Jelenlegi hely

hiszti

Mit csinálunk rosszul?

Kislányom a napokban lesz kétéves. Van egy lassan 5 hónapos húga, akivel kicsit többet kell foglalkozni (refluxos és tejfehérje-allergiás). A kétévesem eléggé temperamentumos gyermek. De hát mi, a szülei is eléggé temperamentumosak vagyunk. Az elmúlt hetekben egyre nehezebben tudjuk kezelni a dackorszakkal járó nehézségeket. (Tudom, van benne egy kis testvérféltékenység is. De ettől függetlenül szereti a húgát, simogatja, puszulgatja, öleli.) Türelmetlen, akaratos és nagyon makacs típus. Nyilván most tanulja kezelni az érzéseit, ezzel tisztában vagyunk.

Share

Direkt fájdalmat akar okozni magának

Négy és fél èves gyermekem, ha frusztráló helyzetbe kerül (nem sikerül valami, rászólunk valamiért, nem engedünk meg valamit) elkezd hisztizni, erősen karmolni a homlokát, ütni a fejét, azt mondja magára, "hülye vagyok", vagy úgy belerúg valamibe, hogy fàjjon, egyik nap ebéd közben villával próbálta picit megszúrni a fejét, úgy tűnik, mint aki direkt fájdalmat akar okozni magának. Itthon is és óvodában is előfordult már.

Share

"Fejezd be azonnal, nem érted?"

Van egy 3,5 éves lányom. Úgy gondolom, hogy korához képest fejlett gondolkodású, sok minden érdekli, fogékony a tanulásra is (angolt szoktam "tanítani" neki, ami már meglehetősen jól megy neki.) Családban nevelkedik, sok játéka van, nem követelőző, megérti, ha nem kap meg valamit pl. a boltban. Alapvetően nem hisztis, nem sír "feleslegesen". Barátkozós mindenkivel. Óvodában is dicsérik, volt, hogy a legügyesebb ovis (csoportban) címért jutalomban részesült. Van egy fiú barátja, ő egy évvel idősebb, akaratos, undok fiú.

Share

"Rendkívül önző gyermek"

Kislányom 4 éves, rendkívül megosztó személyiség, mert oviban, mamánál jó kislány - azaz a nagyszülőknél azért követelőzik, hisztizik néha, de nekem otthon katasztrófa. Nem telik el nap, hogy ne veszekednénk. Ez a karantén-összezártság még rontott a kapcsolatunkon. Kb. karantén előtt 2 héttel jött egy kiskutya a családba, akivel mivel kicsi, vele is kell foglalkozni, de igyekeztem a gyermeket is bevonni, ennek ellenére testvérféltékenység-szerű dolog mutatkozott nála. Időközben kiderült, hogy terhes vagyok, így a rendkívül önző gyerekemnek lassan kistesója is lesz... előre félek.

Share

Indulatkezelési problémák hétévesnél

Probléma a hétéves kislányom indulatkezelésével lenne. Már egészen kicsi, kétéves kora óta küzdünk az állandó hisztivel. Ami most, úgy veszem észre, kisebb szorongással társult. Szeptemberben kezdte az iskolát. A hisztik eddig akkor történtek, ha indulni kellett itthonról, vagy az esti fürdésen kellett átesni. Nehezen tud hirtelen jött dolgokat elfogadni (pl. ráborult a ruhájára a víz). Most viszont a tanulás mindig hisztibe megy át. Elmondja, hogy nincs kezdve, játszani szeretne. A gyakorlást próbálom játékosan pl.

Share

Születése óta makacs, akaratos, hisztis

A kisebbik fiam 4,5 éves. Születése óta makacs, akaratos, hisztis gyermek. Rengeteg konfliktusa származik ebből itthon és az óvodában is. Ha fejébe vesz valamit, abból nem enged, a játékain nem osztozik, minden kell neki, és ha a tesója kap valamit, azt is meg akarja tartani. Az óvodában nem adja oda a játékait, vagy erővel elveszi, ha valami kell neki. Ha az óvónők igazságot akarnak tenni, akkor óriási hisztit csap, megnyugtatni nem lehet. Itthon az működik, hogy hagyjuk, maga nyugodjon le, ha megöleljük, ellök, eltol, míg le nem higgad.

Share

Dackorszak vagy valami más?

