Jelenlegi hely

depresszió

Gyűjtögetés

15 éve ismerkedtem meg párommal, akivel 6-7 éven át felhőtlen kapcsolatban éltem, szinte 24/24 módban, mivel együtt is dolgoztunk. Aztán kezdtem észrevenni, hogy egyre többször vásárol vagy hoz haza olyan dolgokat, amikre igazán nincs is szükség. Sajnos a szüleinél már láttam, hogy halmozódnak a tárgyak, amiktől nem akarnak/tudnak szabadulni. Rengeteg alkalommal próbáltam elmagyarázni páromnak, hogy ez nem vezet jóra, mert ellehetetleníti az életteret, élhetetlenné teszi az otthonunkat.

Share

Hogyan tudna a család segíteni?

Egy 27 éves fiatalember ügyében kérem a tanácsát. Másfél éve küzd depresszióval, igénybe vette mind pszichiáter, mind pszichológus segítségét. Az antidepresszánsok nem igazán segítettek,  a negatív mellékhatásai inkább rosszabb irányba terelték a problémát. Ugyanakkor ha nem szedi, akkor se jobb a helyzet. A szakemberek szerint muszáj lenne szedni, és nem kéne a negatív mellékhatásokkal foglalkozni. Ez viszont nem megy. Hogyan tudna a család segíteni? Milyen alternatív gyógymódok lehetnek, amelyek segíthetnek? Merre lehet fordulni ilyen esetben?

Share

Mindenki boldogabb nélkülem...

Visszatérő depressziós szakaszai vannak az életemnek, egyre nehezebben viselem. Előre félek a nyártól, mert akkor eszmélek rá, hogy senkinek sem hiányzom és mindenki boldogabb nélkülem. Rengeteg dolgot próbáltam, hogy elűzze a negatív gondolataimat, de egyiknek sincs értelme, fizikai fájdalmat érzek, ha bármit csinálok a sötét szobámban való fekvésen kívül. Emiatt rengeteg programot (családi szülinapozás, találkozás ismerősökkel) lemondok valami más indokra hivatkozva, mert nem akarom az ő kedvüket is elrontani. Aztán egyszer csak elmúlnak a szuicid gondolataim és semmi bajom nincsen.

Share

Nem vagyok fontos senkinek, és én már nem is akarok semmit

28 éves vagyok, több hónapja folyamatosan foglalkoztat, hogy meg akarok halni. Nem is a halál érdekel, hanem az, hogy legyen vége ennek a boldogtalanságnak, amiben vagyok. Apukám alkoholista volt, mindennapos volt a veszekedés. Ő már 17 éve meghalt, anyukám nem talált párt magának. Testvérem azóta nem tudta úgy élni az életét, ahogy akarta, adósságok,

Share

EJTK Pszichológiai Terápiás Központ

A pszichológiai segítségnyújtás számunkra szenvedély és küldetés. Pszichológusaink, pszichiátereink, családterapeutáink új szobákkal bővülő budai rendelőnkben minden korosztályt fogadnak. Egyénre szabott módszerrel dolgozunk klienseink sajátosságaihoz, szükségleteihez igazodva. Segítünk a szakemberválasztásban. Amivel fordulhatnak hozzánk: magatartászavarok, figyelemzavar, depreszszió, szorongásos zavarok, autizmus, pánikbetegség, válás – gyász kapcsán jelentkező nehézségek.

Share

Így kell élnem az életem?

50 éves vagyok. 2 éve diagnosztizálták nálam a depressziót. Szedtem az antidepit is rá, de több mint fél éve elhagytam. Most jöttem rá, hogy nárcisztikus és egyben elkerülő személyiségzavaros vagyok. Teljesen rám illik az összes leírt jellemző vonás. Már a családom is szenved tőlem. Elvesztették a türelmüket felém. Egyik munkahelyről menekülök a másikba egy idő után. Kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni? Kihez forduljak? A pszichiáter csak felírja a gyógyszert, nem foglalkozik velem. Kinezológushoz mentem, aki gyermeki sérülést fedezett fel.

Share

Elszigeteltem magam, csak dolgozni járok el otthonról

3 éve vagy talán még több ideje depresszióval küzdök. Mindig is voltak komoly önértékelési problémáim. Amióta szakítottunk a barátommal, azóta sokkal rosszabb minden. Elszigeteltem magam, csak dolgozni járok el otthonról. Sosem voltam egy világszép hercegkisasszony, de 3 éve már egy üres torzónak érzem magam, amit a tükörben látok, attól meg egyenesen rosszul vagyok. A testvéreim mind szépek és családosak. Én meg 30 évesen teljesen egyedül érzem magam. Hétvégente nem csinalok semmit, csak

Share

A diagnózis: anorexia és depresszió

A 13 éves fiúunokám 2 hete bekerült a gyermekklinikára - nyáron 12 kg-ot fogyott, rosszkedvű lett. Kitűnőtanuló és kodárlabdázó, örökvidám gyerek, 8. osztályos. A szülei eleinte azt gondolták, kamaszprobléma. Sajnos nem, a diagnózis: anorexia és depresszió. Kérdésem: hogyan beszéljek vele, hogy ne egy szóban válaszoljon, hol találok olyan könyvet, ami segít ebben? Azt tudom, hogy nem szabad beszélni az evésről, csak más dolgokról. Szeretnék segíteni és valamennyire felrázni ebből az állapotból.

Share

Nincs bennem öröm

Hetek óta folyamatosan félelem van bennem, akkor is, ha egyedül vagyok, akkor is, ha el kell mennem itthonról. Félek attól, hogy rosszul leszek itthon vagy bárhol. Folyamatosan feküdnék, nincs semmi munkához kedvem, csak a kilátástalanságot látom. Nincs bennem öröm, pedig csodálatos családom van. Voltam már neurológiai vizsgálaton, szedem a xanax 0,25-öt reggel és

Share

"Nem vagyok való az életre?"

20 éves lány vagyok. Már évek óta depressziós vagyok (azt hiszem), olykor nem megfelelően kezelem a problémákat, agresszív vagyok. Körübelül 14-15 éves korom óta szuicid hajlamaim vannak. Többször ejtettem vágásokat a kezemet, illetve próbáltam begyógyszerezni magam. Sikertelenül... Rengetegszer gondolok arra, hogy meg se kellett volna születnem, vagy legalább meg kéne halnom. Most is egy ilyen helyzetben írom ezt a kérdést. Nincs elég bátorságom meghalni, de akarom. Nem tudom, mit kéne tennem. A szüleimnek nem merek szólni, mert engem hibáztatnának, mint mindig.

Share

Barkász Heléna

Barkász Heléna vagyok, klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus. Számomra a pszichológia hivatás, elköteleződés, melyben felelősséget vállalok azokért, akik felkeresnek, miszerint a legjobb tudásom szerint fogom kísérni őket problémáik feltárása során.  Igyekszem partnerként állni az engem felkereső személy mellé, hogy problémáját ne betegségként, hanem megoldandó feladatként, közösen értsük meg és kezeljük. A közös munka során azt próbálom közvetíteni számára, hogy minden nehézség kezelhető, javítható.

Share

Oldalak

Feliratkozás RSS - depresszió csatornájára