Jelenlegi hely

Öregség öregedés nélkül - Hosszú élet és vitalitás

Szerző: 
Rudi Westendorp

Iránytű életünk második feléhez

Várható élettartamunk minden héten meghosszabbodik egy hétvégével: az az embertársunk is megszületett már, aki megéli a százharmincöt éves kort. De mit tehetünk azért, hogy a lehető legtöbb értékes tartalommal töltsük meg ezeket az éveket?

A világszerte elismert holland orvosprofesszor, Rudi Westendorp az időskor szakértője: könyvében olyan, minden korosztályt foglalkoztató témákat érint, mint az öregedés okai, pszichológiai és szociológiai vonatkozásai, lehetséges betegségekkel való kapcsolata, vagy épp az élet minősége időskorban.

Westendorp szerint noha az, hogy egészségben öregszünk meg, mítosz, a modern orvostudomány egyvalamire tényleg képes: minél távolabb kitolni halálunk időpontját. Erre pedig készen kell állnia mind az egyénnek, mind a társadalomnak. A szerző a lakhatástól a munkaerőpiac újraszervezéséig számos megoldási javaslattal áll elő ebben az új helyzetben, a legfontosabb feladat azonban maguké az idősöké: el kell sajátítaniuk az öregedés művészetét, hogy minél tovább élhessenek aktív, teljes életet. Az érintetteket is megszólaltatva Westendorp vallja: ha elfogadjuk az öregedés bizonyos törvényszerűségeit, és megtanulunk különbséget tenni lehetséges és lehetetlen között, akkor boldogabbak leszünk.

Fordította: Bérczes Tibor

Libri Kiadó, 2016

Share