Jelenlegi hely

Fóbia

Szorongásos állapot, amely egy bizonyos tárgytól vagy helyzettől való félelmet jelent valódi veszély hiányában, például klausztrofóbia (zárt tértől való félelem), agorafóbia (nagy, nyitott terektől való félelem).

A szociális fóbiában szenvedőknek jellemzően sokszor még az emberekkel való kapcsolattartás is problémát okoz, de van, akinek csak a mások előtti szereplés, például felolvasás jelent gondot. Van olyan is, aki képtelen mások előtt enni vagy a mosdót használni. Az emberek jellemzően ilyenkor a cselekvés kínosságától szoronganak.

A speciális fóbiák a mennydörgéstől elkezdve a vízfóbiáig számtalan dologra vonatkozhatnak, és ami érdekes: az élet bármely időszakában, akár felnőttként is kialakulhatnak.

Kezelése: a behaviorista terápiák igen hatékonyak a probléma kezelésében. A szisztematikus deszenzitizáció módszerével a páciensek megtanulnak a félelemkeltő helyzet vagy inger közben relaxálni és a klasszikus kondicionálás szabályai szerint folyamatosan a relaxáció fog azokhoz a helyzetekhez társulni a szorongás helyett. Másik technika a speciális fóbiák kezelésére az elárasztás, amikor az embereket azzal szembesítik, hogy nem történik semmi rossz, ha például kígyóval vagy pókkal találkoznak. Ezek a terápiák az esetek 75 százalékában hatékonyak. A szociális fóbiák esetében szintén az expozíciót gyakoroltatják a pácienssel, azaz, hogy fokozatosan tegye ki magát azoknak a szociális helyzeteknek, amelyek félelemmel töltik el. (PJN)

 

 

 

ABC: 
Share