Jelenlegi hely

gyermeklélektan

Iker-probléma az oviban

4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja. Az óvónők nem avatkoznak ebbe bele, lehet, helyesen, mert a gyerekeknek meg kell tanulni kezelni a konfliktusokat. Azonban ez az élethelyzet addig fajult, hogy azt vettük észre a párommal, hogy az elnyomott kisfiam, Bence sokkal jobban ragaszkodik a tesójához, mint a másik. Sőt a domináns testvér, Balázs már nagyon semmiben sem enged. Eljutottunk addig a pontig, hogy próbáltunk külön-külön beszélgetni a gyerekekkel. Próbáltuk megtudni a probléma okát.

Share

Gonoszságból?

Egy 8 éves kisfiú, és egy 10 éves kislány anyukája vagyok. A gyerekek mindennél jobban vágytak egy kiscicára, amit másfél évvel ezelőtt meg is kaptak. Imádták, gondozták, a mindenük volt ez a macska, az egész család szerette. Tegnap megmérgezték, annak ellenére, hogy ivartalanított lánymacska volt, még az utcára sem ment ki, csak hébe-hóba a szomszédhoz bogarászni. Ez épp elég volt.

Share

Kisfiam soha nem mondja, hogy szeret

3,5 éves a kisfiam, 14 hónapos volt, amikor különmentünk az apukájával, aki javarészt külföldön dolgozott, kevés időt töltöttek együtt. A láthatás szabályozva van, többször találkoznak, amikor itthon van. A pandémia miatt most több időt töltöttek együtt, nála teljesen más értékrend szerint él, szabályok nincsenek, amíg ott van, de soha nem aludt még nála a kisfiam. Most úgy jött haza, hogy “nem akartam hazajönni, nyár végéig apánál leszek.” Öszintén megrémültem, azt hittem, hogy jól kötődő kapcsolatunk van, 2,5 éves koráig igény szerint szoptattam, válaszkészen neveltem.

Share

Játszótéri konfliktusok

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek abban az esetben, amikor a játszótéren a gyermekem, aki 3 éves, a saját játékával játszik, és egy szintén hasonló korú kisgyermek odamegy hozzá és játszani szeretne a gyermekem játékával. A kisfiam mindezt nem szeretné, és én is ezt kommunikálom a kisgyermek felé, hogy most nem szeretné odaadni. A helyzet azért zavaró, mert a kisfiú 5-6 alkalommal is próbálkozik elkérni a játékot, az édesapja nem viszi el a gyermeket, csak nevet a dolgon, a kisfiam meg menekül a játékkal a kisfiú elől.

Share

"Rendkívül önző gyermek"

Kislányom 4 éves, rendkívül megosztó személyiség, mert oviban, mamánál jó kislány - azaz a nagyszülőknél azért követelőzik, hisztizik néha, de nekem otthon katasztrófa. Nem telik el nap, hogy ne veszekednénk. Ez a karantén-összezártság még rontott a kapcsolatunkon. Kb. karantén előtt 2 héttel jött egy kiskutya a családba, akivel mivel kicsi, vele is kell foglalkozni, de igyekeztem a gyermeket is bevonni, ennek ellenére testvérféltékenység-szerű dolog mutatkozott nála. Időközben kiderült, hogy terhes vagyok, így a rendkívül önző gyerekemnek lassan kistesója is lesz... előre félek.

Share

"Buta vagyok"

4,5 éves fiam miatt aggódom. Mostanában játék és otthoni gyakorló foglalkozások közben, ha nem sikerül neki megoldania a feladatot vagy egy helyzetet, úgy reagál, hogy ő buta, és elkeseredik, kedvét veszíti. Borzasztóan aggaszt, mert soha nem mondtunk neki ilyet, hogy buta, nem bíráltuk negatívan, sokat dicsérjük, jutalmazzuk, mégis így értékeli magát. Hiába próbálom bizonygatni, hogy nem buta, próbálkozni kell, nekünk sem sikerül minden elsőre, akkor is naponta többször elhangzik ez a szájából. Nem szeretném, hogy ennek a gondolatát elültesse a kis fejében.

