Jelenlegi hely

gyermeklélektan

Iker-probléma az oviban

4,5 éves ikerfiaim vannak. Az óvodában egy ideje az egyik dominánsabb, és a közös barátokat kisajátítja. Az óvónők nem avatkoznak ebbe bele, lehet, helyesen, mert a gyerekeknek meg kell tanulni kezelni a konfliktusokat. Azonban ez az élethelyzet addig fajult, hogy azt vettük észre a párommal, hogy az elnyomott kisfiam, Bence sokkal jobban ragaszkodik a tesójához, mint a másik. Sőt a domináns testvér, Balázs már nagyon semmiben sem enged. Eljutottunk addig a pontig, hogy próbáltunk külön-külön beszélgetni a gyerekekkel. Próbáltuk megtudni a probléma okát.

Share

Gonoszságból?

Egy 8 éves kisfiú, és egy 10 éves kislány anyukája vagyok. A gyerekek mindennél jobban vágytak egy kiscicára, amit másfél évvel ezelőtt meg is kaptak. Imádták, gondozták, a mindenük volt ez a macska, az egész család szerette. Tegnap megmérgezték, annak ellenére, hogy ivartalanított lánymacska volt, még az utcára sem ment ki, csak hébe-hóba a szomszédhoz bogarászni. Ez épp elég volt.

Share

A zene miatt szomorú

Három és fél éves kislányom nagyon érzékenyen reagál a zenére. Egész pici kora óta egyre rosszabb a helyzet, szinte a legtöbb zene hallatán fájdalmas, szomorú sírásba kezd - nemcsak szomorú, hanem vidám dalok, zene hallatán is és nemcsak itthon, hanem bárhol, pl. az oviban vagy egy boltban. El is mondja, hogy a zene miatt szomorú és azért sír. Ennek az okára szeretnék választ kapni. Egyébként egy nagyon boldog, kiegyensúlyozott kislány, a családi életünk is nagyon boldog, harmonikus.

Share

Mindent a szájába vesz

Kisfiam 3 éves múlt. Baba korában semmit nem vett a szájába, mostanában viszont egyre több mindent. Rágcsálja a kabátja szélét, a pulcsiját, és az elmúlt 2 hétben már a kezeit is nyalogatja vagy a szájába tömi. Sokáig szoptattam (2 és fél éves koráig) s fokozatosan történt a leszoktatás. Azután az anyajegyeket keresgette rajtam s azt piszkálgatta, illetve apja mellbimboit próbálgatja piszkálni (ez elalvás elötti szokása). Sajnos a cumira hagytuk rászokni (csak elalváshoz), ami azóta is még megmaradt. (Kb.

Share

Mit tegyek, hogy elfogadjon?

4 éves kislánnyal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A páromnak van egy kislanya. Mi a kedvesemmel 4 éve ismerjük egymást, 1 éve vagyunk együtt és most 4 hónapja össze is költöztünk. Nagyon sok időt töltöttünk együtt közösen is a gyerekkel, tényleg mintha a sajátom lenne, úgy kezelem. Nagyon szerettük egymást eleinte, igényelte a tarsaságom, menjek át, hol vagyok már? De az utóbbi időben rengetegszer előfordult, hogy minden előzmény nélkül közölte velem is, az anyukájával is, a nagymamával is, hogy nem szeret engem. Ha megkérdezik tőle, miért nem szeret?

Share

Ez már nem normális...

A problémám az, hogy 4,5 éves kisfiam, mikor megszületett az öccse( 15 hónapja) és a figyelmem nem csak rá irányult, elkezdte a fenekét piszkálni tárgyakkal. Többször mentem be a szobába arra, hogy valamit a fenekébe dugdos. Most, hogy beteg, megint elkezdte, amikor egyedül marad. Beszéltem vele erről, tereli és ködösíti a miértre adott választ. A figyelem hiányára gondolok, pedig foglalkozunk vele, az öccsével is tudnak már játszani...

Share

"Fejezd be azonnal, nem érted?"

Van egy 3,5 éves lányom. Úgy gondolom, hogy korához képest fejlett gondolkodású, sok minden érdekli, fogékony a tanulásra is (angolt szoktam "tanítani" neki, ami már meglehetősen jól megy neki.) Családban nevelkedik, sok játéka van, nem követelőző, megérti, ha nem kap meg valamit pl. a boltban. Alapvetően nem hisztis, nem sír "feleslegesen". Barátkozós mindenkivel. Óvodában is dicsérik, volt, hogy a legügyesebb ovis (csoportban) címért jutalomban részesült. Van egy fiú barátja, ő egy évvel idősebb, akaratos, undok fiú.

