Jelenlegi hely

Titokzatos testi tüneteink

Titokzatos testi tüneteink
Kiadvány típusa: 

A Mindennapi Pszichológia Kiskönyvtára bemutatja a „Pszichológus a családban” sorozat 2. kötetét

Titkozatos testi tüneteink

– a pszichoszomatikus betegségek tanácsadó kézikönyve –

Dr. Kökönyei Gyöngyi pszichológus könyve a mindenkit foglalkoztató témák közül azokat a lelki tényezőket tekinti át módszeresen, amelyek testi tüneteket is kiválthatnak.

Kinek hasznos ez a könyv?

Makacs fejfájás, hát- vagy hasfájás, esetleg régóta kísértő fáradékonyság? „Ó, ennek biztosan lelki okai vannak!” – vágják rá sokan, ha bármiféle betegségről hallanak ismerőseik körében. A szomatizáció gondolata – vagyis az a nézet, hogy lelki tényezők képesek testi tüneteket kiváltani – manapság széles körben divatossá vált. Ám a tekintetben már nagy a tájékozatlanság, hogy miféle lelki tényezőkről és miféle tünetekről lehet itt szó.

Ebben a zűrzavarban tesz rendet dr. Kökönyei Gyöngyi Titokzatos testi tüneteink című könyve. Az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének munkatársa tudományos eredményekre alapozva módszeresen áttekinti a pszichoszomatikus betegségek fajtáit és az ezek hátterében meghúzódó lelki jellemzőket és történéseket. A közérthető, kérdés-felelet formát követő könyv számtalan olyan témát tárgyal, amely mindenkit foglalkoztat.

A test egészségét nagyban segítheti az egészséges gondolkodás – ehhez pedig igencsak jól jön, ha új, megbízható ismeretekre teszünk szert és megtanulunk helyesebben gondolkodni a betegségekről

Ha ezt a könyvet elolvassa,

 • mindent megtudhat a stresszről, a fájdalmakról, a fej-, hát- és hasfájásról, a menstruáció tüneteiről éppúgy, mint a fáradtságról
 • nemcsak érdekes elméleti ismereteket, hanem hasznos gyakorlati tanácsokat is kap a testi tünetekről, az azokat kiváltó lelki tényezőkről és kezelésükről
 • választ kaphat gyötrő kérdéseire
 • a titokzatos tünetekről lehullhat a lepel
 • segítséget kap ahhoz, hogy tudatosan csökkentse a stressz káros hatásait, megszabaduljon egyes kínzó betegségeitől, fájdalmaitól vagy éppen a fáradékonyságától

Lapozzon bele a könyvbe és győződjön meg róla,
hogy tényleg Önnek szól!

Töltse le a Titokzatos testi tüneteink e-bookot
és ízelítőül több fontos kérdésről is olvashat benne!

Dr. Kökönyei Gyöngyi:
TITOKZATOS TESTI TÜNETEINK

A könyv a 74 legjellemzőbb kérdést veszi sorra a testi tüneteket kiváltó lelki tényezőkkel kapcsolatosan, a hipochondriától és a stressztől a fejfájásig és a kiégésig, a fáradtságig.

A könyvből megtudhatja azt is:

 • jól tesszük-e, ha fokozottan figyeljük testünket?
 • mi történik szervezetünkben, amikor stressznek vagyunk kitéve?
 • léteznek-e szomatizációra különösképpen hajlamos emberek?
 • egy krónikus betegségnek is lehetnek-e testi hatásai?
 • van-e különbség a férfiak és a nők fájdalomérzetében?
 • mit tegyünk, ha gyakran fáj a fejünk, hátunk, hasunk?
 • mit tehetünk, ha pihenés ellenére sem múlik a fáradtság?

A könyv szerzője, dr. Kökönyei Gyöngyi pszichológus, egyetemi adjunktus, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója, az MTA-SE NAP-B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport tudományos munkatársa, aki a tudomány legújabb eredményeit felhasználva állította össze a kötet sokrétű, de tömören és közérthetően megírt 74 cikkét, melyek a pszichoszomatikus betegségek iránt érdeklődő mindennapi emberek legjellemzőbb kérdéseire adnak választ.

„Az emberi test egy nagyon bonyolult, finoman hangolt és sajátos működésű „szerkezet”. Ha ebben a rendszerben hibát, eltérést észlelünk, például panaszaink vannak, jó órásmesterként megpróbálhatunk belenézni ebbe a szerkezetbe. S mit látunk: ha az egyik fogaskereket elmozdítjuk, akkor azzal elmozdul egy másik is, az pedig megforgat egy harmadikat és így tovább. A probléma forrásának megtalálása és orvoslása során tehát érdemes észben tartani, hogy belső világunk – érzelmeink, gondolataink, vágyaink, céljaink – tudatos vagy épp nem tudatos tartalmai, és a külvilág, azaz a fizikai és szociális környezet jellemzői s magának a szerkezetnek az adottságai kölcsönhatásban alakítják a rendszer működését. A titokzatos tünetekről lehullhat a lepel, ha az ember testi (és lelki) működéséről így gondolkodunk. A testünkre az óránkhoz hasonlóan vigyázni kell – hiába vízálló, törésálló és még sorolhatnánk, mi mindent kibír egy modern óra, esténként mégis letesszük, „tehermentesítjük”. Ezt kell tenni a testünkkel is: csipetnyi tudatossággal a stressz hatásai csökkenthetők. A fogaskerekek állapotát és működését tehát mi is befolyásolhatjuk, de előfordulhat, hogy órásmester segítsége nélkül nem boldogulunk. Tehát ha panaszaink nem múlnak, zavaróak vagy gátjai mindennapi tevékenységeinknek, keressünk fel egy szakembert!”

