Jelenlegi hely

szorongás gyermekeknél

Szeretnék segíteni a gyermekemnek

8 éves gyermekemről szeretnék kérdezni. Jelenleg 1. osztályos tanuló, nincs önbizalma, kicsit dacos, de rettentően félénk és szerintem szorong is, viszont 1-2 óra elteltével kezd oldódni. Ismeretlenektől és a régen látott ismerősöktől elbújik, és ilyenkor nem együttműködő. Nemrég voltunk a pedagógiai szakszolgálatnál, ahol azt nézték, hogy hogyan fejlődik, és ott sem működött együtt, nem tudták normálisan megcsinálni a feladatokat, végül 60%-os tesztet hozott össze úgy, hogy csak mutogatott. Ráadásul beismerték, hogy félrediagnosztizálták már 2 éve.

Share

Szorong az iskolától?

Kisfiam jövő hónapban lesz 7 éves. Szeptemberben elkezdtük az iskolát, amit már nagyon várt. Napközben mindig jól érzi magát, boldogan meséli az élményeit. Jól teljesít, a tanítók részéről megfelelően motiválva van.
A reggel mégis nehezen indul. Általában sír, még otthon többször elmegy a wc-re, hasmenése van. Ma reggel az iskola előtt háromszor utánam szaladt sírva. Azt érzem, napról-napra rosszabb a reggeli elválás. Elakadtam. Hogyan segíthetnék neki?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Share

Fél minden szerepléstől

6 és fél éves fiam most kezdi az iskolát. Kiegyensúlyozott, boldog gyerek szerető családban, két testvérrel (ő a középső). Gondja van a színpaddal (vagy szerepléssel), vagyis az óvodai ballagón sem mondta el egyedül a verset, csak a többiekkel. Hiába próbált mindent az óvónő, szép szó, jutalom ígérete, stb., nem mert egyedül szerepelni. Általánosságban fél az új dolgoktól. Sok szeretetet, ölelést kap, amit nagyon igényel. Legutóbb egy kerékpárversenyen indult, ahol érmet kapott, de nem mert felmenni a színpadra átvenni még velem sem. Hiába kérlelte a leendő tanára is.

Share

Ez nem mehet igy tovább!

A 8 és fél éves kislányom miatt írok. 2 és fél éves koráig csodálatos, kiegyensúlyozott kislány volt. Akkor született meg a kistestvér, torticollitissel és egy genetikai betegséggel (senkinek sem volt a családban). Ez, és a családban kb. kétévente  megtörténő haláleset, rákos megbetegedés, pánikbetegség, iskolakezdés, férjemmel eltérő nevelési elvek/életszemlelet nagyon megviselte őt és persze minket is. Impulzív gyerek, koncentrációs nehézséggel. A testvérféltékenység nemhogy csökkenne, inkabb nő. Dühkitörései vannak, ha nem az történik, amit ő szeretne (pl.

Share

Kaki-problémák

Segítség!!!  Háromszoros nagymama vagyok. Az egyik unokámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 5 éves. Folyamatosan bekakil, vagy csak csíkozza a gatyiját. Már volt olyan időszak, amikor teljesen szobatiszta volt. Az óvodában ez napi probléma, középső csoportos. Már a félnapos kirándulásra sem akarják elvinni emiatt. (Szerintem evvel csak őt büntetik). Se szép szó, se szidás nem használ. Szülei már külön élnek, édesanyja súlyos szívbeteg, ezért ami közlekedéssel jár, óvodába menés, orvoshoz menés, kirándulás rám marad, amit szívesen csinálok.
Share

Retteg a póktól, darázstól

Üdvözlöm! Első osztályos, 7 éves a kisfiunk. Eddig is félt a méhecskétől, póktól, darázstól, de nem voltak olyan tünetei, amit 3 hete észleltünk. Voltunk a Vadasparkban kb.3 héttel ezelőtt, és azóta fél, nem szeret egyedül lenni, egyedül fürdeni, fogja a mellkasát, hogy nem kap levegőt és nagyon ver a szíve. Sokára tudjuk megnyugtatni. A Vadasparkban látott a terráriumban pókot, skorpiót, kígyót. Valamelyik este megkért, hogy nézzem át a testét, nincs-e rajta kullancs. Beszéltünk az iskolapszichológussal, heti 1x tud vele majd beszélgetni, de a múlt heti első alkalom elmaradt.

Share

Kóros-e az önringatás?

Mikortól tekinthető "kóros" állapotnak az önringatás? 4 éves kislány jár óvodai csoportomba, akinél megfigyelhető ez a viselkedés, azonban csak akkor, ha unatkozik, megbántják, ill. ha alvás közben felriad, és így altatja magát vissza. Egyéb tünete nincs. Érdemes lenne-e szakemberhez irányítanom óvodapedagógusként a kislányt? Válaszát előre is köszönöm!

Share

Retteg a zárt helyektől

Kedves szakértő! Kisfiam 19 hónapos, és borzasztóan fél idegen kis zárt helyen. Kb. tavaly novemberben vettük észre, amikor a szomszéd barátainkhoz mentünk át, akiket imád, hogy nem volt hajlandó bemenni a házba, ordított ijedten, kint az udvaron minden rendben volt. Azóta a nagy áruházakon kívül sehova nem tudunk menni, mert riadtan, szinte hisztérikusan sír. Próbáljuk baba-mama klubba hordani, kb. 20 perc kellett, mire megnyugodott, utána már haza se akart menni, játszóházban is ez van.

Share

"Baleset" a kádban

A kisfiam most lesz 3 éves, már lassan egy éve szobatiszta. Valamelyik nap véletlenül belekakilt egy kicsit a fürdőkádba, utána egyből kivettem és kakilt még. Az a baj, hogy azóta nem mer beleülni a kádba, bármit csinálok. Üvölt és leülni sem hajlandó, állva fürdetem meg nagy nehezen. Kérem, adjon tanácsot, mit csináljak, hogy újra fürödjön a kádban? Köszönöm válaszát - egy elkeseredett szülő

Share

Reggeli rosszullétek

Van egy 3,5 éves kisunokám, koraszülött volt, de nagyon szépen fejlődik. Sajnos az óvodába járás nehezen megy, eddig soha nem hányt, de már reggel elkezdi, inkább öklendezik, szerintem gyomoridegessége van, - az anyukám eszembe jut, mama, és azért sirok - mondja és öklendezik. Most állandóan azt mondja, "az óvónéni rám adja a ruháimat" -pedig már egyedül öltözködik. Valami történhetett, mert eddig sosem hányt, de amióta óvodás, minden reggel - és nagyon sajnálom már. Még beszoktatás alatt van, fél egykor elhozzák az oviból. Mit tegyünk?

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - szorongás gyermekeknél csatornájára