Jelenlegi hely

hangulatzavarok

Dr. Erdélyi Katalin

Pszichoterápiás képzettségemet a Kognitív és Viselkedésterápiás Egyesületben szereztem. A kognitív terapeuták úgy tartják, hogy gondolataink befolyásolják érzelmeinket és viselkedésünket. Pl. ha valaki fél elhagyni az otthonát, valószínűleg veszélyesnek tartja a külvilágot, gondolataiban valamilyen veszély jelenik meg; ha nem mer megszólalni egy társaságban, akkor elképzelhető, hogy nem tartja elég szórakoztatónak vagy okosnak magát (vagyis negatív gondolatok jelennek meg magával kapcsolatban).

Share

Lassan elmar maga mellől mindenkit

Családon belül lenne problémánk, és nem tudjuk sajnos, hova forduljunk. Keresztanyukám jelenleg 41 éves, sok megpróbáltatáson ment keresztül, de akkor úgy gondoltuk, sikerült ezeket megoldani. Előszőr édesapját veszítette el, majd 2007-ben a testvérét (30 éves volt, rákban halt meg). Most a párjával él már 25 éve, van két gyermeke. Anyagilag és egészségileg senkinek nincs semmilyen problémája, tehát azt gondolnánk, minden tökéletes, és itt kezdődik a probléma. Sokszor ok nélküli hangulatingadozása, dühkitörése van egyik percről a másikra.

Share

Arbor Egészségfejlesztő Központ

Az Arbor Egészségfejlesztő Központ lelki és mentális problémák teljes körű, professzionális diagnosztikáját és terápiáját biztosítja gyermekek, felnőttek és családok számára egyaránt. Kiemelt profiljaink közé tartoznak az autizmus, ADHD, szorongásos és hangulati zavarok. Központunk az egyéni vizsgálatok mellett egyhetes, korcsoportos, komplex kivizsgálásra várja az olyan 2-12 év közötti gyermekeket, akiknél felmerül a gyanú, hogy fejlődésükben valamilyen szempontból elmaradnak korosztályuktól, megkésett a beszéd- vagy mozgásfejlődésük, esetleg eltérően viselkednek kortársaikhoz képest. 

Share

Ami eddig érdekelt, nem köt le

Fogalmam sincs, miért, de ami eddig érdekelt, nem köt le, legyen ez akármi, nem érdekel, nem tudok odafigyelni semmire. Az utóbbi idöben elég sokat lógok az iskolából is és egyszerűen
össze vagyok zavarodva. Akármi történik, nincs rám hatással, nem szomorodom el, de boldogságot sem érzek. Azt hiszem, csak vagyok, nincsenek céljaim,sem terveim, viszont elég sokat gondolkodom az öngyilkosságon is, de bátorságom viszont nem lenne hozzá. Fogalmam sincs, hol csúszott el ennyire az életem ilyen fiatalon (17). Válaszát elöre is köszönöm.

Share

A jól induló párkapcsolatom csendben kezd ellaposodni

Egy ideje úgy érzem, megrekedtem az életemben és nem érzem jól magam. Nagyon sok minden jár a fejemben, megpróbálom összefoglalni. 29 éves vagyok, 3 éve párkapcsolatban, van egy 13 hónapos közös gyermekünk. A kapcsolatommal van problémám. Párom 42, én 29 éves vagyok. Munkahelyen ismerkedtünk meg, és szerettünk egymásba. Ő csábított el engem. Egy határozott, tapasztalt, laza személyiség. Én egy költözés előtt álló kapcsolatból ( még otthon laktam), ő rossz házasságából jött (menekült) el. Ott is van egy gyermeke.

Share

Nem érzem magam önmagamnak

18 éves gimis lány vagyok. Mostanában nem érzem magam jól. Kb. 2 hete kezdődött, teljesen váratlanul, egyik napról a másikra. Nem történt semmilyen trauma, ami szerintem kiválthatta volna. Egyszerűen nem érzem magam önmagamnak. A kezem ír, és tudom, hogy én vagyok az, aki ír, de valahogy mégis olyan, mintha egy filmet néznék, ahogy peregnek az életem filmkockái és nem alkotója lennék, hanem csak megfigyelője. Sok dolog kimegy a fejemből mostanában. Idegennek érzem a környezetem és a benne lévő szeméyeket, annak ellenére, hogy szeretem őket.