Share

Nem akarja látni az apját

A páromnak van egy 10 éves fia az előző, felületes kapcsolatából. Az anyukával sosem éltek együtt, nem jöttek ki egymással, csak összejött a gyerek. Évekig nem nagyon látta a gyereket a párom a rossz kapcsolat miatt. Mig végül kb 2 éve rengeteg csúnya veszekedés,
rendörség, biróság, igazságügyi szakértő, gyámügy, gyermekjóléti bevonásával sikerült kiharcolnia a heti 1 alkalmas láthatást. Viszont mire ez megtörtént, sajnos a kisfiú megutálta az apját. Otthon ellene beszélt az anyja, meg a vitákat is végighallgatta sok esetben. A

Share

Apukája szerint "szociopata"

10 éves kisfiammal kapcsolatban szeretném tanácsát kérni. Babának elég sírós volt, a hozzátàplálásig elég ehezen evett, bár nekem sem volt elegendő tejem és szinte azonnal pótolni kellett tápszerrel. Mindig nehezen aludt el. Eleinte nem akartunk cumit adni neki, viszont elég hamar meggondoltuk, hogy inkább adunk,  csak ne ordítson annyit elalváskor. A cumi viszont nem kellett neki, így máradt az ordítva elalvás. Szinte mindig hason aludt el. Ezért próbáltam mindig a hátát (vagy a popsiját) simogatni, vagy ütemesen gyengéden "paskolgatni".

Share

Mi lenne a jó nevelési módszer?

Kisfiam januárban lesz 4 éves, kb 1,5 éves kora óta harap. Míg más gyerek toporzékol vagy földhöz vágja magát hiszti közben, ő mindig harapott. Később ehhez társult a verekedés, nagyon dühösen ránk tud támadni. Amikor kezdődött ez az egész, akkor volttam terhes a kisöccsével, 22 hónap a korkülönbség. Látszólag nagyon jól viselte a kis tesó érkezését, segített körülötte, nem féltékenykedett, egészen addig volt békés minden, amíg a kicsi nem lett mozgékony és nem kezdett a játékai után menni.

Share

"Legyen ez a mi titkunk"

Arra keresem a választ, hogy hogyan kommunikáljam az exférjem és anyósom felé a következő problémát: van egy 4 éves kisfiam, aki hetente egyszer apukánál van, ahol az apai nagymama sok időt tölt vele. A különköltözés óta rendszeresen hallom a kisfiamtól, hogy titkolózni szeretne, úgy fogalmaz, hogy "legyen ez a mi titkunk - pont mint a mamával is". Rossz érzésem támadt ettől, nem szeretném, ha a 4 éves kisfiamnak természetes lenne titkokat őrizni.

Share

Kisfiam soha nem mondja, hogy szeret

3,5 éves a kisfiam, 14 hónapos volt, amikor különmentünk az apukájával, aki javarészt külföldön dolgozott, kevés időt töltöttek együtt. A láthatás szabályozva van, többször találkoznak, amikor itthon van. A pandémia miatt most több időt töltöttek együtt, nála teljesen más értékrend szerint él, szabályok nincsenek, amíg ott van, de soha nem aludt még nála a kisfiam. Most úgy jött haza, hogy “nem akartam hazajönni, nyár végéig apánál leszek.” Öszintén megrémültem, azt hittem, hogy jól kötődő kapcsolatunk van, 2,5 éves koráig igény szerint szoptattam, válaszkészen neveltem.

Share

Játszótéri konfliktusok

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek abban az esetben, amikor a játszótéren a gyermekem, aki 3 éves, a saját játékával játszik, és egy szintén hasonló korú kisgyermek odamegy hozzá és játszani szeretne a gyermekem játékával. A kisfiam mindezt nem szeretné, és én is ezt kommunikálom a kisgyermek felé, hogy most nem szeretné odaadni. A helyzet azért zavaró, mert a kisfiú 5-6 alkalommal is próbálkozik elkérni a játékot, az édesapja nem viszi el a gyermeket, csak nevet a dolgon, a kisfiam meg menekül a játékkal a kisfiú elől.

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - gyermeklélektan csatornájára