Jelenlegi hely

Krízis a krízisben, avagy így hatott a járvány a kamaszokra

A járványügyi helyzet okozta kényszerű otthonlét teljesen szembemegy a kamaszkori fejlődési feladatokkal: a szülőkről való leválással, az önállóságra való törekvésekkel. 

Mintha egy láthatatlan ujj márciusban hirtelen stop gombot nyomott volna ezeken a folyamatokon. Azóta úgy kénytelenek élni a fiatalok, mintha kisebb gyerekek lennének? Hogyan hat a krízis azokra a serdülőkre, akiknek előtte is voltak pszichés nehézségeik? Erről beszélgettünk a Vadaskert kórház pszichológusaival, akik azt is elárulták, miért terhelnek meg minket a régóta várt enyhítések, és mire számíthatunk, amikor a tinik ismét „kiszabadulnak”.

A serdülőkor életünk egyik legizgalmasabb időszakasza, ám a formálhatóságban nemcsak rengeteg potenciál, de nagyfokú sérülékenység is rejlik. Ekkor lép második szuperrugalmas fázisába az emberi agy, amelynek során a külső ingerek hatására a fontos, gyakran használt idegrendszeri kapcsolatok megerősödnek, míg más összeköttetések megszűnnek. Olyan ez, mint amikor egy kertész gondosan levagdossa a gyenge oldalhajtásokat, hogy a fa a lehető legoptimálisabban tudjon gyarapodni. De sajnos ugyanúgy, ahogy a növényekben is komoly károkat okoz a szakszerűtlen metszegetés, kamaszkorban is könnyen bevésődhetnek olyan hátrányos dolgok, amiket felnőttként lényegesen nehezebb lesz majd korrigálni. 

Ráadásul jó pár hónapja a külső körülmények is viszontagságosra fordultak. Védtelenebb az elemekkel szemben az, akinek vékonyabb a kérge, vagy pont hogy hajlékonyabb tud lenni, amikor új szelek fújnak? A járvány serdülőkre gyakorolt hatásairól a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia munkatársai, Csanaky Szilvia, Gregó Enikő, Jokán Andrea és Vidomusz Réka osztották meg tapasztalataikat. Az interjúból az is kiderül, mit tehetünk azért, hogy a kortársaikra fogékony kamaszok számára azért továbbra is olyan talajt jelenthessen a család, amelyből töltekezni tudnak. 

 

A teljes cikk itt olvasható:

https://divany.hu/szuloseg/2020/05/15/koronavirus-kamaszok/

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.