Jelenlegi hely

szobatisztaság

Mindennap "kapunk" az oviban

Van egy 3 és fél éves fiam. Sajnos a mai napig nem beszél, csak 1-2 szót mond, ami miatt mindennap kapunk az oviban. Emellett nem szobatiszta, ami miatt meg főleg minden áldott nap reggel és délután is kapunk az oviban, mert hogy a gyereknek már rég szobatisztának kellene lennie és azonnal tegyünk valamit, mert nekik nem az a dolguk, hogy a bekakilt-bepisilt gyereket tisztába tegyék. Nagyon sokat dolgozunk rajta, hogy összejöjjön. Egy időben rá is ült a bilire, de nem pisilt vagy kakilt bele.

Share

Fejleszteni szeretném, de nem megy

A gyermekemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Azt vettem észre már egy jó ideje, de nem bírom felfogni, hogy a gyermekemnek mintha baja lenne a fejében, nem fogékony. 3 éves lesz agusztus 28-án, oviba készülne. 3 hónapja megkezdtem a pelenka-leszoktatásról, de csak félig sikerült leszoktatni, félig meg nem - ezt úgy értem, hogy a gyermekem, ha úgy van kedve, a wc-ben végzi el a dolgát, ha gondol egyet, bekakil, bepisil. Rágja a körmét, ha rászólunk erélyesebben, akkor visszaszól, mérges, pirosodik a feje.

Share

Szobatisztasági gondok

A fiam 4,5 éves. Koraszülött, 30. hétre született. Az ovit szeptemberben kezdte, a bátyjával jár egy csoportba. Amikor elkezdte az ovit, még engedték az óvónők a pelust, majd jelezték, nem vihetem így. Bölcsibe is járt, ott is próbálkoztak, akárcsak mi itthon, de nem hajlandó wc-be pisilni, kakilni. Ráül, elvan rajta, lehúzza, de nem pisil bele. Se bilibe, se wc-be. Sajnos muszáj járnia oviba, így jelenleg reggel 8-tól du 5-ig visszatartja, amikor megyek érte, viszek pelenkát. Most, hogy itthon vagyunk, már délben feladom, majd leveszem és megkapja estére. Muszáj,

Share

Pelusban nem akar oviba menni

Kislanyom 33 hónapos, novemberben kezdtük az ovit de még nem szobatiszta. Csak pelusba hajlandó pisilni, kakilni, oviba bugyiban megy, ott nem pisil egyaltalan, hanem amikor hazaérünk, kéri a pelust. Tegnap este 22 tól másnap du.14 óráig nem pisilt. Tanulóbugyit nem hajlandó felvenni, és pelusban nem akar oviba menni. Kérdesem: mit tehetnék, hogy ez a helyzet megoldodjon, illetve a vizelet visszatartása okozhat-e egészségügyi problémát?

Share

Biligondok

Kisfiam júliusban lesz 3,5 éves. Nagyon rá vagyunk görcsölve a szobatisztaság témakörére. Segítségét szeretném kérni, tanácsát, mert nem tudom, mit kellene tennem, mivel teszek jót vagy rosszat. Kb. egy éve kezdte a szobatisztaságot. Párszor pisilt bilibe, de aztán rögtön a WC-be intézte a pisilést önszántából, nagyon ügyesen. Aztán pár nap múlva sikerült a kakilás is a WC-be szintén. Egyszer otthon, egyszer anyukámnál. Megdicsértük, csokit is kapott utána. Nagyon örült, sokáig emlegette, ő már kakilt vécébe, csigás csokit kapott utána.

Share

"Márpedig se wc-be, se bilibe - csak pelusba"

Megpróbálom röviden és tömören leírni a kálváriánkat. 3 év 8 hónapos kisfiam (nem)szobatisztaságáról lenne szó. Kb. 8 hónapja a bölcsiben már ügyesen ment neki a leszokás a pelusról, mindíg szólt a nevelőknek, ha pisilnie kellett, max. 1-2 alkalommal fordult elő baleset 3-4 hónap alatt, az sem az ő hibájából, hanem mert nem értek ki vele időben a mosdóba. Azonban otthon más a helyzet. Korábban sem szólt nekünk, ha pisilnie kellett, hanem a folyamatos kérdezgetés ellenére tagadta, hogy pisilnie kell és bepisilt. Próbáltuk már a bilizést, de annak mindig sírás és hisztizés a vége.

