Jelenlegi hely

óvodai problémák

Beszéde nem a korának megfelelően fejlődik

Van egy kislány a családban, aki 4 éves és 4 hónapos. Állandó jelleggel dacol, hogy óvodába menjen! Ilyenkor azt mondja, hogy fáj a hasa vagy akármi, de betegségre hivatkozik, hogy ne kelljen mennie. Olykor fizikai tüneteket is produkál (hányás, hasmenés). A pedagógusok nem tapasztaltak nagyobb problémát, mint egy játékbabán való veszekedést. Egyébként sajnos a kislány beszéde nem a korának megfelelően fejlődik. Van egy húga és egy nővére is, családi háttere rendezett. Mire kellene gyanakodni, hová forduljon a család segítségért?

Share

Ha csak vele foglalkozunk, nincs vele semmi baj

Kisfiam 5 éves, középső csoportos, érzelmi zavart állapítottak meg nála. Jár fejlesztésekre, logopédia, mozgásfejlesztés. Vannak nála hullám völgyek. Egyik nap jól viselkedik, másik nap mindenkivel kötözködik. Az óvodában rendszeresen külön van ültetve, mondván, hogy zavarja a többit. A foglalkozásokba nem vonják be, mert állítólag nem bírják. Sokszor jön úgy haza az oviból, hogy nem szeret járni. Tény és való, hogy babakora óta rendkívül mozgékony, és kötelező dolgokkal nehezen lehet lekötni a figyelmét, viszont amit szeret, azt

Share

Az óvodát szereti, csak ne kelljen benn aludnia

Kislányom szeptemberben kezdte az óvodát, októberben megpróbálkoztunk az ott alvással, ami nem sikerült, mert sokat sírt utánam. Akkor az óvónő megkért, ha tudom, hozzam el őt ebéd után még pár hétig, egészen novemberig el is hoztam. Újra megpróbáltuk az ott alvást, de a lányom sokat sírt még mindig, nem aludt, itthon is elkezdett többet hisztizni, hogy nem szeret az óvodában aludni, mert hiányzom neki. Aztán azt vettem észre hogy úgy játszik itthon a babáival, hogy "ha nem fejezed be, kiraklak a hidegbe".

Share

Nehezen fogadja az új helyzeteket

Kislányom 6 éves múlt, másodszor járja a nagycsoportot. Napközben nincs vele semmi baj, okos, érdeklődő kislány, az óvónők is szeretik. Szépen beszél, rajzol. A problémánk az, hogy a reggeli elválások még mindig nehezen mennek, illetve, ami nagyobb probléma, hogy nehezen fogadja az új helyzeteket. Ha megbetegszik valamelyik óvónője, és egy másik csoport óvónője van velük, akkor teljesen "kiakad", sír, hogy nem akar bemenni, fél tőlük. Akkor is ez van, ha már találkozott velük.

Share

Kislányom rendkívül félénk, visszahúzódó

Ötéves kislányommal kapcsolatos problémával fordulok Önhöz. A kislány rendkívül félénk, visszahúzódó természetű. A feleségem és én is alapvetően hasonlóak vagyunk, ennek ellenére mindig próbáltuk már egészen kicsi kora óta gyerekek közé vinni. Sokszor csatlakoztunk a játszótéri csoportokhoz, hogy ő is lássa, hogy keressük a többiek társaságát, de ő ilyenkor általában elment egymagában a játszótér másik felére játszani. Fontos kiemelni, hogy hozzánk rendkívül ragaszkodik, és velünk nagyon vidám egész nap.

Share

"Kilóg a sorból" az oviban

A kisfiam ősszel múlt 4 éves és akkor kezdte az óvodát. Mivel nem volt előző évben oviköteles, még nem ment. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy 2 és fél éves volt, amikor született az öccse, és a szobatisztaságban visszaestünk, az oviban pedig ez feltétel volt. Mindent nagyon időben csinált, 8 hónaposan már kapaszkodva, 12 hónaposan egyedül járt. 2 évesen folyékonyan beszélt és 27 hónaposan teljes dalokat énekelt. A védőnő, a gyerekorvos szerint is okos gyerek és hihetetlen

Share

Hogyan terelgessem a kisfiamat?