Share

Egyre többet vagyok szomorú, pedig nincs rá okom

Kedves Sarolta! 15 éves lány vagyok. Mindenem megvan (az egyik legjobb tanuló vagyok az osztályban, van sok barátom, a szüleim szeretnek és foglalkoznak velem, a nővérem az egyik legjobb barátnőm és jólétben élek), mégis, nem tudom értékelni mindezt. Mostanában egyre többet vagyok szomorú, mikor nincs rá semmilyen okom. Mindig is vidám ember voltam. Persze vannak jó napjaim, amikor boldog vagyok, de aztán jön valami, és úgy ereszkedik rám a szomorúság, mint egy búra. Van, amikor az egész napom ilyen. Szerencsére jól tudom leplezni, így senki se vette még észre.

Share

Néha napokig nem tudok lenyugodni

3 éve folyamatosan hangulatingadozásaim vannak. Egy pillanat alatt boldogból keservessé válok. Nagyon könnyen fel lehet idegesíteni - akár egy teljesen hetköznapi dologgal is. Van olyan, amikor napokig nem tudok lenyugodni, mert szétvet a düh. Nagyom sokszor csak ordibálok és így tudom valamennyire megnyugtatni magamat. Ezek mellett egyfajta emberundorom is van, szóval szinte undorodom a nálam fiatalabbaktól, nem is beszélek olyanokkal, vagy ha mégis arra kerül sor, akkor úgy beszélek velük, mint valami utolsó csótánnyal.

Share

Mi történik velem?

24 éves nő vagyok. Pár hónapja észrevettem, hogy beképzelek magamnak dolgokat. Nem tudom, minek hívják őket, talán kényszeres gondolatok. Pl. amitől nagyon félek (mert láttam egy horrorfilmben): mindig elképzelem, hogy ha egyedül vagyok a lakásban, jelen van. Aztán sokszor nem merek emiatt a házba bemenni és inkább kint maradok a teraszon, és csak pár óra múlva tudok lenyugodni és visszamenni.

Share

Alvászavar, depresszió

2 hónapig voltam depressziós. Alvászavaraim voltak, hajnalban felébredtem, ezért nappal aluszékony voltam. Ez egyik napról a másikra elmúlt! Sokkal jobb a kedvem. Nem alszom délután sem. De egyik percről a másikra megint rossz kedvem lesz. Néha rám tör a sírás is! Haragszom az emberekre és gyakran megsértődöm - a következő percben pedig minta ha mi sem történt volna, jobb a kedvem. Azt hittem, hogy ez szezonális depresszió, mert ahol most élek, hosszú volt a tél. De most folyton változik a hangulatom. Az egyetemre nem megyek be, mert nem készülök el a projektekkel.

Share

Állandóan a sírás kerülget

Táppénzen vagyok 2 hete, viszont már előtte is észrevettem magamon, hogy nagy a hangulatingadozásom. Egyik percről a másikra változik. Már pár napja a kedvem is elment mindentől. Rosszkedv, sírás kerülget állandóan, és úgy érzem, egyedül vagyok. Pedig nem, hisz van egy párkapcsolatom, a párommal szeretjuk egymast, 15 évet vártunk, mire összejöttünk. Ez mitől lehet? Segítségét köszönöm!

Share

Szélsőséges hangulatingadozás

Apukámnak időnként agresszív kitörései vannak. Ilyenkor a legapróbb neki nem tetsző megjegyzés is ellenséggé teheti az illetőt a szemében, legyen az közeli rokon vagy barát. Hullámokban törnek rá ezek a rossz időszakok (1-2 hónaptól akár pár évig tartanak), és kb. 3 hete megint mélypontra került (most például az új munkahelyén „szívatják”). Abszolút kiszámíthatatlan. Ilyenkor fokozott alkoholfogyasztás is társul ehhez a szélsőséges hangulatingadozáshoz, ami csak még kezelhetetlenebbé teszi. Azonban józanul is teljesen torz és zavart az én- és világképe.

Share

Szélsőséges hangulatingadozás

Mit lehetne kezdeni szélsőséges hangulatingadozásaimmal? 20 éves egyetemista lány vagyok. Jelenleg a párommal élek a fővárosban, távol a családomtól. Az iskola mellett dolgozom is. Korábban is érzékeltem hangulatingadozást, de mostanában ez egyre gyakoribb és szélsőségesebb. Szinte mániás állapotból percek alatt zuhanok át sírásba, depresszió-szerű állapot. Gyakran sírok, vigasztalhatatlanul. Annak ellenére, hogy szerencsés embernek tartom magam, ilyenkor elhatalmasodik rajtam a magány és kétségbeesés érzése, és semmilyen észérv nem húz ki ebből az állapotból.

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - hangulatzavarok csatornájára