Share

Néha már rossz anyának érzem magam

A 6,5 éves kisfiammal van probléma. Nem akarja elfogadni és betartani a szabályokat az oviban. Egyátalán nem eszik ott soha és nem is alszik ott. Dühkitötései vannak, ha valamit ott ráerőltetnek vagy nem úgy történik valami, ahogy ő akarja. Az egyik óvónővel egyátalán nem jön ki, és nem is bírja elviselni. Itthon is próbálkozott ezekkel a "dühkitörésekkel", de mondtam neki, hogy én nem óvónéni vagyok, "kikapsz" - és abbahagyta. Iskolába sem engedik, szerintük autista tüneteket produkál...

Share

Itthon nem tudja fékezni az indulatait

Van egy 9 éves fiam, aki kívülről nézve egy tisztelettudó, okos, iskolában kiválóan teljesítő, sportokban kifejezetten sikeres gyerek. Óvodában sem volt vele semmi magatartási probléma,  egy verekedés, bármi konfliktus a 9 éve alatt. Sok barátja van, kedvelik őt. Ceruzát 6-7 éves koráig alig fogott a kezébe, így csak 7,5 éves korában engedték iskolába. Készülünk vele otthon, akkor tudja a jó eredményt hozni. (A kitűnő nem elvárás, rosszabb jegyért nem kap büntetést.) Itthon azonban nem tudja fékezni az indulatait, mindenre ellenkezik.

Share

"Hülye anya, buta anya" - és puszit ad

Kislányom 4 éves lesz, jelenleg oviba jár. Nagyon okos, eszes kislány, és nagyon érzékeny lelkű. Január óta mondogatja nekem, hogy "hülye anya, buta anya" és puszit ad. Elmagyaráztam neki, hogy ilyet nem mondunk a másiknak, mert rosszul esik, és megkérdeztem, miért gondolja így, de csak azt mondta, hogy nem tehet róla, ilyen jut eszébe. Nagyon szoros a kapcsolatunk, imádjuk egymást, nélkülem nem is megy sehova, és tudja, hogy amit mond, nem jó, de mégis mondania kell... mintha így vezetne le valamiféle szorongást, vagy nem tudom.

Share

Zavar, hogy egyedül az én kislányom nem figyel

3 éves kislányommal elkezdtünk táncórára járni, minden szombaton 45 perc. Körülbelül 10 kislány van még az órán a szülievel együtt. Ami zavar engem, hogy egyedül az én kislányom nem figyel. Csak szaladgál körbe-körbe, elvan magának meg szeretne ismerkedni, de a mozdulatok egyáltalán nem kötik le. Nagyon barátkozós egyébként. 1,5 éves kora óta bölcsibe jár. Nem tudom, hogy hogy viselkedjek. Legyek szigorú és mondjam, hogy de azt kell csinálni, vagy hagyjam és majd átveszi a többiektől (vagy nem) !?

Share

Hogyan nyerjek több türelmet?

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 8 éves lányom kicsit visszamaradott vagy nem is tudom... Tehát egyszerűen kiborít, elvesztem az önuralmam, fölidegesít és vitatkozom vele, megbántom, pedig nagyon szeretem és tudom, hogy nagyobb, több türelemre volna szükség, és ezáltal ő úgy érezheti, nem szeretem... Mindig ellentmond, mindennek az ellenkezőjét csinálja. és úgy érzem, én is megbuktam, mint szülő, hiszen folyamatosan lelki fájdalmat okozok neki... Kérem, segítsen, hogy ez változhasson. Mit tegyek, hogyan segítsek magunknak, hogyan nyerjek több türelmet?

Share

Ha csak vele foglalkozunk, nincs vele semmi baj

Kisfiam 5 éves, középső csoportos, érzelmi zavart állapítottak meg nála. Jár fejlesztésekre, logopédia, mozgásfejlesztés. Vannak nála hullám völgyek. Egyik nap jól viselkedik, másik nap mindenkivel kötözködik. Az óvodában rendszeresen külön van ültetve, mondván, hogy zavarja a többit. A foglalkozásokba nem vonják be, mert állítólag nem bírják. Sokszor jön úgy haza az oviból, hogy nem szeret járni. Tény és való, hogy babakora óta rendkívül mozgékony, és kötelező dolgokkal nehezen lehet lekötni a figyelmét, viszont amit szeret, azt

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - gyermeklélektan csatornájára