Kisfiam 3 és fél éves, húga másfél. Mindketten jelenleg gyengénlátók, ami az évek múltával állítólag javulni fog. Kisfiam szeptemberben elkezdte az óvodát. Az első hét ment nehezebben, utána egyik pillanatról a másikra beszokott, szívesen ment, és az ottalvás is gördülékeny volt. Elég okos fiúcska, nem volt másfél éves, mikor 3-4 szavas mondatokban beszélt, 2 éves korára már folyékonyan. Mozgásfejlődésben nincs elmaradva, és a vártnál jobban teljesít az óvodában is. Sajnos, vagy ez a normális, elles mindent a társaitól, és mint a fiúk általában, ő is eleven és benne van a “rosszban” is.

Share

Hiszti és testvérféltékenység

Van egy 2 éves és egy 3 hónapos kisfiam. A nagyobbik fiam eddig is rettenetesen hisztis volt, de a terhességem utolsó 2 hetétöl kezdve szinte már elviselhetetlen. Veszélyeztetett terhes voltam, így nem emelhettem fel, persze így is sokat játszottunk, de inkabb az apukája felé húzott akkor. Azóta viszont csak apával akar lenni. Ha eltűnik egy pillanatra a szeme elől apa, akkor hatalmas ordításba kezd és kétségbeesetten szólongatja, hogy apa. Senki nem tudja megnyugtatni. Éjszaka is eddig átaludta az éjszakát egyedül, most már csak apával alszik.

Share

Teljesen kezelhetetlen lett

3 éves lesz a kislányom. 2 éves koráig semmi probléma nem volt. Viszont az utóbbi hónapokban teljesen kezelhetetlen lett. Nem fogad szót, állandóan feszült és ideges. Sebesre rágja a kezét. Nem igazán tudom emberek közé vinni, mert azzonnal elkezd kiabálni és földhöz veri magát. Azt mondja olyankor, hogy támadnak. A játszótéren szintén kiabál a kisgyerekekkel, hogy ellopják a játszóterét.  Mi lehet a baj? Érdemes lenne szakemberhez fordulnom? Ha igen, akkor milyen szakember? Nevelési tanácsadó? Esetleg gyermekpszcihológus? Teljesen tanácstalan vagyok már....

Share

"A kislányom nagyon furcsán viselkedik"

Van egy 6 éves kislányom, és nagyon furcsán viselkedik. Az oviban ajánlották, hogy vigyem el orvoshoz, mert nagyon zárkózott. Okos, ügyes, e téren nincs vele baj. Ha itthon van, az ellenkezője annak, amit az óvónők mondanak.  Ott nem beszél, nem eszik. Itthon visszafelesel, nem fogad szót, nem lehet neki parancsolni. Az apukáját üti, ha nemet mer mondani neki. Valószínűleg az is baj, hogy eddig mindent megkapott. De ez nem hiszem, hogy ok lenne arra, hogy ennyire rossz legyen.

Share

Mindennapos hisztik, dühkitörések

3 gyermeket nevelünk párommal, a nagyobbik 5 éves kisfiú,a középső kislány 4 éves és a család legfiatalabb tagja 6 hónapos kisfiú. 5 éves kisfiam viselkedése felől szeretnék kérdezni, ami nem hiszem, hogy természetes lenne ennyi idős korban. Ugyanis olyan szintű dühkitörések jönnek rá,hogy azzal nagyon megijeszt minket. Tépi magát, a fejét ütögeti a földbe, beleharap (minap csinálta ezt először), sikongat, ha kell az utcán is. De ezek csak akkor jelentkeznek, ha valahova nem viszem el egyből, ahova el szeretne menni. Vagy ha apukája elmegy valahova, de őt nem hívja el magával.

Share

Minden csak percekig köti le

14 hónapos kisfiam ügyében kérnék segítséget: néhány hetes korától nagyon aktív, folyamatosan foglalkozni kell vele, mert minden csak percekig köti le, újabb és újabb ingerre van szüksége, különben elkezd
hisztizni. Ez mostanra konkrétan azt jelenti, hogy ha nem alszik, szinte minden percet a lekötésével kell töltenünk. Ha 5 percet eljátszik valamivel, már megmozdulni sem merünk, nehogy kizökkentsük. Ha mondjuk

Share

Minden csak percekig köti le

14 hónapos kisfiam ügyében kérnék segítséget: néhány hetes korától nagyon aktív, folyamatosan foglalkozni kell vele, mert minden csak percekig köti le, újabb és újabb ingerre van szüksége, különben elkezd hisztizni. Ez mostanra konkrétan azt jelenti, hogy ha nem alszik, szinte minden percet a lekötésével kell töltenünk. Ha 5 percet eljátszik valamivel, már megmozdulni sem merünk, nehogy kizökkentsük. Ha mondjuk

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - hiszti csatornájára