Share

Pisigondok - kórház után

Kisfiam 2 éves és 5 hónapos, nem jár bölcsődébe, itthon vagyok vele. 2 éves kora óta szobatiszta volt, az utóbbi hónapban már éjszaka is stabilan. Nagyszülőknél, dédszülőknél is mindig szólt. A szobatisztaságra szoktatásnál semmit nem erőltettem, játékosan már régóta ráültettem a bilire, ott meséltem neki reggelente, és a nagy melegben 1-2 hét alatt szobatiszta lett. Nagyon izzadós és nem szerette a pelust, szerintem ezért is ment könnyen.

Share

Kakibajok

Áprilisban voltak 3 évesek az ikerfiaim, illetve szeptemberben kezdték meg az óvodát. Nyáron kezdtük meg a szobatisztaságot, és az egyik kisfiam valamiért teljesen elzárkózik az elől, hogy a nagy dolgot a wc-be vagy bilibe végezze. Próbáltam sok mindennel motiválni, de sajnos nem járok sikerrel. Sokszor inkább napokig visszatartja, csak ne kelljen wc-re ülni. Illetve ha már nem bírja tovább, akkor elbújik és az alsónadrágba nyomja be :(( Próbálom kiszedni belőle, hogy mi a baj a wc-be kakilással, miért nem akar oda, mint a testvére is, de nem kapok rá választ, csak elszégyelli magát.

Share

Szobatisztaság

Szobatisztasággal kapcsolatban lenne kérdésem. Kisfiam 4,5 éves és nagyon nehezen megy el vécére. Neki szinte sose kell pisilnie, folyamatosan tartogatja. A kötelező vécézések (utazás, ünnepség előtt), alkalmával is csak nagy hisztik árán jutunk el a vécére. Persze mikor már látom a nadrágján a foltot, akkor külső kényszer hatására kénytelen elmenni. Az éjszakai szobatisztaság sem működik, pedig volt már 3,5 évesen is, hogy 1-2 hétig szárazan vettük le a pelust. (Ez hogy őszinte legyek, kevésbé érdekel, m.olvastam, h 5-6 éves korig kell csak

Share

A WC elutasítása

Van egy 3,5 éves lányom. Az óvónők szerint is érett, nagyon okos
kislány, ők maguk sem értik, mi lehet az oka a következőkben kifejtett
problémának. Elöljáróban annyit szeretnék még elmondani, hogy tavaly
áprilisban megszületett az öccse.
Tavaly nyáron próbálkoztam igazán a szobatisztaságra szoktatással.
Körülbelül akkor jutott el odáig, hogy reggelente teljesen száraz
pelenkát vettem le róla - és ez azóta is így van.
A szobatisztaságra szoktatás kapcsán tudtam, hogy ha egyszer elkezdem,

Share

Hisztis, agresszív - és nem beszél

Kedves Sarolta! Kislányom most lett 4 éves, kisfiam 4 hónapos. Kislányommal vannak problémák: hisztis és agresszív, nem beszél és gondok vannak a pelus elhagyásával is... Ezek a problémák már a kisfiú születése előtt is megvoltak, külföldön élünk és költöztünk párszor. Én úgy gondolom, hogy maga a kinti életünk az, ami miatt ilyen, és azon vagyok, hogy hazajussunk, de szeretnék tanácsot kérni, hogy addig is mi az, ami jót tenne? Több séta, játszótér? Nem féltékeny a kistesóra, sőt ellátja őt, néha simogatja. Nagyon aggódom, hogy nem fogjuk tudni elhagyni a pelust, és hogy miért nem beszél?

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - szobatisztaság csatornájára