éves. Júniusban megszületett a második  kislányunk. Érkezésének láthatóan örül, segít az  ellátásában, beszél hozzá a  maga kis nyelvén, simogatja, puszilgatja. De vannak  pillanatok, napok, amikor bemérged, csalódott, mert nem engedünk meg valamit, ràszólunk, hogy ne dobálja a játékát stb., és akkor a húgán vezeti le a feszültséget.  Megcsapkodja a fejét, bele akar rúgni! Tanácstalan  vagyok, hogy mivel hathatnék  rá, mert hiába a  határozott hangnem, hogy NEM, vagy hogy megfogom a kezét, a férjem olykor rácsap,

Share

Testvérharcok

 

8 és fél éves fiúunokám a testvérét nem szereti, ahol tudja, bántja, rúgja, üvölt vele. Amikor az öccse született, a szülei akkor váltak külön. Mit tehetünk mi nagyszülők annak érdekében, hogy ez változzon? Azóta édesapjánál született egy kislány testvérke, őt szereti, vele
nincsenek ilyen gondok. A két fiú az édesanyjuknál van. Mit tehetünk???

 

 

Share

Kistestvér érkezett

Kisfiam 5 éves, kétéves kora óta szobatiszta, talán ha 1-2 alkalommal pisilt be azóta, bekakilás sosem volt. Egy hónapja született meg a kishúga, akit nagyon várt, és azóta is rajong érte. Viszont a kevesebb figyelmet nehezen tolerálja. Én igyekszem a megszokott esti rituálénban részt venni (fürdés, mese, fektetés), de ez a kisbaba miatt sokszor nem sikerül. Először csak rosszalkodott, szemtelenkedett, de mivel erre "nem ugrottunk", újabb fegyvert talált. Napi 10-15 alkalommal megy el wc-re, hogy kakilnia kell. Látszik rajta, hogy szorong, retteg, hogy tényleg bekakil.

Share

18 hónapos - menjen bölcsődébe?

18 hónapos a kislányom, és hamarosan lesz egy kistestvére - egészen pontosan januárban születik. Sokáig a bölcsőde ellen voltam, viszont most elgondolkodtam rajta, hogy a kistesó
születése előtt pár hónappal beiratjuk egy bölcsődébe vagy egy családi napkozibe. Félek, hogy milyen hatással lenne ez a kislányomra - nem szeretném, ha lelkileg sérülés érné, akár emiatt vagy a kistesó érkezése miatt. Nem tudom, mitévő legyek...

Share

Rivalizálnak a gyermekeink?

Nagyobbik gyermekünk 16 éves fiú, a kisebbik 14 éves kislány. Gyermekkoruk óta imádnak táncolni. Középiskolai tanulmányaikat egy olyan intézményben szeretnék folytatni, ahol csak háromévenként van felvételi. Az előző ciklusban a fiam még csak hetedik osztályos volt, emiatt nem jelentkezhetett. Gimnáziumba ment, de nem tett le szándékáról, ebben az évben felvételizik. Kislányunk, aki most nyolcadikos, szintén ide akar jelentkezni. A problémánk az, hogy a fiam nem akarja, sőt agresszívan megtiltja, hogy ő is odamenjen. Ha mégis megteszi, annak nagyon komoly következményei lesznek.

Share

Testvérféltékenység?

Három gyermekem van, a legnagyobb(lány) 10 éves múlt, az ikrek (fiú-lány) pedig 6 évesek. Problémám az , hogy a nagylányom viselkedése az esetek többségében ellenséges a testvéreivel szemben. Nem hajlandó nekik semmiben a segítségükre lenni, nem tud velük kedves lenni akkor sem, amikor ők azok vele, csúnyán beszél velük. Konkrétan rosszindulatot érzek a viselkedésében, és ez nagyon megijeszt. Persze nem várom azt, hogy soha ne legyenek viták, veszekedések. Mit tehetek azért, hogy normális viszony legyen közöttük, hogy változzon a hozzáállása a testvéreihez?

Share
Feliratkozás RSS - testvérproblémák csatornájára