3 gyermek édesanyja vagyok: 5 és fél éves kisfiú, 3 éves és egy 10 hónapos kislány. Egy éve költöztünk másik városba, illetve a fiam másik oviba is kezdett járni. A fiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A régi óvodában sem volt átlagos és mindig szófogadó gyerek, de ott tudták kezelni és nem panaszkodtak a szélsőséges szociális viselkedésére. Az új oviban mindig panaszkodnak rá, előfordul, hogy verekszik, széket dobál (ez egyszer fordult elő még), zavarja a közös foglalkozást. Viszont mindennapos az, hogy nem együttműködő, dacos, erős akaratú, duzzogós.

Share

Kívülállókat nehezen szeret meg

3 éves gyermekem idén április elején kezdte az óvodai beszoktatást. Szerencsés helyzetben van, mert dolgozni csak októberben megyek vissza, a saját tempójában szokhat be, több gyerekkel már korábban baba-mama klubban találkozott (faluban élünk), tapasztalt, türelmes, kedves óvónéniket kapott. Mégis problémák vannak vele. A családdal nagyon szerető, nagyon

Share

Túlzott ragaszkodás az óvónőkhöz

Van egy kisgyerek a csoportban, egy nagy intelligenciájú, átlag feletti képességekkel, tudással rendelkező kisfiú. Egyfolytában a felnőttek társaságát keresi, a kudarcot egyáltalán nem viseli el, szociálisan nehezen illeszkedett be, de már elfogadja társait. Édesanyja már féltékeny ránk, olyannyira ragaszkodik hozzánk a gyermek. Amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni, ahogy megérint, már-már belénk bújik. Képes a pólónk alá nyúlni, csak hogy megérintse a bőrünket, vagy ha rövidebb nadrágban vagyunk, képes a lábunk szárát ölelgetni, puszilgatni.

Share

Csak otthon nagy a szája, máshol nem

A kisfiammal kapcsolatban kérném a segítségét. 4 éves  a kisfiam, 5 hónapja született kistestvére. Egy ideje nagyon érzékeny lett, mindenért sír,  ha rászólunk valamiért, akkor is elsírja magát. Az oviban is,  ha valaki megüti, nem visszaüt, hanem  elsírja magát. Mostanában minden nap sír az oviban alvás előtt,  hogy hiányzom neki. Valamelyik nap azt mondta nekem, hogy vissza akarja kapni a régi formáját, amikor még bátor volt és megvédte magát az oviban is, holott nagyon sok barátja van az oviban.

Share

"Rágja a körmét, esténként néha bepisil"

Kislányom 5 éves, szeret sokat beszélni, érdeklődő, vidám kislány. Ha elmegyünk vele vásárolni, játszóházba illetve vendégségbe, mindig szerez magának barátokat, játszótársakat. Viszont az óvodában felhívta az óvónéni a figyelmemet, hogy magában játszik, ha közelednek hozzá a gyerekek, elutasítja őket, nem vonja be magát közös játékokba. Rágja a körmét, esténként néha bepisil. Az óvodából ha hazajön, mindennap megkérdezem tőle, hogy milyen napja volt és mit csinált, a válasz
általában "jó napom volt, semmit nem csináltunk."

Share

Óvónőcserék másfél éven át

Kisfiam áprilisban lesz 6 éves. A beszoktatás  kissé nehezen ment, nehéz volt elszakadni a szülőktől, de aztán minden megoldódott, és megszeretteaz ovit! Pár hónap után a kedvenc óvónénink elment az oviból, ami eléggé megviselt gyereket, felnőttet egyaránt. Aztán elment a másik óvónéni is, és jöttek az újak, akiket sajnos nem ismertünk, és ami a legrosszabb, nem is volt rá lehetőségünk, mert valami okból kifolyólag ők is távoztak, és ez így ment másfél évenkeresztül. Van egy óvónéni, aki szintén új, ő az altatós óvónéni, akit határozottan nem szeret...

Share

Barátnője "sakkban" tartja a kislányomat az oviban

Angliában élünk, kislányom (3,5 éves) szeptemberben kezdte a pre-schoolt. A véletlen úgy hozta, hogy a csoportjába egy másik magyar kislány is került, ami nagyban megkönnyítette a beszokást. A lányok egymás támaszai lettek és nagyon jó barátnők. Jól ismerjük a családot és ezt a kislányt is. Sokszor találkoztunk már, és az ő kislányuk viselkedése számomra nem elfogadott. De eddig nem zavart, hiszen nekem a sajátom a fontos! Most szó szerint "sakkban" tartja a gyermekemet az oviban. Csúnyán beszél vele, elveszi a játékokat tőle. Ha nem kapja meg, amit akar, nagy hisztiket rendez.

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - óvodai problémák csatornájára