Jelenlegi hely

Értelmes élet

Értelmes élet
Kiadvány típusa: 

„A filozófia valamilyen különös értelemben az egész tudománya és az egészre vonatkozó kérdéseket tesz fel: Mi a világ egésze? Mi az élet egésze? Mi értelmes és mi nem az? Hogyan kell jól és értelmesen élni? – és így tovább.

Aki képes gondolkodni és képes a bevett kereteken túllépni, az tulajdonképpen filozófiát művel – még akkor is, ha ezt nem tudja. A kötetben sorakozó írások abból a feltevésből indulnak ki, hogy nincs olyan életproblémánk, amiről ne lehetne filozófiai eszközökkel beszélni. A filozófia nem kínál kész recepteket, de a gondolati tisztázás és az abból fakadó, néha alig észlelhető elmozdulás révén próbál a segítségünkre lenni. És mindenekelőtt abból a feltevésből indul ki, hogy nem vagyunk kiskorúak, vagyis képesek vagyunk mások (guruk, lelki vezetők és specializált szakértők) nélkül is szembenézni nehézségeinkkel.

Mindegyik cikk igyekszik példát szolgáltatni arra, hogy a gondolkodás képes megmutatni problémáink olyan összefüggéseit, amelyeknek a felismerése hozzájárulhat a jobb és értelmesebb élet eléréséhez” – fogalmaz bevezetőjében a szerző.