A Titokzatos testi tüneteink a 74 legjellemzőbb kérdést veszi sorra a testi tüneteket kiváltó lelki tényezőkkel kapcsolatosan, a hipochondriától és a stressztől a fejfájásig és a kiégésig, a fáradtságig.

Általános bevezető

Mit tegyek, ha az orvosom azt mondja, semmi bajom, de nekem továbbra is vannak panaszaim? Mi a különbség a szomatizáció és a hipochondria között? Jól teszem-e, ha fokozottan figyelem a testemet? Gyerekeknél vagy serdülőknél is előfordulhat, hogy testi betegség nélkül vannak testi panaszaik?

Stressz és tünetek

Hányféle stressz létezik? Mi történik a szervezetünkben a stressz során? Betegség-e a stressz? Hangulati állapotokhoz is társulhatnak-e testi tünetek? Régi traumák is hathatnak a testi működésre? A(z) (rendszertelen) életmód is befolyásolhatja a testi működésemet? A modern eszközöknek, például a mobiltelefonnak vagy a képernyőknek lehet hatása az egészségünkre? Kiégés, munkahelyi stressz és a testi tünetek.

Test és lélek

A testi működésünk is kihat lelkünk működésére? Egy krónikus testi betegségnek lehetnek lelki hatásai? Súlyosbíthat a stressz egy testi betegséget?

STRESSZCSÖKKENTŐ MÓDSZEREK

Hogyan csökkenthetem a stressz hatását? Mitől lehet hatásos módszer a relaxáció? Pozitív érzelmek és az egészség. Milyen hatásai lehetnek az egészségre az éber figyelemnek?

FÁJDALOM

A kultúra hogyan befolyásolja a fájdalmi élményt? Van-e különbség a férfiak és a nők fájdalmi élményében? Fájhat-e a lélek is? És az érzelmeink befolyásolhatják-e a fájdalmat? Kerüljük-e a mozgást, ha fáj valamink? Mit tegyek, ha krónikus fájdalommal élek? Jók-e a fájdalomcsillapító gyógyszerek?

FEJFÁJÁS, HÁTFÁJÁS, HASFÁJÁS

Hányféle fejfájás létezik? Mi válthatja ki őket? Mit tegyek, ha gyakran fáj a fejem? Jó-e, ha elkerülöm a fejfájásomat okozó dolgokat vagy helyzeteket? Mit tegyek, ha gyakran fáj a hátam, hasam? Mi okozza a gyomorfekélyt?

EGYÉB TÜNETEK

Mit tegyek, ha gyakran fájnak az ízületeim? Gombócot érzek a torkomban... Gyakran fáj a mellkasom, de nincsenek szívproblémáim.

MENSTRUÁCIÓHOZ KAPCSOLÓDÓ TÜNETEK

Minden nő „hisztizik” a menstruáció előtt? Normális a fájdalmas menstruáció? Mi befolyásolja a fájdalmasságának a megítélését?

FÁRADTSÁG

Mi okozza a fáradtságot? Mit jelent a krónikus fáradtság? Jó-e, ha ilyen esetben inkább ágyban maradok? Hiába pihenek, a fáradtság nem múlik el. Mit tegyek?

Ezekre a kérdésekre mind megkaphatja a választ!

Dr. Kökönyei Gyöngyi könyve, a Titokzatos testi tüneteinka 74 legjellemzőbb kérdést veszi sorra a testi tüneteket kiváltó lelki tényezőkkel kapcsolatosan, a hipochondriától és a stressztől a fejfájásig és a kiégésig, a fáradtságig.

Egy kérdés - egy válasz a 74 közül:

Perfekcionizmus és fáradtság

Ha azt keressük, mi tud teljes mértékű kimerültséget előidézni, vagy az energia elvesztésének érzését kialakítani, érdekes módon döntőnek tűnik a munkához vagy a teljesítményhez való hozzáállás.

Az nem baj, ha magasak az elvárásaink, ha szeretnénk jó munkát kiadni a kezünkből, ha igényesek vagyunk a megvalósítás során, legyen az bármilyen fizikai vagy szellemi munka. Probléma akkor keletkezik, amikor magas elvárásaink mellé egyfajta „mindent vagy semmit” gondolkodás, a „csak a tökéletes elfogadható, minden más kudarcnak tekinthető” hozzáállás is társul. Vagyis ha túlságosan kritikusak vagyunk a teljesítményünk megítélésében, ha folyamatosan a lehetséges hibákra koncentrálunk. Ez az ún. maladaptív perfekcionizmus: ha csak a tökéletes a jó, nagy eséllyel még a sikert is kudarcnak fogjuk elkönyvelni. Mert nem az számít, hogy mondjuk egy vizsga során 90 százalékos tesztet írtunk, ami eléggé jónak mondható, hanem az, hogy mit sikerült elrontani, mi volt a hibás 10%.

Ez a fajta tökéletességre való törekvés – főként, ha az élet minden területére igaz, a munkától elkezdve a társas kapcsolatokon keresztül akár a háztartás vezetéséig, – nagyon megterhelő, s ezáltal nagyon kimerítő is. Talán nem véletlen, hogy a krónikus fáradtságban szenvedők személyiségműködésében gyakran felfedezhető ez a fajta működésmód.

OLVASSON BELE A KÖNYVBE!
AZ INGYENES BEMUTATÓ E-BOOK LETÖLTÉSÉHEZ
ADJA MEG NEVÉT ÉS AZ EMAILCÍMÉT!