Jelenlegi hely

iskolai problémák

Rettegés az iskolától

Az én kislányom most első osztályos tanuló. Január közepe óta olyan félelembe van a gyerek, hogy nem tudjuk felvinni iskolába úgy, hogy ne lenne rosszul (hányás, remegés, tiltakozás). Ha fel is megyünk, kapaszkodik erősen a ruhámba, mert ott hagyom. Saját magát képes megbetegíteni - hasfájás, fejfájás, fáradékonyság. Már kivizsgáltattuk, a vizsgálatokból kiderült, a szorongástól van mindez. Szeretnék Öntöl tanácsot kérni, mit tegyünk, hogy segitsünk rajta.

Share

Mindenáron középpontba akar kerülni

Van egy 10 éves elmúlt lánygyermek. Adott az iskola. Gyermekem a jó tanulók között szerepel. Valahol pedig sokszor úgy érzem az osztályfőnöki beszélgetések során, hogy egyfajta magatartásbeli probléma merül fel esetében. Igyekszik a hangerejével gyakran felhívni magára a figyelmet. Szeretne az osztály középpontjába kerülni mindenáron. Itthon 3 gyermek közül ő a legnagyobb. Igyekszünk kb. ugyanannyi időt eltölteni velük. Mai nap felhívott sírva egy osztálytárs édesanyja, hogy az én lányom kezdeményezte, hogy szavazzanak,

Share

Külföldi évek után hazai iskolában

Van egy 11 éves kislányom. Spanyolországban élünk jelenleg egy éve, előtte Angliában éltünk 5 évet, ott kezdte az iskolát. Nagyon talpraesett és gyorsan barátkozik. Most szeretnénk hazaköltözni Magyarországra. A baj az, hogy itthon nem fogadják el a kinti tanulmányokat, és egy évvel lentebbről kell folytatni az iskolát - negyedikes lenne, két évvel fiatalabb gyerekekkel járna (Spanyolországban hatodikos lenne). Érzem, hogy nagyon nem lenne jó hatással rá. Ön szerint nagyon megviselné ez, amúgy is sokkal érettebb a korához képest?! Nagyon aggódom miatta, hallani sem akar róla!

Share

"Rosszul esik neki, ha valaki azt mondja, cigány vagy..."

A következő problémában szeretnék tanácsot kérni: 3. osztályos gyermekem jó tanuló, szorgalmas gyermek. Azt tudni kell, hogy félig roma, félig magyar. Tegnap az iskolában történt egy olyan
dolog, hogy nem merte levenni a pulóverét focizás közben. Miután visszamentek a terembe, rosszul lett. Mert ő szégyellte, hogy barna szinű. Igazából csak a nap barnítja, alapból nem barna színű. Rosszul esik neki, ha valaki azt mondja, cigány vagy... mert ő akkor úgy érzi, rossz gyermek. Próbáltuk elmagyarázni, hogy ez csak egy nemzetiség, ez nem rossz dolog, ő egy magyar,

Share

Mit tegyek, ha elrontottam a felvételimet?

Tudom, hogy még fiatal vagyok, de sajnos már most elveszítettem a lendületemet, a motivációt a tanuláshoz. Egyébként eddig jól ment a tanulás, de ez után a kudarc után rengeteget sírok, mikor eszembe jut, butábbnak érzem magam a társaimnál, és egyre kedvetlenebbül állok a tanuláshoz. Hogyan álljak újra talpra? Hogyan nyerhetném vissza azt a önbizalmat, amit régen éreztem?

 

Share

"Rettentő makacs, a tanulás nem érdekli"

Tisztelt Sarolta! Azért kerestem fel, mert problémám akadt 11 éves fiam viselkedésével. Rettentő makacs, a tanulás nem érdekli, a tanárainak nem fogad szót, tanórákon nem hajlandó dolgozni. Van olyan nevelő, aki azt állitja, hogy az óráin nagyon figyelmes és jó gyerek. De a többi az ellenkezöjét állitja. Most 5. osztályos. Első osztályos korában voltunk nevelési tanácsadóban, diszlexia vizsgálaton.  Az eredménye jó lett.  Viszont azt mondták, tik-pislogása van. És már kicsúszott az irányítás a kezünkből. Kérem, adjon tanácsot, mi lehet a baj?

