Jelenlegi hely

A kiégés a szívet sem kíméli

Hiába teljesen egészséges valaki, ha a munkájában a „menedzserbetegségnek” is nevezett burnout veszélye fenyegeti, nála is könnyen kialakulhat szívbetegség.

Hiába teljesen egészséges valaki, ha a munkájában a „menedzserbetegségnek” is nevezett burnout veszélye fenyegeti, nála is könnyen kialakulhat szívbetegség – hívta fel a figyelmet dr. Randy Cohen, a Mount Sinai St. Luke és a Mount Sinai Roosevelt Kórházak kardiológusa. Amint arról a korábbi kutatást vezető szakember beszámolt, a mai, egyre inkább felgyorsult világban a legtöbb emberen nagyon nagy a nyomás, sok stressz éri őket – és akinél ez a stressz sokáig ellenőrizetlenül marad, annál előbb-utóbb pszichológiai és fizikai tünetek is jelentkezni fognak.

A kiégés jóval több, mint a szimpla fáradtság, valójában tartós kimerültségről van szó, amely stressz hatására jelentkezik, és az érintett már nem is képes felépülni belőle. Hiába alszik valaki egy nagyot, másnap sem érzi magát energikusnak, így aztán hamarosan egyre ingerültebbé válik, amit már környezete is észrevesz.

A kutatás során a szakemberek 11 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át, melyekben több mint 60 000 olyan ember adata szerepelt, akiknél nem volt kimutatható szívbetegség. Arra voltak kíváncsiak, milyen összefüggés mutatható ki a tartós kimerültség és a szívbaj első jelének felbukkanása között, és arra az eredményre jutottak, hogy egy egészséges embernél akár egyharmadával is megnőhet a szívbetegség kialakulásának kockázata, ha tartós stressznek van kitéve. Dr. Cohen és munkatársa, dr. Richard Becker hozzátették, hogy a stressz okozta kimerültség kétféle módon hat a szervezetre: egyrészt biológiai okok is állnak a háttérben, másrészt pedig arról is szó van, hogy a fokozott stressznek kitett emberek gyakran olyan életmódot folytatnak, ami szintén nem tesz jót az egészségüknek, ilyen többek között a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás – a zsír- és szénhidrátdús ételek túlsúlya, kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása –,  és nem utolsósorban a dohányzás. Az lenne a helyes hozzáállás, ha a stresszes munkakörben dolgozók többet mozognának, egészségesebben ennének, és elsajátítanának néhány stresszűző módszert, például a jógát vagy a meditációt. 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.