Jelenlegi hely

önbizalomhiány

Tényleg nincs önbizalmam?

15 éves vagyok, fiú, és idén szeptemberben kerültem át a szakközépiskolába. Azelőtt rengeteg volt rajtam a stressz, hogy milyen nehéz is lesz itt a tanulás és az ismerkedés. De amint megszoktam a sulit, úgy egyre jobban alakulnak a jegyeim is. Irodalomból és nyelvtanból vagyok a legjobb. DE... De, valahányszor kihív a tanárnő felelni, én mindig izgulok. Persze, jól tudom, hogy hibátlanul tudom az anyagot, meg minden. Egyesek szerint nincs önbizalmam, ez igaz?

Share

Gyenge vagyok ahhoz, hogy saját magamon segítsek

Mit tegyek? Állandóan rosszul érzem magam. Nem merem felvállalni magam szociális szituációkban és ismeretlenek előtt. Irigy vagyok mindenkire, stresszhelyzetekben hirtelen felmegy bennem a pumpa, egészen a remegésig, gyomorgörcsig. Nagyon hirtelen haragú vagyok. Úgy érzem, hogy nem ismerem magamat és nem tudok barátokat szerezni, közel kerülni emberekhez érzelmileg, ami sosem volt nekem könnyű egyébként sem. De mióta középiskolás lettem, rosszabbodott a helyzet. Vagy lehet, hogy csak akkor vettem észre a dolgokat és nyílt ki a szemem, mikor közeget váltottam.

Share

Kedvetlennek, üresnek és magányosnak érzem magam

Szeptemberben vett gyökeres változást az életem, kiköltöztem Németországba, a szüleimmel élek. Mondhatni nincs okom panaszra, van pénzem, amiért én magam dolgoztam meg. De most azt érzem, hogy semmi motivációm vagy célom sincs az életemben, teljesen üresnek érzem magam. Semmihez sincs kedvem, nem akarok új embereket megismerni, és a német nyelvet sem úgy beszélem, ahogy szeretném. Nincs bennem sem kitartás, sem akaraterő bármivel szemben is. Az önbecsülésem/önértékelésem is szintén a béka feneke alatt van.

Share

Chrisztó Zita

Pszichológus diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem, ahol jelenleg doktoranduszként folytatom az akadémiai munkát. A kutatásban megszerzett tudást a gyakorlatban hasznosítom, e két terület alkot számomra egy egészet. Úgy gondolom, testünk ápolása mellett elengedhetetlen a lelkünket is ápolni, figyelni rá. Gyakran csak akkor fordulunk saját belső világunk felé, amikor egy nehéz élethelyzet erre kényszerít minket, azonban megfelelő segítséggel ezekből a helyzetekből lehet igazán nagy fejlődést elérni.

Share

Elegem van az önbizalomhiányomból

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy elegem van az önbizalomhiányomból. Ez az önbizalomhiány leginkább abban mutatkozik meg, hogy nem merek más emberek előtt énekelni, táncolni, új dolgokat kipróbálni (pl:motorvezetés), mert félek, hogy valamit elrontok és hogy mit fognak szólni hozzá, hogy majd kinevetnek. (Nem minden embernél áll fenn ez a dolog, általában az idegen emberek előtt jobban merem, mint a hozzám közel állókhoz, mert ott úgy fogom fel a helyzetet, hogy úgysem találkozunk többet, vagy  hogy nem számít, hogy ő mit gondol.

Share

Azt érzem, hogy egy "Senki" vagyok

Rengeteg kérdéssel fordulok Önhöz. 20 éves nő vagyok. Eléggé zárkozott típus vagyok, és ugyanakkor hatalmas önbizalomhiányban szenvedek. Életem során mindig próbáltam mindenkinek megfelelni, igazából ritkán mertem kinyilvánítani a véleményem mások felé. Mindig úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó másokhoz képest, mindig volt egy érzés bennem, ami mostanára hatalmassá növekedett. Olyan dolgok kavarognak bennem, amiket valójában én sem értek. Egyszerűen azt

Share

Mráz Katalin

Szakterület: 

Mráz Katalin pszichológus vagyok és egyéni konzultációk illetve skype tanácsadás formájában szeretnék segíteni azoknak, akik elakadtak az életük valamely területén és szükségük van egy kis inspirációra, együtt gondolkodásra ahhoz, hogy hogyan kezeljék a kialakult helyzetet. A pszichológiai tanácsadás illetve life coaching során abban tudok segíteni, hogy az önismereti munka során megtaláld a saját megoldásaidat, jobban átlásd az aktuális helyzetet, összefüggéseket, jobban megismerd magad és fejleszteni tudd a képességeidet.

Share

Roboz Gabriella

Tanácsadó szakpszichológus vagyok, családterapeuta és mediátor. Az egyetem után egy ifjúsági mentálhigiénés tanácsadó irodában kezdtem dolgozni, ahol pszichológiai és életvezetési tanácsadást, pár- és családterápiát végeztem fiatalok és felnőttek számára, több mint 10 éven keresztül. Ezután családsegítő szolgálatnál dolgoztam: egyéni tanácsadást, pár- és családterápiát és mediációt végeztem.

Share

Tökéletes a lelki kapcsolatunk - de hiányzik az intimitás

Egy párkapcsolati problémával fordulok önhöz. 22 éves vagyok a párom 27. A kapcsolatunk nagyon jól működik, megvan az összhang, jól el tudunk beszélgetni bármiről, rengeteg időt töltünk együtt, megbízunk egymásban és szeretjük egymást. Viszont az intimitás eltűnt. 7 hónapja vagyunk együtt, és az elején nagyon jól működött köztünk a szex, azonban elkövettem egy hibát (a volt párom egy levelére válaszoltam), ami őt igencsak bántotta, és akkor megrendült bennem a bizalma. Ez előtt tökéletes volt a szexuális kapcsolatunk.

Share

Dr. Kollár János

Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusként végeztem, az egyetemen elvégeztem a tanárszakot, pszichológus-tréneri képesítést, majd Hamburgban a zenetudományok doktora címet szereztem meg. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében tanítok orvostanhallgatókat magyar és angol nyelven. Nevemhez fűződik a magyarországi pedagógusképzésben 2012-ben akkreditált Kollár-módszer (tanulás-és tanítássegítő program) kidolgozása. Eddig öt könyvem jelent meg.

Hiszem és vallom, hogy:

Share

Úgy érzem, senki sem ért meg...

Kedves Szakértő! Azzal fordulok Önhöz, hogy Ön szerint van-e orvosra szükségem? Én egy életvidám, életszerető 15 éves kamasz vagyok. Egy hónapja viszont magamra sem ismerek. Gimnáziumba járok, ahol nem egészen értem meg magam az osztálytársaimmal, úgy érzem, éretlenek. Ez eddig is így volt, de mostanában viszont ki sem akarok mozdulni itthonról, az iskolában nem érzem jól magam, megnőtt az alvásigényem, iskola után egész délután tudok aludni, és aztán este is.  Hangulatváltozásaim vannak, egyik pillanatról a másikra teljesen magam alatt vagyok.

Share
Feliratkozás RSS - önbizalomhiány csatornájára