Share

A lányom teljesen kifordult magából

Azt szeretném kérdezni, hogy gyermekemnél hogyan lehet szülöi oldalról "kezelni", hogy az iskolába utál menni, nem nagyon vannak barátai, velünk is durván hisztis, nagyon feszült. Az osztályban nem jellemzőek a nagy barátkozások, ha van, hamar szétugrasztják őket. Mindig avval jön haza, hogy egyedül van, ha elfoglalja magát, belekötnek, ha barátkozik, eltúrják mellőle a másikat. De ez egyébként az osztályban mindenkinél van, csak sok szülö nem foglalkozik ezzel, én viszont igen, mert teljesen megváltozott a gyerek, kifordult magából, már nem is ő.

Share

"Rossz" osztály, "rossz" gyerek

A következő problémám van: Máté fiam 12 éves, és újszülöttként fogadtuk örökbe, amelyről ő nem tud (nem tudom, van-e jelentősége). Az év elején iskolát váltottunk, elmondása szerint hamar beilleszkedett - az iskolában magatartásfüzet van, amibe beírják a gyerek botlásait. Öt beírás után már a 3. héten osztályfőnöki figyelmeztetésben részesült, és mostanra (nov. 21.) elértünk odáig, hogy már csak egy beírás kell, és fegyelmi eljárással kicsapják az iskolából.

Share

Helyes motivációs módszer?

Nagyon nehezen szántam rá magam, de szeretném megkérdezni, illetve sokat segítene egy hozzáértő véleménye, tanácsa, hogyan kezeljem az alábbi helyzetet. Fiam 4. osztályos, 10 éves. Barátságos, izgő-mozgó, aki nagyon szereti a művészetet, a zenét és a táncot. Az iskolájában, az osztályában nem érzi már egy ideje jól magát. A tanáraitól alig kap pozitív megerősítést, inkább rengeteg figyelmeztetés, beírás van az üzenőjében. Mindezek ellenére jeles tanuló, angolból és magatartásból van hármasa, de az is inkább a tanárral való meg nem értés miatt.

Share

Úgy érzem, hogy a tanár úr gyűlöl

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az osztályfőnököm, aki a gyógytestnevelés-tanárom is, állandóan cseszeget, sohase tudok megfelelni neki. Ebben a tanévben kezdtem a kilencediket, nagyon vártam, az első 1-2 hónapban nagyon lelkes is voltam. Aztán jöttek a problémák. Kezdődött azzal, hogy nem tudtam úszni. Attól a pillanattól kezdve úgy érzem, hogy a tanár úr gyűlöl. Mindig mondja, hogy én vagyok a leggyengébb a csoportban, engem is úgy fog osztályozni, mint a többieket stb. Kollégáját, aki úszóoktató, javasolta nekem a tanár úr, azóta rendszeresen járok hozzá különórákra.

Share

Visszavágyom a régi iskolámba

2014-ben kezdtem el a középiskolát egy kisvárosban, egy családias hangulatú gimnáziumban. Nyelvi előkészítőre jártam, így az első évben csak nyelvet tanultam, ami megadta az önbizalmam, mivel nekem sikerült először nyelvvizsgát szereznem az osztályban, mellette pedig éltanuló is voltam. De sajnos a második év végén rá kellett jönnöm, hogy nincsenek barátaim, akikkel el tudnék menni valahova, vagy éppen komoly dolgokról beszélgetni. Úgy éreztem, nem oda való vagyok. Elkezdtem gondolkodni az iskolaváltáson.

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - iskolai problémák csatornájára